Proteinele din plante pot reduce riscul de deces
Conform unui studiu, dietele bogate in proteine, in special cele provenite din surse vegetale, pot fi asociate cu un risc mai redus de deces din orice cauza.
Studiul a fost publicat in British Medical Journal sau BMJ si a fost realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii de Stiinte Medicale Tehran din Iran, impreuna cu alti cercetatori din mai multe institutii printre care si Facultatea de Medicina Harvard.
Acestia au descoperit ca dietele bogate in proteine, inclusiv cele provenite din legume, nuci si cereale integrale au fost asociate cu un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor cronice cum ar fi diabetul sau afectiunile cardiovasculare.
Aditional, studiul a evidentiat ca aportul regulat de carne rosie si de proteine provenite din animale a fost asociat cu mai multe probleme de sanatate.
Studiul a fost realizat intrucat cercetatorii au dorit sa analizeze si sa cuantifice potentialele relatii dintre doza de proteine, provenienta acestora (animala sau vegetala) si riscul de deces din toate cauzele cum ar fi cancerul si bolile cardiovasculare.
Pentru a realiza acest lucru, cercetatorii au creat o meta-analiza a mai multor studii efectuate in trecut care au abordat subiectul de dieta bogata in proteine si efectul acesteia asupra sanatatii.
Despre studiu
Primul pas al echipei a fost de a analiza rezultatele a 32 de studii care au prezentat riscul estimat de deces din toate cauzele pentru adultii cu varsta de cel putin 19 ani
Aceste studii au fost efectuate cu atentie si analizate in detaliu pentru a inlatura orice forma de prejudecata, aceasta fiind o problema destul de frecventa care poate influenta rezultatele obtinute.
In pasul urmator, cercetatorii au folosit modele matematice pentru a compara efectele cauzate de aportul cel mai ridicat si cel mai scazut de proteine.
Un numar total de 715,128 de participanti au fost inclusi in acest studiu. In timpul perioadei de monitorizare, care a durat aproximativ 32 de ani, au existat 113,039 decese dintre care 16,429 au fost asociate cu boli cardiovasculare si 22,303 cauzate de cancer.
Rezultatele studiului
Rezultatele au aratat ca aportul ridicat de proteine, in total, a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate din orice cauza in timp ce proteinele provenite din plante au aratat o scadere semnificativa a riscului de deces din orice cauza, inclusiv cea provocata de boli cardiovasculare.
Informatiile oferite de studiu pot avea implicatii importante, deoarece sustin ca oamenii pot creste aportul de proteine folosind surse vegetale, inlocuid pe cele din surse animale.
Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza ca trecerea de la o sursa la alta trebuie facuta cu mare atentie, deoarece majoritatea studiilor incluse in meta-analiza au provenit din tarile occidentale. Asta inseamna ca sunt necesare studii aditionale pentru a include cat mai multe tari si cat mai multa diversitate.
Informatiile studiului curent sustin rezultatele obtinute de studiile anterioare
Intr-un studiu separat, o alta echipa de cercetatori a descoperit ca dieta bogata in plante poate intarzia semnificativ procesul de imbatranire, de imbolvanire si deces.
Publicat in JAMA Internal Medicine, studiul evidentiaza beneficiile oferite de trecerea la o dieta bazata pe plante pentru a promova sanatatea generala.
Echipa de cercetatori a descoperit ca aportul ridicat de proteine provenit din plante a fost asociat cu un declin mic al riscului de mortalitate din orice cauza si a celei cauzate de boli cardiovasculare.
“Descoperirile din acest studiu si cele efectuate anterior ofera dovezi clare despre efectul surselor de proteine asura sanatatii si longevitatii.”
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: