...

Consumul de alcool si boala Alzheimer

boala Alzheimer, dementa, diabetul zaharat tip 2, placi amiloide, placi beta-amiloide

Consumul de alcool si boala Alzheimer

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa, aceasta fiind responsabila pentru 60-70% dintre cazurile existente in prezent.


Chiar daca exista studii care asociaza consumul necorespunzator de alcool cu amplificarea riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer, impactul acestui obicei nu este cunoscut in totalitate.


Un studiu nou axat pe aceasta legatura, creat de cercetatorii Facultatii de Medicina Wake Forest, a evidentiat faptul ca alcoolul consumat chiar si in cantitati mici ar putea accelera pierderea de neuroni si cresterea numarului de placi amiloide (acumularea de proteine toxice asociate cu boala Alzheimer).


Studiul a fost publicat in luna februarie a acestui an in jurnalul Neurobilogy of Disease. Conform profesorului asociat de fiziologie si farmacologie Shannon Macauley Ph.D – “Aceste descoperiri sugereaza ca alcoolul ar putea accelera evolutia patologica a bolii Alzheimer in stadiile sale incipiente”.


Factultatea de Medicina Wake Forest detine doua centre de cercetare, unul axat pe boala Alzheimer, iar celalalt pe consecintele consumului de alcool. Cercetarile acestui studiu au fost realizate prin colaborarea celor doua centre si a doamnei Shannon Macauley cu profesorul de fiziologie si farmacologie Jeffrey Weiner.


Realizarea studiului


Folosind model rozator cu patologie asociata bolii Alzheimer, cercetatorii au folosit o abordare de 10 saptamani prin care soarecii au avut de ales intre consumul de apa si consumul de alcool.


In timpul studiului, cercetatorii au verificat modificarile aparute la consumul voluntar de alcool si au analizat diferentele in functie de cantitatea consumata.


Rezultatele au evidentiat faptul ca alcoolul consumat chiar si in cantitati moderate poate accelera atrofia cerebrala si poate duce la cresterea numarului de placi amiloide mari si mici.


Mai mult decat atat, cercetatorii au observat ca sevrajul de la alcool a putut cauza si el formarea placilor beta-amiloide, acestea fiind componente esentiale ale placilor amiloide care produc in final boala Alzheimer.


Consumul de alcool, un factor de risc evitabil


In urma analizelor aditionale, cercetatorii au constatat ca alcoolul consumat in exces poate afecta si reglarea metabolismului periferic, ceea ce poate duce la cresterea glucozei din sange si rezistenta la insulina.


Avand in vedere ca nivelul ridicat de glucoza in sange a fost asociat cu o amplificare a acumularii placilor amiloide, consumul cronic de alcool poate creste atat riscul de aparitie a bolii Alzheimer, cat si riscul de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2 si a bolilor cardiovasculare.


Conform prof. as. Shannon Macauley – “Aceste rezultate arata ca aportul moderat de alcool poate cauza leziuni cerebrale si ca acest obicei ar putea fi considerat un factor de risc evitabil pentru boala Alzheimer si dementa.”


Despre boala Alzheimer


Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa, caracterizata prin schimbari la nivelul creierului si moartea neuronilor. Aceasta reprezinta cea mai frecventa cauza a dementei, adica declinul gradual al memoriei, gandirii, comportamenului si a abilitatilor sociale.


Dezvoltarea acestei boli incepe cu mult ani inainte de aparitia primelor semne si simptome, majoritatea leziunilor fiind prezente in regiunea creierului care are de a face cu memoria. Cauza exacta a bolii nu este cunoscuta, insa cercetatorii se axeaza pe doua potentiale proteine: cele beta-amiloide si proteinele Tau.


Chiar daca boala Alzheimer este atat de prevalenta, informatiile cunoscute despre aceasta problema sunt limitate, motiv pentru care cercetarile in acest domeniu sunt foarte importante pentru dezvoltarea bazelor de date.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Referinte:

  1. World Health Organization
  2. Eurekalert
  3. Science Direct
  4. Mayo Clinic
  5. Pexels
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.