Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Sedentarismul si riscul de deces cauzat de cancer

Participantii care au avut comportamentul sedentar cel mai mare au prezentat un risc cu 52% mai mare de deces cauzat de cancer.
sedentarism, cancer

Sursa: Pexels

Un studiu a asociat timpul petrecut stand jos cu un risc mai ridicat de deces cauzat de cancer. Acesta a continuat sa mentioneze ca reducerea acestui risc poate fi obtinuta prin inlocuirea anumitor momente sedentare cu activitati fizice.


Activitatea fizica a fost evidentiata ca fiind una dintre metodele prin care oamenii pot reduce sansele de dezvoltare a cancerului si a decesului cauzat de aceasta boala. Datorita beneficiilor oferite, Societatea Americana de Cancer recomanda aproximativ 150 de minute pe saptamana de activitate fizica moderata sau intensa.


Cu toate acestea, majoritatea persoanelor nu ating acest prag si ca urmare, cel mai usor obiectiv de atins este cel de reducere a timpului petrecut stand jos.


O analiza efectuata pe studii anterioare a asociat comportamentul sedentar cu un risc mai ridicat de deces din cauze cardiovasculare si cancer. Trebuie mentionat insa, ca acele studii s-au bazat pe raportari individuale ale participantilor despre timpul petrecut stand jos, ceea ce poate creste riscul de primire a unor informatii eronate.


Acum insa, un studiu diferit, efectuat de catre cercetatorii Centrului de Cancer MD Anderson din cadrul Universitatii din Texas a colectat informatii provenite de la 8,002 adulti cu varsta de cel putin 45 de ani.


Despre studiu


Studiul a fost publicat in JAMA Oncology.


Pentru a primi informatii sigure si exacte, cercetatorii au montat dispozitive speciale de soldurile participantilor pentru a masura nivelul de activitate pe o perioada de 7 zile.


In urmatorii 5 ani de la testare, 268 de participanti (3.3%) au murit din cauza cancerului. Cercetatorii au descoperit ca participantii cu comportamentul sedentar cel mai mare au avut o crestere de 52% a riscului de deces cauzat de cancer, comparativ cu participantii cu comportamentul sedentar cel mai mic.


Aditional, participantii cu perioada cea mai mare de sedentarism neintrerupt au prezentat un risc cu 36% mai mare de mortalitate din cauza cancerului comparativ cu participantii cu perioada cea mai mica.


Pentru a obtine aceste rezultate cercetatorii au luat in considerare mai multi factori care ar fi putut afecta decesul cauzat de cancer, cum ar fi:

  • Nivelul general de activitate fizica;
  • Varsta;
  • Consumul de alcool;
  • Indicele de masa corporala sau IMC;
  • Alte afectiuni preexistente.


30 de minute de exercitii fizice viguroase pot reduce riscul cu 31%


Pentru a primi informatii despre potentiatele beneficii obtinute in urma unui comportament mai putin sedentar, cercetatorii au modelat informatiile existente deja prin inlocuirea a 30 de minute din perioada totala de sedentarism cu activitati fizice.


Rezultatele obtinute in urma acestei simulari au evidentiat faptul ca activitatile fizice moderate sau viguroase, cum ar fi ciclismul, ar putea duce la o scadere a riscului de deces din cauza cancerului cu 31%. Pentru exercitii mai usoare, cum ar fi mersul, riscul ar putea fi redus cu 8%.


Conform cercetatorului care a condus acest studiu, dr. Susan Glichrist, de cele mai multe ori conversatiile avute cu pacientii incep prin enumerarea diferitelor motive din cauza carora nu pot exersa.


“Le spun sa ia in considerare ridicarea de pe scaun timp de 5 minute la fiecare ora atunci cand sunt la munca sau sa aleaga scarile in loc de lift. Poate ca nu inseamna multa activitate fizica, dar acest studiu a aratat ca si activitatea fizica usoara poate prezenta beneficii.”


Cercetatorii vor continua sa studieze impactul sedentarismului asupra diferitelor tipuri de cancer


Aceste rezultate sustin ideea de a convinge persoanele sa reduca comportamentul sedentar, comparativ cu indemnarea lor la efectuarea exercitiilor fizice, oferind astfel o metoda alternativa de a reduce numarul de decese cauzate de cancer.


“Rezultatele noastre sustin ideea de “stai jos mai putin si misca-te mai mult” si ca incorporarea a 30 de minute de miscare pe zi ar putea ajuta la reducerea riscului de deces cauzat de cancer.” – Dr. Gilchrist.


Chiar daca acest studiu a avut anumite limitari, cercetatorii vor continua sa analizeze impactul comportamentului sedentar fata de diferite tipuri de cancer si daca genul si rasa au si ele un rol.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

JAMA Oncology

Medical News Today

Pexels