Boala Lyme: Simptome, Cauze, Preventie
Boala Lyme este provocata de patru specii principale de bacterii. Borrelia burgdorferi si Borrelia mayonii provoaca boala Lyme in Statele Unite ale Americii, in timp ce Borrelia afzelii si Borrelia garinii reprezinta cauzele principale de boala Lyme in Europa si Asia.
Aceasta afectiune este transmisa prin muscatura unui anumit tip de capusa, care la randul ei este infectata cu aceasta bacterie.
La inceput, poate sa apara un eritem sau roseata sub forma de pata in zona muscata. Chiar daca aceasta poate sa dispara fara tratament, persoana afectata poate dezvolta odata cu trecerea timpului probleme articulare, cardiace sau tulburari asociate cu sistemul nervos.
Persoanele care traiesc sau care petrec mult timp in zone cu multa iarba sau impadurite, au risc mai mare de a contracta boala Lyme, daca in acele zone traiesc capusele care transmit aceasta afectiune.
Semnele si simptomele bolii Lyme
Semnele si simptomele bolii Lyme pot varia. De obicei acestea apar intr-o anumite ordine, in functie de stadiu bolii, insa se si pot suprapune in anumite situatii.
Primul semn este un eritem asemanator cu cel provenit de la o intepatura de tantar. Acesta apare de obicei la locul muscat de capusa si nu indica boala Lyme.
Semnele si simptomele specifice bolii tind sa apara dupa aproximativ o luna de la infectare si pot include:
- Eritemul migrator – intre 3 si 30 de zile de la infectare, poate sa apara un eritem migrator, adica o extindere a zonei iritate, care poate ajunge la 30 de centimetri. De obicei acest eritem nu este dureros si nu prezinta prurit. Eritemul migrator este una dintre caracteristicile bolii Lyme, chiar daca nu apare la toate persoanele afectate de aceasta boala. Unele persoane pot dezvolta acest eritem in mai multe zone de pe corp.
- Alte simptome – febra, oboseala, cefaleea si rigiditatea gatului. Toate acestea pot acompania eritemul migrator.
Semnele si simptomele mai tarzii pot include probleme neurologice si durerile articulare, care afecteaza in general genunchii, dar care in acelasi timp se pot muta de la o articulatie la alta.
Dupa saptamani, luni sau chiar ani de la infectare, persoana poate dezvolta meningita, paralizie temporara a unei singure parti a fetei, senzatie de amorteala a membrelor si chiar tulburari de miscare.
Semnele si simptomele mai rar intalnite apar dupa cateva saptamani de la infectare. Unele persoane pot dezvolta probleme cardiace, inflamatie la nivelul ochiului, inflamatie la nivelul ficatului (hepatita) si stare de oboseala severa.
Metoda de infectare
Majoritatea muscaturilor de capusa sunt nepericuloase. Doar un numar mic de capuse pot fi infectate cu bacteria care provoaca boala Lyme.
Muscatura de capusa poate provoca boala Lyme la oameni numai daca capusa a muscat prima data un animal infectat.
Cu toate acestea, este importanta evitarea capuselor si inlaturarea acestora cat mai repede posibil. Cu cat capusa ramane atasata mai mult, cu atat mai mult creste si riscul de infectare. Infectarea este mai putin probabila daca capusa a fost atasata mai putin de 36-48 de ore.
Boala Lyme nu poate fi transmisa de la om la om prin atingere, sarut sau contact sexual. Mai mult decat atat, aceasta nu poate fi transmisa prin aer, mancare sau apa.
Conform celor de la Medical News Today, cainii si pisicile pot dezvolta boala Lyme, dar nu pot infecta oamenii. Nu au exista cazuri documentate inca, in care o persoana sa fi contractat boala Lyme prin consumul de carne de vanat/caprioara.
In cazul sarcinii si alaptatul la san, au existat cateva studii mici care au asociat boala Lyme in timpul sarcinii cu anumite malformatii congenitale sau chiar deces fetal, dar nu exista inca destule cercetari pentru a concluziona ca boala Lyme afecteaza intr-un mod negativ sarcina.
Pana in momentul de fata nu au fost raportate cazuri de transmitere a bolii prin alaptatul la san.
Femeia care are nevoie de tratament pentru boala Lyme in timpul sarcinii, va primi un tratament antibiotic diferit fata de cel normal.
