Consumul excesiv de cafea si sucuri poate creste riscul de AVC
Bauturile carbogazoase, sucurile de fructe si consumul excesiv de cafea pot creste riscul de accident vascular cerebral (AVC) si hemoragie intracerebrala.
Aceste rezultate au fost obtinute in urma a doua analize realizate de un grup de cercetatori internationali, primul, axat pe sucurile de fructe si bauturile carbogazoase fiind publicat in jurnalul “Stroke“, iar al doilea, axat pe cafea, fiind publicat in “International Journal of Stroke“.
Informatiile folosite pentru cele doua analize au fost obtinute dintr-un studiu international de mare amploare numit “INTERSTROKE“, care a fost publicat in 2016 si care a inclus un numar total de 26,950 de persoane din 32 de tari.
Rezultatele obtinute
Riscurile asociate cu bauturile de mai sus au variat intr-o oarecare masura, in functie de populatie si de locatia geografica analizata. Conform celor doua analize, rezultatele au evidentiat ca:
- Bauturile carbogazoase, atat cele cu zahar, cat si cele cu indulcitori artificiali, au fost asociate cu o crestere de 22% a riscului de AVC si hemoragie intracerebrala. Asocierea a avut o legatura mai stransa in Africa, Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si America de Sud.
- Bauturile si sucurile de fructe au crescut cu 37% riscul de AVC si hemoragie intracerebrala, persoanele de sex feminin avand un risc mai mare decat cele de sex masculin. Doua astfel de sucuri pe zi ar putea tripla riscul de aparitie a celor doua urgente medicale mentionate mai sus. Chiar daca sucurile de fructe par a fi o alternativa mai sanatoasa, cercetatorii sunt de parere ca aditivii si continutul ridicat de zahar adaugat ar putea avea un efect negativ mai mare decat cel pozitiv.
- Consumul a patru sau mai multe cesti de cafea pe zi poate creste cu 37% riscul de accident vascular cerebral. Aceasta asociere nu a fost prezenta si in randul persoanelor care au consumat cafea in moderatie sau mai putin de patru cesti pe zi.
In ceea ce priveste alte bauturi, rezultatele au aratat ca ceaiul pare a avea un efect protector impotriva AVC-ului, atunci cand au analizat populatia din America de Sud si China, insa pare a fi asociat cu un risc mai ridicat de AVC in Asia de Sud.
Consumul a 1.6 litri de apa, pe zi, a fost asociat cu un risc mai mic cu 18% de accident vascular cerebral.
Explicatia pentru bauturile carbogazoase si cele de fructe
Conform chirurgului Christopher Yi, din cadrul Centrului Medical Memorial Orange Coast – “Continutul ridicat de zahar care este prezent in bauturile carbogazoase, poate contribui la aparitia obezitatii, diabetului si hipertensiunii arteriale, toate acestea reprezentand factori majori de risc pentru AVC-ul ischemic si hemoragia intracerebrala.”
Acesta a continuat sa explice ca aditiviii cu zahar prezenti in sucurile cu fructe pot duce la cresterea nivelului de glucoza din sange si a insulinei, ambele putand provoca inflamatie si disfunctie endoteliala, care la randul lor pot creste riscul de hemoragie intracerebrala.
Explicatia pentru cafea, ceai si apa
In ceea ce priveste consumul de cafea, doctorul Yi a precizat ca rezultatele obtinute au variat considerabil de la o regiune la alta, ceea ce arata ca riscul asociat depinde cel mai probabil de metoda de preparare a cafelei, de caracteristicile fiecarei populatii si de stilul de viata.
Cafeau contine cafeina care poate creste tensiunea arteriala, amplificand astfel riscul de AVC, dar in acelasi timp, aceasta bautura are si un continut ridicat de polifenoli, care au proprietati antiinflamatorii si antioxidante, menite sa sustina functiile vasculare si sa reduca riscul de ateroscleroza. Ca urmare, doctorul Yi sugereaza ca cea mai buna abordare este consumul moderat de cafea, pentru a obtine beneficiile acesteia, fara a creste insa riscul de AVC si hemoragie intracerebrala.
Rezultatele obtinute in urma analizarii consumului de ceai au fost mai constante si mai usor de reprodus si au aratat ca efectele acestei bauturi au depins de tipul de ceai. Consumul a trei sau patru cesti de ceai negru a redus riscul de AVC cu 29%, in timp ce consumul a trei sau patru cesti de ceai verde a redus riscul cu 27%.
Conform dr. cardiolog Jayne Morgan – “Reducerea riscului de accident vascular cerebral este legat de efectele ceaiului de a reduce tensiunea arteriala si de a sustine functiile endoteliale ale vaselor de sange. Adaugarea laptelui in ceai va reduce efectele sale benefice impotriva AVC-ului, din cauza inhibarii efectelor sale antiioxidante.”
Rolul apei a fost unul mult mai evident. Conform dr. Morgan, consumul corespunzator de apa impiedica deshidratarea, un factor semnificativ de risc pentru AVC.
“Deshidratarea face sangele mai vascos si mai predispus la formarea cheagurilor. Mai mult decat atat, aceasta poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale, un alt factor de risc asociat cu accidentul vascular cerebral.”
Ce este accidentul vascular cerebral si hemoragia intracerebrala?
Accidentul vascular cerebral sau AVC-ul pe scurt apare atunci cand circulatia sangelui catre creier este intrerupta sau atunci cand exista o sangerare la nivel cerebral.
Atunci cand circulatia sangvina catre creier este intrerupta, vorbim de un AVC ischemic. Creierul nu mai primeste oxigenul si nutrientii necesari pentru a functiona, iar celulele incep sa moara dupa doar cateva minute.
Se numeste AVC hemoragic, atunci cand un vas de sange de la nivelul creierului se rupe, iar sangele scurs pune presiune pe celulele creierului, omorandu-le.
AVC-ul hemoragic este impartit mai departe in doua subdiviziuni si anume: hemoragie intracerebrala si hemoragie subarahnoidiana.
Hemoragia intracerebrala este caracterizata prin ruperea unui vas sangvin si umplerea craniului cu sange, care pune astfel presiune pe creier si neuroni. Cel mai des, o astfel de problema apare in urma accidentelor severe sau in randul persoanelor cu hipertensiune arteriala netratata.
Intrucat neuronii mor dupa doar cateva minute de la intreruperea circulatiei de sange si oxigen, toate probleme de mai sus reprezinta urgente medicale care necesita atentie cat mai rapida pentru a readuce fluxul in limite normale.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: