Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Alimentele ultra-procesate si depresia

Alimentele ultra-procesate au fost asociate cu aparitia simptomelor depresive prin afectarea metabolismului si aparitia stresului oxidativ.
Depresie, alimente ultra-procesate, alimente procesate

Sursa: Pexels

Alimentele procesate sunt recunoscute ca factori de risc pentru numeroase afectiuni si probleme medicale din cauza impactului pe care il au asupra metabolismului.


Cu toate acestea, nu exista prea multe informatii despre efectul lor asupra sanatatii mintale, motiv pentru care a fost creat recent un studiu axat pe aceasta asociere.


Studiul a fost publicat luna trecuta in jurnalul Nurients si a analizat legatura dintre simptomele depresiei si alimentele ultra-procesate in randul tinerilor italieni, informatiile fiind obtinute dintr-un studiu anterior numit “Stilul de viata, imbatranirea si alimentatia sanatoasa mediteraneeana” sau MEAL pe scurt.


Multe afectiuni sunt asociate cu dieta nesanatoasa, cum ar fi bolile cardiovasculare, cele metabolice, obezitatea si anumite tipuri de cancer. Intrucat aceste alimente sunt usor de obtinut, sunt accesibile si sunt gata preparate, persoanele tinere sunt cele mai predispuse la consumul acestora.


Alimentele ultra-procesate sunt acele produse care contin zero sau foarte putine ingrediente naturale, care sunt suplimentate cu aditivi si conservanti pentru a creste perioada de valabilitate si care contin coloranti, indulcitori artificiali, potentiatori de aroma si multe altele pentru a da un gust placut.


Realizarea si rezultatele studiului


Pentru acest studiu, cercetatorii s-au axat pe tinerii din Catania si a inclus un numar total de 735 de participanti cu varsta maxima de 34 de ani. Informatiile despre consumul lor zilnic au fost preluate din chestionare completate de acestia si au inclus peste o suta de alimente si bauturi.


Conform rezultatelor, tinerii necasatoriti si activi din punct de vedere fizic au avut consumul cel mai ridicat de alimente ultra-procesate, acest aport fiind asociat cu o probabilitate de doua ori mai mare de dezvoltare a simptomelor depresive.


Legatura dintre alimentele ultra-procesate si simptomele depresive a fost asociata cu o concentratie ridicata de zaharuri rafinate si grasimi trans si saturate care pot cauza dezechilibru metabolic si disfunctie celulara, care in cele din urma poate rezulta in moarte celulara sau deteriorarea unor anumite tesuturi.


Mai mult decat atat, cercetatorii sunt de parere ca unele mecanisme ale acestei asocieri au de a face si cu stresul oxidativ cauzat de nivelul ridicat de glucoza din celule, care poate afecta functiile mitocondriale.


Intrucat alimentele ultra-procesate sunt foarte slabe in fibre alimentare, acestea pot avea un efect negativ asupra microbiotei intestinale si asupra sistemului imunitar, ceea ce poate duce la aparitia inflamatiei sistemice si la afectarea indirecta a neurotransmitatilor cerebrali.


Alimentele ultra-procesate pot crea un cerc vicios


Pe langa potentialele efecte negative mentionate mai sus, cercetatorii au mentionat ca aditivii prezenti in aceste alimente pot cauza leziuni la nivelul neuronilor si pot intrerupe legatura dintre consumul caloric si raspunsul intenstinal, lucru care poate cauza stres oxidativ si inflamatie intenstinala.


Acestia au concluzionat – “Descoperirile noastre nu precizeaza ca aportul de alimente ultra-procesate va produce simptome depresive, ci ca acest consum poate crea un cerc vicios in randul persoanelor cu tulburari de dispozitie prin amplificarea efectelor negative asociate cu depresia.”


Tinerii sunt mai predispusi la consumul acestor alimente din cauza stresului profesional, din cauza lipsei de timp liber si din cauza situatiei financiare, lucru care ii poate indemna sa aleaga alternative alimentare mai ieftine, mai rapide si mai bogate din punct de vedere cantitativ.


Chiar daca acest studiu a oferit informatii importante despre efectul acestor alimente asupra sanatatii mintale si a depresiei, sunt necesare totusi studii aditionale pentru a valida aceste asocieri si pentru a evidentia mai clar rolul unor anumite alimente asupra sanatatii mintale.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Nutrients
  2. News-Medical
  3. Pexels