Cauzele bolii Lyme
Boala Lyme poate fi contractata printr-o muscatura de capusa infectata deja cu aceasta bacterie. Bacteria patrunde in piele si in cele din urma ajunge in sistemul sangvin. In majoritatea cazurilor, capusa trebuie sa fie atasata intre 36 si 48 de ore.
In Romania exista anumite zone cu o incidenta mai mare a bolii, cum ar fi partea de nord a tarii, judetele Sibiu, Harghita, Satu Mare, Salaj, Alba, Brasov si Botosani.
Persoanele care traiesc sau care petrec mult timp in zone impadurite, cu multa iarba verde si tufisuri au un risc mai mare de a contracta aceasta boala.
Complicatii ale bolii Lyme
Boala Lyme netratata poate provoca inflamatii articulare cronice in special in zona genunchilor, simptome neurologice, afectiuni cognitive cum ar fi probleme de memorie si batai neregulate ale inimii.
Metode de prevenire
Metoda cea mai buna de prevenire a bolii Lyme este de a evita zonele in care traiesc capusele capabile de transmitere a bacteriei, in special zonele cu iarba verde si tufisuri. Alte metode care pot ajuta la reducerea sanselor de infectare sunt:
- Tinuta adecvata – atunci cand persoana se afla in zonele mentionate mai sus, este indicat ca aceasta sa poarte incaltaminte care acopera intreaga talpa (nu sandale sau papuci), pantaloni lungi introdusi in sosete, tricouri cu maneca lunga, palarie sau caciula si manusi.
- Spray sau crema impotriva insectelor – folosirea acestora in dozele recomandate si sigure va scadea sansele de infectare. Anumite solutii, spray-uri sau creme pot fi toxice. Persoanele care doresc sa foloseasca aceasta metoda preventiva trebuie sa citeasca cu atentie instructiunile de pe ambalaj.
- Ingrijirea curtii – inlaturarea tufisurilor si a frunzelor unde ar putea exista capuse, taierea regulata a ierbii, depozitarea lemnului in zone uscate si expuse soarelui, pentru a descuraja rozatoarele care pot avea capuse.
- Verificarea hainelor, a persoanelor si a animalelor de companie – dupa ce s-a petrecut timp intr-o zona cu risc de capuse, este recomandata o verificare a tuturor persoanelor prezente inclusiv a animalelor de companie. Deoarece capusele pot fi foarte mici, acestea pot trece neobservate daca nu este efectuata o verificare atenta.
- Dusul – dusul este recomandat imediat dupa ce s-a ajuns acasa. De obicei, capusele raman pe piele cateva ore inainte de atasare/muscare. Dusul ar putea inlatura capusele neobservate dupa verificarea initiala.
- Nu exista imunitate – o persoana pot contracta boala Lyme de mai multe ori, deci nu exista motiv ca acest risc sa fie tratat cu indiferenta.
Diagnosticarea bolii Lyme
Ideal, tratamentul ar trebuie sa fie acordat odata cu aparitia eritemului migrator.
Daca persoana a fost in zone cu incidenta mare de boala Lyme si prezinta simptomele bolii, tratamentul poate incepe chiar si fara un test de sange. Motivul este acela ca, anticorpii pentru bacteria respectiva apar dupa 2-6 saptamani de la infectare si pot fi evidentiati in testele de sange. Din acest motiv, testul de sange efectuat in prima luna de la infectare poate oferi un rezultat fals.
Persoanele ar trebui sa primeasca un consult medical daca:
- Traiesc in zone cu risc ridicat de boala Lyme;
- Prezinta simptome asociate cu boala Lyme;
- Au fost expuse recent la capuse.
Daca stadiile initiale ale bolii Lyme nu sunt tratate, exista risc ridicat de aparitie a simptomelor mai severe. Acestea pot sa apara si dupa mai multi ani de la infectare.
Pacientii cu articulatii inflamate sau cu simptome neurologice ar putea fi supuse anumitor teste pentru a observa prezenta sau absenta ADN-ului bacterian.
Tratarea bolii Lyme
Daca este diagnosticata in stadiile incipiente, boala Lyme poate fi vindecata folosind antibiotice. Lasata netratata, boala poate produce anumite complicatii insa si acestea pot fi tratate sau vindecate.
In unele cazuri rare, persoana poate prezenta in continuare simptome ale bolii, chiar daca aceasta a fost tratata cu antibiotice. Aceasta afectiune este numita Sindromul Post Boala Lyme, iar cauza ei este necunoscuta.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: