In viitor: Ultrasunete cu laser
Pentru majoritatea oamenilor, testul cu ultrasunete nu este unul dureros sau neplacut. Medicul specialist apasa usor pe pielea pacientului cu o sonda speciala care genereaza unde de sunet. Aceste unde patrund in corp si sunt reflectate de pe muschi, grasime si alte tesuturi moi. Tiparul reflectat, observat de sonda speciala, formeaza imaginea testului cu ultrasunete.
Ultrasunetele conventionale nu expun pacientul la radiatii daunatoare, asa cum o fac aparatele bazate raze X, ceea ce inseamna ca acest test este in general neinvaziv. Cu toate acestea, testul necesita insa un contact cu pielea pacientului, lucru care poate limita anumite situatii, intrucat exista persoane care nu pot tolera acest contact, cum ar fi bebelusii, persoanele arse sau cele cu pielea foarte sensibila.
Acum insa, inginerii de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT) au creat o alternativa care nu necesita contact cu pielea pacientului pentru a vedea in interiorul corpului. Noua tehnica de ultrasunet cu laser foloseste un sistem de laser sigur pentru ochi si piele, care poate genera imagini din interiorul pacientului, de la distanta.
Atunci cand este tintit spre pielea pacientului, un laser genereaza de la distanta unde de sunet care patrund in interiorul corpului, iar al doilea laser detecteaza undele reflectate, care apoi sunt traduse in imagini similare cu cele produse de ultrasunetele conventionale.
Imagini realizate de la o distanta de 50 de centimetri
In studiul publicat de Nature in jurnalul Light: Science & Applications, echipa de cercetatori a vorbit despre primele imagini ale ultrasunetelor cu laser, generate pe oameni. Cercetatorii au scanat antebratele mai multor voluntari si au observat caracteristicile comune ale muschilor, grasimii si oaselor pana la sase centimetri sub piele.
Imaginile realizate, comparativ cu ultrasunetul conventional, au fost produse folosind un laser de la o distanta de 50 de centimetri.
Brian W. Anthony, autorul senior al acestui studiu si cercetator principal al Departamentului de Inginerie Mecanica, MIT, a mentionat – “Suntem doar la inceput cu ce am putea realiza cu acest ultrasunet pe baza de laser. Inchipuiti-va ca ajungem la un punct cand putem face tot ce poate face un ultrasunet conventional, dar de la distanta. Aceasta abordare ofera o noua metoda de a observa organele din interiorul corpului si de determinarea a proprietatilor tesutului, fara a face contact cu pacientul.”
Etapele testului
Initial, cercetatorii au folosit aceasta tehnica pentru a crea o imagine a unor obiecte metalice introduse intr-un mulaj de gelatina, care era asemanator continutului de apa al pielii. Acestia au crea o imagine a gelatinei folosind si o sonda ultrasunet pentru a compara rezultatele. Imaginile generate de ambele tehnici au fost incurajator de similiare.
In pasul urmator, cercetatorii au trecut la tesut animal, mai exact piele de porc. Odata cu efectuarea acestui test, echipa de cercetatori a descoperit ca ultrasunetul cu laser poate diferentia caracteristici mai subtile cum ar fi limita dintre muschi, grasime si os.
In cele din urma, echipa a efectuat primul test al ultrasunetului cu laser pe oameni, folosind un protocol aprobat de comitetul MIT. Dupa ce au scanat antebratele mai multor voluntari, cercetatorii au produs prima imagine ultrasunet complet lipsita de contact. Granitele dintre grasime, muschi, os si alte tesuturi au fost clar vizibile si comparabile cu cele generate de aparatele cu ultrasunet traditionale.
Cercetatorii vor sa imbunatateasca aceasta tehnica si vor cauta metode de amplificare a performantei sistemului, pentru a analiza caracteristici si mai fine din interiorul tesutului. Aditional, acestia doresc sa imbunatateasca si capabilitatile de detectare a laserului si sa creeze o versiune mult mai mica a aparutului, pentru ca intr-o buna zi, acestea sa fie folosite si ca aparate protabile.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: