Medicament nou anti-imbatranire?
Imbatranirea este un fenomen inevitabil, care este acompaniat din pacate si de anumite comorbiditati. Deoarece inaintarea in varsta reprezinta un factor de risc pentru numeroase afectiuni, cercetatorii au investigat de-a lungul anilor numeroase metode de incetinire a acestui proces.
Chiar daca imbatranirea cauzeaza deteriorarea tuturor sistemelor din organism, perturbarea homeostazei proteice sau “proteostaza” reprezinta una dintre principalele cauze ale acestor deteriorari.
Ce este proteostaza?
Celulele noastre au numeroase mecanisme care ajuta la detectarea si distrugerea proteinelor lezate sau anormale. Acest sistem de “control al calitatii” previne acumularea de proteine anormale, care altfel ar fi provocat stres celular si alte probleme pe termen lung.
Odata cu inaintarea in varsta, aceste sisteme de control incep sa nu mai functioneze corespunzator, ceea ce permite aparitia bolilor cronice si a afectiunilor degenerative asociate cu imbatranirea. Ca urmare, prevenirea pertubrarii mecanismului de proteostaza ar putea reprezenta solutia pentru cresterea longevitatii si a calitatii vietii persoanelor varstnice.
In baza acestor cunostinte, o echipa de cercetatori din Coreea de Sud a investigat relatia dintre doua sisteme bine cunoscute de control al calitatii proteinelor si anume proteazomii si autofagia. Proteazomii reprezinta un complex de proteine care transforma proteinele anormale in peptide mai mici, iar autofagia este procesul prin care celulele degradeza si recicleaza structuri mai mari cum ar fi agregatele proteice.
Despre studiu
Studiul a fost condus de catre profesorul Seogang Hyun, din cadrul Universitatii Chung-Ang, Coreea de Sud si a identificat un medicament care ar putea pastra performanta celor doua sisteme de mai sus, demonstrand astfel efecte pozitive anti-imbatranire.
Conform prof. Hyun, acesta a aflat prima data de medicamentul numit IU1 in cadrul unei conferinte academice sustinute in urma cu cativa ani, care a prezentat efectele sale anti-imbatranire prin amplificarea activitatii proteozomale.
Pentru a testa efectele acestui medicament, cercetatorii au efectuat teste pe mustele de fructe, intrucat acestea au o durata scurta de viata, iar deteriorarea lor musculara este destul de similara cu cea umana.
Rezultatele obtinute
Dupa ce au tratat mustele cu medicamentul IU1, cercetatorii au masurat diferiti parametri asociati atat cu proteostaza, cat si cu comportametul acestora.
Conform dr. Hyun – “Folosirea medicamentului IU1 a permis la inhibarea unei peptide specifice (USP14), care a dus la amplificarea simultana a activitaiti proteozomale si a celei de autofagie. Am demostrata astfel ca acest mecanism ar putea reduce din slabiciunea musculara asociata cu inaintarea in varsta si la cresterea sperantei de viata a mustelor de fructe.”
Intrucat rezultate similare au fost obtinute si la nivelul celulelor umane, aceasta descoperire poate avea o importanta majora in special in ceea ce priveste terapiile anti-imbatranire.
“Homeostaza proteica redusa este o caracteristica majora a mai multor afectiuni degenerative cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson. Rezultatele acestui studiu ar putea reprezenta fundatia pentru dezvoltarea unor noi tratamente pentru bolile asociate cu inaintarea in varsta” – a incheiat prof. Hyun.
Studiul a fost publicat online in jurnalul “Autophagy” in data de 15 august 2024, cu titlul original de “Pharmacological inhibition of USP14 delays proteostasis-associated aging in a proteasome-dependent but foxo-independent manner.”
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: