Verificarea tensiunii arteriale: Pozitia incorecta a bratului
Verificarea valorilor tensiunii arteriale reprezinta o etapa importanta in prevenirea problemelor de sanatate, deoarece atat hipertensiunea, cat si hipotensiunea pot cauza complicatii grave si pot reprezenta factori de risc pentru afectiuni severe sau chiar fatale.
Intrucat exactitatea valorilor este esentiala pentru depistarea problemelor asociate tensiunea arteriala, un grup de cercetatori a testat trei pozitii comune de sustinere a bratului in timpul verificarilor.
Studiul a fost publicat in data de 7 octombrie 2024 in jurnalul “Jama Network” si a descoperit ca unele pozitii pot supraestima valorile sistolice cu 4 sau chiar 7 mmHg.
Conform autorului senior al acestui studiu , Dr. Tammy M. Brady – “Acuratetea valorilor tensiunii arteriale este esentiala pentru diagnosticarea si tratarea hipertensiunii arteriale, o etapa importanta in prevenirea bolilor cardiovasculare. Chiar daca supraestimarea valorilor cu 4 sau 7 mmHg pare a fi o problema neglijabila, in unele cazuri aceste valori eronate pot semnala gresit gravitatea situatiei si pot duce la schimbarea schemei de tratament.”
Aceasta a continuat – “Exista mai multe etape de pregatire si anumite pozitii recomandate pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale, iar numeroase studii au demonstrat ca personalul medical de multe ori nu respecta acesti pasi sau folosesc pozitii incorecte de masurare. In baza observatiilor directe si a informatiilor provenit din studii anterioare, cele mai folosite metode de masurare a tensiunii arteriale includ cele cu bratul sprijinit in poala si cele cu bratul lasat sa cada pe langa corp.”
Pozitia care a supraevaluat cel mai mult valorile tensiunii arteriale
Pentru acest studiu, cercetatorii au recrutat 133 de adulti, cu varsta curpinsa intre 18 si 80 de ani. Acestia au primit apoi instructiuni randomizate despre felul in care vor tine bratul in timpul verificarilor tensiunii arteriale si anume: brat proptit pe masa, brat sprijinit in poala si brat lasat sa cada pe langa corp.
In baza informatiilor obtinute, cercetatorii au descoperit ca tensiunea sistolica a fost supraestimata cu 4 mmHg in randul participantilor care au sprijinit bratul in poala, in timp ce participantii cu bratul lasat liber pe langa corp au primit o supraestimare de 7 mmHg.
Explicatia pentru aceste valori gresite este urmatoarea – “Cand bratul este proptit in poala sau este lasat sa cada pe langa corp, vasele sangvine sunt la o distanta verticala mai mare de inima. Atunci cand bratul este mai jos decat nivelul inimii, sangele revine mai greu si ca urmare vasele sangvine se contracta pentru a compensa. Mai mult decat atat, atunci cand bratul este lasat liber acesta nu este relaxat complet, iar muschii prezinta totusi un anumit nivel de incordare care poate afecta citirea valorilor tensiunii arteriale.” – Dr. Brady.
Posibilitate de diagnosticare gresita
Chiar daca cercetatorii s-au asteptat la o oarecare discrepanta, diferenta adevarata, bazata doar pe pozitia bratului i-a luat totusi prin surprindere.
“Studiul nostru a aratat ca pozitia incorecta a bratului poate duce la supraestimarea tensiunii arteriale si la potentiala diagnosticare gresita de hipertensiune arteriala.” – a precizat Dr. Brady.
Conform cercetatorilor, verificarea tensiunii arteriale reprezinta mai mult decat aplicarea unei mansete si apasarea unui buton. Camera in care se verifica tensiune arteriala trebuie sa fie pregatita in asa fel incat sa existe un scaun cu spatar si o masa de inaltime corespunzatoare, astfel incat bratul sa se propteasca relaxat la nivel cu inima.
Ce este tensiunea arteriala, presiunea sistolica si cea diastolica?
Prin “tensiune arteriala” se intelege presiunea sangelui asupra vaselor sangvine. Atunci cand inima pompeaza sange, aceasta foloseste un anumit grad de forta pentru a-l impinge in artere. Atunci cand presiunea sangelui este prea mare, problema se numeste hipertensiune arteriala si reprezinta o problema severa de sanatate.
Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur (mmHg) si este impartita in presiune sistolica si presiune diastolica. Presiunea sistolica reprezinta forta maxima a sangelui expulzat atunci cand inima se contracta, iar cea diastolica este presiunea inregistrata in timpul relaxarii inimii intre contractii.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: