...

Abcesul dentar: Tipuri, Simptome, Tratament

abces dentar, puroi

Abcesul dentar: Tipuri, Simptome, Tratament

Abcesul dentar este un sac de puroi provocat de o infectie bacteriana. Acesta poate sa apara in diferite regiuni ale dintelui, din diferite motive.


Daca este detectata o infectie de catre sistemul imunitar al corpului, acesta trimite celule albe (leucocite) in zona afectata pentru a combate bacteria.

Combinatia de leucocite si celule infectate creeaza lichidul galbui, cunoscut ca puroi. Odata cu acumularea puroiului in acea zona, se formeaza abcesul dentar.


Abcesul dentar trebuie prezentat imediat dentistului intrucat acesta nu se va vindeca de la sine, fiind astfel necesara o interventie medicala si tratament specific.

Daca nu este tinut sub control acesta se poate raspandi si in alte parti ale gurii, provocand complicatii aditionale.


In unele cazuri mai rare abcesul nu este dureros. Din acest motiv, este posibil ca persoana afectata sa nu ceara ajutor medical imediat. Cu toate acestea, abcesul, chiar si cel nedureros poate fi daunator corpului daca puroiul nu este drenat. Zona afectata se poate inrautati si umfla, putand cauza sangerari.


Exista mai multe tipuri de abces dentar si anume:

  • Primu tip este abcesul dentar periapical – care este provocat de o infectie in interiorul dintelui, de obicei de microbii din cariile dentare.
  • Al doilea tip este abcesul dentar gingival – care apare la nivelul gingiilor creand durere si umflarea acestora.
  • Al treilea tip este abcesul dentar periodontal – o infectie care apare adanc in gingie. De obicei apare atunci cand abcesul dentar gingival nu este tratat.


In general, abcesul dentar este localizat in zona dintelui afectat sau a structurii de suport. Cu toate acestea, puroiul se poate raspandi si in alte tesuturile apropiate provocand complicatii severe sau chiar letale.


Semnele si simptomele abcesului dentar


Semnele si simptomele unui abces dentar includ:

  • Durere dentara severa, persistenta si pulsatila care poate radia in maxilar, gat sau ureche. De obicei, nu se poate dormi pe partea afectata de abcesul dentar deoarece presiunea poate amplifica durerea;
  • Sensibilitate la temperaturi ridicate sau scazute, inclusiv mancarea si bauturile reci sau fierbinti;
  • Sensibilitate la presiunea provocata in timpul masticatiei;
  • Febra care poate sa apara odata cu agravarea infectiei;
  • Umflarea fetei sau a obrazului;
  • Respiratie urat mirositoare din cauza infectiei.


Cauzele abcesului dentar


Bacteriile sunt prezente in mod natural in cavitatea bucala, insa o iginera orala inadecvata poate forma tartru pe dinti si gingii, lucru care pot duce la aparitia abcesului dentar. Alte cauze pot include:

  • Dinti cariati sau rupti – daca nu sunt tratati, dintii cariati pot produce un abces. Aceste probleme pot permite accesul bacteriilor care pot infecta pulpa dentara;
  • O infectie la nivelul gingiilor;
  • Infectii aparute in urma unui tratament dentar cum ar fi extractie, implant sau obturatie de canal.


S-a observat ca persoanele care au un sistem imunitar scazut sunt mult mai susceptibile la infectii. Un sistem imunitar compromis nu inseamna ca poate duce direct la formarea unui abces dentar, insa exista intotdeauna riscul mai mare de aparitie a acestuia.


Factori de risc asociati cu abcesul dentar


Factorii de risc care pot creste sansele de dezvoltare a unui abces dentar includ:

  • Igiena orala neadecvata – persoanele care nu au grija de dintii si gingiile lor si care nu se spala pe dinti de doua ori pe zi, pot avea risc mai ridicat de aparitie a cariilor, a abceselor dentare si a altor complicatii.
  • Dieta bogata in zahar – consumul frecvent de alimente si bauturi bogate in zahar cum ar fi dulciuri si sucuri poate contribui la aparitia cariilor, care la randul lor pot provoca abces dentar.
  • Gura uscata – persoanele care au gura uscata au risc mai mare de aparitie a cariilor. De obicei, gura uscata este un efect secundar provocat de anumite medicamente.


Complicatii ale abcesului dentar


Abcesul dentar nu trece fara tratament. Daca punga de puroi se rupe, durerea ar putea fi redusa semnificativ, insa tot va fi nevoie de tratament pentru a inlatura complet problema.


Daca abcesul nu este drenat, infectia se poate raspandi in maxilar si in alte zone ale gatului si capului. Este posibil ca persoana afectata sa dezvolte si sepsis, o infectie care se raspandeste in tot corpul si care poate pune viata in pericol.


Persoanele care au un sistem imunitar slabit si care lasa abcesul dentar netratat, au un risc si mai mare de raspandire a infectiei.


Metode de preventie


Evitarea cariilor este esentiala pentru prevenirea abcesului dentar, motiv pentru care este necesara o igiena orala corespunzatoare care include:

  • Curatarea dintilor cu pasta de dinti de doua ori pe zi;
  • Utilizarea zilnica a atei dentare;
  • Inlocuirea periutei de dinti la fiecare trei sau patru luni, sau oricand perii devin uzati;
  • Consumul alimentelor sanatoase si limitarea celor bogate in zahar;
  • Consultatie si curatare profesionala regulata.


Diagnosticarea unui abces dentar


Asa cum am mentionat mai sus, ar trebui introdus obiceiul de a vizita medicul dentist, cel putin o data la sase luni. Aceste consultatii pot permite dentistului sa observe orice semne de aparitie a cariei dentare sau a infectiilor la nivelul gingiilor, care pot duce la aparitia unui abces dentar.


Daca nu exista inca un astfel de obicei, atunci este necesara deplasarea la dentist daca exista orice senzatie de durere sau umflare vizibila, intrucat ambele sunt semne si simptome asociate cu abcesul dentar


Pe langa examinarea dintelui si a zonei inconjuratoare, dentistul mai poate:

  • Lovi usor dintele – daca exista abces la radacina dintelui acesta va fi sensibil la atingere si presiune.
  • Recomanda o radiografie – o radiografie a dintelui afectat poate identifica prezenta unui abces. De asemenea, dentistul mai poate folosi radiografia pentru a determina daca infectia s-a raspandit si in alte zone.
  • Recomanda efectuarea unui CT – daca infectia s-a raspandit in alte zone din gat, imagistica CT poate fi folosita pentru a analiza nivelul de raspandire si de infectare.


Tratarea abcesului dentar


Prima etapa a tratamentului este cea de gestionare a durerii, din acest motiv sunt prescrise medicamente analgezice. Aditional, dentistul va recomanda si un antibiotic pentru a putea tine sub control infectia bacteriana.


Abcesul dentar va fi drenat prin efectuarea unei incizii si sursa infectiei va fi inlaturata. De obicei, tesutul afectat este inlaturat chirurgical. Extractia este urmata de o curatare a zonei pentru a asigura eliminarea completa a infectiei.


Daca abcesul este prezent in pulpa dentara, se va efectua o obturatie de canal.


Tratamentul si procedura exacta pot sa difere de la caz la caz. Cu cat este drenat mai rapid abcesul, cu atat mai putin va fi afectat dintele.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

NewsMedical

Mayo Clinic

Healthline

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.