...

In viitor: Test de sange pentru boala Alzheimer

boala Alzheimer, analize de sange, markeri

In viitor: Test de sange pentru boala Alzheimer

Conform cercetatorilor din cadrul ARTFL-LEFFTDS – consortiul de cercetare a Degenerarii Longitudinale Lobare Frontotemporale, este posibil ca in viitorul apropiat analizele de sange sa poata detecta depozite anormale de proteine la nivelul creierului. Aceste depozite pot duce la dezvoltarea bolii Alzheimer, o afectiune progresiva si debilitanta.


Studiul a fost publicat in jurnalul Nature Medicine.


Acesta a fost finantat de Institutul National de Sanatate, Institutul National de Tulburari Neurologice si Accident Vascular Cerebral si Institutul National de Gerontologie, toate acestea fiind situate in Statele Unite ale Americii.


Cercetarile au avut ca obiectiv principal un biomarker gasit in sange care ar putea fi asociat cu boala Alzheimer, numit pe scurt ptau181.


Importanta acestui test de sange


Echipa de cercetatori a explicat ca boala Alzheimer incepe de obicei cu dementa si pierdere progresiva de memorie, din cauza acumularii anormale de proteine cunoscute si sub numele de proteine tau.


Adesea, boala este detectata prea tarziu, simptomele fiind vizibile abia dupa ce creierul a suferit leziuni semnificative.


Folosind acest test nou, pot fi detectati pacientii care prezinta primele stadii ale dementei si pot primi tratamentul necesar mult mai devreme. Mai mult decat atat, testul va fi mai putin invaziv si mai ieftin comparativ cu testele imagistice disponibile momentan sau testele lichidului cefalorahidian.


Testele imagistice ale creierului cum ar fi scanarea PET (tomografia cu emisie pozitronica), reprezinta standardul de diagnosticare a bolii Alzheimer in prezent. Aceste teste impreuna cu analiza lichidului cefalorahidian pot detecta proteinele tau anormale.


Conform doctorului Richard J. Hodes, director al Institutului National de Gerontologie – “Timpul si resursele necesare pentru verificarea tuturor participantilor atat prin scanare PET, cat si prin punctie lombara, incetinesc pasul de inscriere pentru studiile bolii Alzheimer. Crearea unui test de sange ar putea duce spre o verificare mult mai rapida a grupurilor mai mari si mai diverse de voluntari, care doresc sa se inscrie pentru aceste teste.”


Despre studiu


Studiul a fost condus de Dr. Adam Boxer din cardul Universitatii din California, care a lucrat impreuna cu echipa sa la detectarea nivelului ptau181 in plasma.


Acestia au prelevat probe de sange de la aproximativ 400 de participanti din studii diferite.


Rezultatele au aratat ca a existat o crestere semnificativa a nivelului ptau181 la pacientii care aveau patologia bolii Alzheimer, in special cei cu degenerare lobara frontotemporala – o forma rara de neurodegenerare.


Rezultatele studiului au fost aproape la fel cu cele confirmate de analiza lichidului cefalorahidian si de testele imagistice care au evidentiat acumularea anormala de proteine la nivelul creierului.


In prezent


Conform directorului Institutului National de Tulburari Neurologice si Accident Vascular Cerebral, Roderick Corriveau – “A devenit clar faptul ca exista mai multe cai biologice catre dementa. Gasirea unui test specific de sange care poate identifica prezenta patologiei bolii Alzheimer in creier, ar trebui sa ajute cercetatorii la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru persoanele care sufera de dementa.”


Echipa de cercetatori va lucra la imbunatatirea analizei de sange, pentru ca aceasta sa inlocuiasca testele invazive folosite in prezent.


Conform doctorului Eliezer Masliah, directorul Diviziei de Neurostiinte din cadrul Institutului National de Gerontologie – “Datorita investitiilor oferite de Institutul National de Sanatate vom face progrese semnificative in ceea ce priveste dezvoltarea biomarkerilor pentru boala Alzheimer, degenerarea lobara frontotemporala si pentru alte boli neurodegenerative.”


Aditional, cercetatorii si expertii din acest domeniu sunt de parere ca acest test si principiul care sta la baza lui vor fi folosite pentru a dezvolta medicamente noi si mult mai eficiente pentru a trata boala Alzheimer.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Sursa:

Nature Medicine

News-Medical

National Institutes of Health

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.