Despre medicina

Informatii si stiri medicale

ICD-11: Descrierea mai precisa a tulburarilor mintale

Persoanele cu tulburari mintale au avut ocazia sa recomande schimbari in cadrul unei publicatii internationale de diagnostic si clasificare.
tulburari mintale

Sursa: Pixabay

Un cercetator de la Universitatea Rutgers a contribuit primului studiu de acest fel, in care s-au cautat opiniile persoanelor cu tulburari mintale, legate de boala lor de fond.

Acestora li s-a cerut sa adauge starile si simptomele lor intr-un manual de instructiuni de diagnosticare si in acelasi timp sa il revizuiasca si s-a scoata ce cred ei ca sunt descrieri stereotipe sau care pun persoanele cu aceste tulburari intr-o lumina proasta.


Acest studiu care a fost efectuat de cercetatori din Regatul Unit si din Statele Unite ale Americii in colaborare cu Departamentul de Sanatate Mintala din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a fost publicat in The Lancet.


Conform profesorului asociat Margaret Swarbrick din cadrul Universitatii Rutgers, includerea in manualele de diagnostic a experientelor personale, traite de persoanele cu tulburari mintale va ajuta la imbunatatirea accesului la tratament si va reduce stigma sociala.


Cercetatorii au discutat cu persoanele care sufereau de tulburarile cele mai des intalnite. Acestea includ schizofrenia, tulburarea bipolara tip 1, episodul depresiv, tulburarea de personalitate si axietatea generalizata.


Acestia au fost intrebati cum ar trebui sa fie descrisa problema lor in a 11 a revizie a documentului intitulat Clasificarea Internationala a Bolilor si Problemelor de Sanatate (International Classification of Diseases and Related Health Problems) sau ICD-11 pe scurt.


ICD este cel mai folosit sistem de clasificare a tulburarilor mintale. Pentru prima oara, persoanele diagnosticate cu aceste tulburari si care nu sunt din domeniul medical au avut ocazia sa isi spuna punctul de vedere in legatura cu informatiile gasite in manualele de diagnosticare.


Inlaturarea termenilor care pot crea confuzie sau stigmatizare


Proiectul a cuprins 157 de persoane diagnosticate cu tulburarile de mai sus din Regatul Unit, Statele Unite ale Americii si India. Participantii au revizuit o schita initiala a ICD-ului, mai exact un capitol despre tulburari mintale, comportamentale si de neurodezvoltare. Acestia au recomandat schimbari pentru a descrie mai bine experientele traite de ei si/sau inlaturarea anumitor descrieri eronate.


Multi participanti au mentionat faptul ca sunt omise experiente emotionale si psihologice pe care ei le au destul de des.

  • Persoanele cu schizofrenie au adaugat momente de furie, teama, tulburari de memorie, izolare si dificultatea de a comunica experientele interne.
  • Cele cu anxietate generalizata au adaugat stare de greata si furie.
  • Persoanele cu depresie au adaugat anxietate si durere.
  • Participantii cu tulburare bipolara au adaugat anxietate, furie, stare de greata si creativitate crescuta.
  • Cele cu tulburare de personalitate au adaugat suferinta si vulnerabilitate fata de exploatare.


Acestia au mai sugerat inlaturarea termenilor care pot crea confuzie si/sau stigmatizare cum ar fi “intarziere/retard”, “neuro-vegetativ”, “dezorganizat”, “bizar”, “inadaptare”.


Am descoperit ca schita curenta reflecta mai degraba o perspectiva externa a acestor conditii decat perspectiva persoanelor care traiesc aceste experiente” – a adaugat profesorul Swarbrick.


Participantii au apreciat limbajul non-tehnic folosit in rezumatele schitei si au sugerat ca folosirea unui astfel de limbaj va ajuta la o colaborare mai buna intre pacienti si doctori.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

The Lancet

Eurekalert