Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Cancerul colorectal: Terapia tripla poate inlocui chimioterapia

Cancerul colorectal care contine o mutatie genetica, raspunde mai bine la o terapie tripla, decat la tratamentul prin chimioterapie.
cancer colorectal, cancer, cancer rectal, cancer de colon

Sursa: Pixabay

Chimioterapia este in mare parte ineficienta pentru persoanele care sunt intr-un stadiu avansat de cancer colorectal si care au o anumita mutatie genetica. Acum insa, s-a descoperit ca o combinatie de 3 medicamente poate crea un tratament mult mai eficient.


Persoanele cu cancer colorectal standard difera cu mult fata de persoanele care au o forma avansata a acestei boli. In timp ce mai mult de jumatate dintre persoanele cu cancer colorectal standard pot trai mai mult de 10 ani, cele cu cancer in stadiu avansat pot trai doar cateva luni, daca boala implica mutatia unei gene specifice.


Gena BRAF este responsabila pentru producerea unei proteine care transmite semnale si sustine cresterea celulara. Cu toate acestea, o anumita schimbare a genei, mutatia BRAF V600E, poate amplifica viteza de crestere si raspandire a anumitor celule canceroase.


Mai mult de 15% din pacientii care au cancer colorectal metastatic au mutatia BRAF V600E. Tratarea acestei forme de cancer este dificila deoarece metoda de tratament poate fi agresiva si tinde sa nu raspunda atunci cand sunt efectuate combinatii de tratamente cum ar fi chimioterapia.


Potentiala putere a triplei terapii


Un studiu realizat in ultimii ani a testat o combinatie de tratamente fara chimioterapie, acesta fiind publicat in Annals of Oncology.


O combinatie de 3 medicamente, doua care tintesc celulele canceroase si unul care inhiba gena BRAF, a fost analizata pe un numar de indivizi care nu au prezentat rezultate in urma tratamentelor anterioare.


In total au fost 665 participanti impartiti in trei grupe, primul grup primind trei medicamente in timp ce al doilea grup a primit doar doua, iar al treilea a primit o combinatie de medicamente chimioterapice.


Cancerul colorectal nu raspunde doar la terapia BRAF deoarece celulele tumorii se pot adapta tratamentului initial. Prin aceasta tripla terapie sunt folosite combinatii care inhiba BRAF si mecanismele sale de adaptare.


Raspuns mai bun si speranta de viata mai lunga


In timp ce terapia standard putea oferi o rata de supravieturire de 5.4 luni, terapia tripla a putut oferi aproximativ 9 luni.


Rata de raspuns a fost mai mare, avand o valoare de 26% pentru terapia tripla fata de 2% pentru regimul standard.


Cercetatorii nu au comparat terapia tripla cu terapia dubla, insa combinatia formata doar din 2 medicamente a putut oferi o rata de supravietuire de 8.4 luni.


Cu toate ca studiile viitoare vor trebui sa observe care terapie este mai buna pentru pacienti, fie cea dubla fie cea tripla, cercetatorii sunt de parere ca terapia tripla ar trebui sa inlocuiasca chimioterapia in cazul persoanelor cu mutatia BRAF.


Profesorul si co-autorul studiului Andres Cervantes mentioneaza ca acest tratament poate fi administrat fara a apela la chimioterapie, ceea ce este un lucru bun deoarece pacientii nu sunt expusi efectelor secundare aparute de obicei dupa tratamentul chimioterapic.


Ce este cancerul colorectal?


Cancerul colorectal este un tip de cancer care apare in intestinul gros.


Majoritatea cancerelor colorectale sunt localizate in colon (cancer de colon) si reprezinta 9% din totalul de cancere din Europa. Aproximativ o treime din cancerele colorectale sunt localizate doar in rect, ceea ce inseamna ca se numesc cancere rectale.


Cancerul colorectal este intalnit mai des la barbati decat la femei, iar majoritatea persoanelor cu acest tip de cancer au peste 60 de ani la momentul diagnosticarii. Cancerul colorectal este mai rar intalnit la varste sub 40 de ani.


In momentul de fata nu este cunoscuta cauza exacta care duce la aparitia cancerului colorectal. Cu toate acestea au fost evidentiati anumiti factori de risc, cum ar fi:

  • Varsta – Riscul de dezvoltare a cancerului colorectal creste odata cu inaintarea in varsta.
  • Dieta – O dieta bogata in carne rosie (vita, porc, miel) si carne procesata (crenvursti, carne presata), bogata in grasimi si/sau slaba in fibre, poate creste riscul de cancer colorectal.
  • Alcoolul – consumul excesiv de alcool creste riscul aparitiei cancerului colorectal.
  • Obezitatea, sendetarismul, fumatul, diabetul zaharat tip 2.

Alti factori includ istoricul medical familial, boli inflamatorii ale intestinului, antecendente de cancer colorectal sau alte tipuri de cancer, antecedente de polipi colorectali.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

MedicalNewsToday

Oxford Academic – Annals of Oncology

Esmo.org