Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Apendicita: Simptome, Tratament, Recuperare

Apendicita este o inflamatie a apendicelui. Aceasta provoaca durere in fosa iliaca dreapta sau in jurul ombilicului.
apendicita, apendice

Sursa: Pixabay

Apendicita este o inflamatie a apendicelui. Aceasta provoaca durere in fosa iliaca dreapta (partea din dreapta jos a abdomenului) insa pentru majoritatea persoanelor, durerea incepe in jurul ombilicului (mezogastru). Odata cu inrautatirea inflamatiei, durerea provocata de apendicita se poate amplifica si poate deveni severa.


Cu toate ca oricine poate dezvolta apendicita, aceasta apare cel mai des la persoanele cu varsta cuprinsa intre 10 si 30 de ani. Tratamentul standard consta in inlaturarea chirurgicala a apendicelui.


Semne si simptome ale apendicitei


Semnele si simptomele apendicitiei pot include:

 • Durere spontana, care incepe in fosa iliaca dreapta;
 • Durere spontana, care incepe in jurul ombilicului apoi se muta in fosa iliaca dreapta;
 • Amplificarea durerii in timpul mersului sau efectuarea miscarilor bruste;
 • Stare de greata si varsaturi;
 • Pierderea poftei de mancare;
 • Febra care poate creste odata cu agravarea bolii;
 • Constipatie sau scaune diareice;
 • Balonare.


Locul in care este prezenta durerea difera in functie de varsta si pozitia apendicelui. De exemplu, la femeile gravide, durerea pare a veni din partea superioara a abdomenului, deoarece apendicele este mai ridicat in timpul sarcinii.


Este recomandata o consultatie medicala specializata, daca sunt prezente semne si simptome ingrijoratoare, in timp ce durerile abdominale severe necesita atentie medicala imediata.


Cauzele apendicitei


De cele mai multe ori apendicita apare atunci cand o parte a apendicelui este blocata sau obstructionata. Acest blocaj permite bacteriilor sa se inmulteasca in interior, provocand astfel infectie si inflamatie. Daca afectiunea nu este tratata la timp, apendicele se poate rupe.


Complicatii ale apendicitei


Apendicita poate provoca complicatii severe, cum ar fi:

 • Apendice rupt/spart – ruptura care raspandeste infectia in intreg abdomenul (peritonita). Aceasta complicatie poate pune viata in pericol si necesita interventie chirurgicala imediata.
 • Formarea unei pungi de puroi in abdomen – daca apendicele se rupe, se poate forma o punga de infectie (abces). In majoritatea cazurilor, abcesul este drenat prin introducerea unui tub care trece prin peretele abdominal direct in punga de infectie. Tubul este lasat pe pozitie timp de aproximativ 2 saptamani si se administreaza antibiotice.


Odata ce infectia a disparut, se va efectua tratament chirurgical pentru a inlatura apendicele. In unele cazuri abcesul este drenat si apendicele este scos imediat.


Diagnosticarea apendicitei


Pentru a ajuta la diagnosticarea apendicitei, medicul va efectua o anamneza a semnelor si simptomelor prezentate si o examinare abdominala. Alte teste si proceduri medicale folosite pentru a diagnostica apendicita includ:

 • Examen fizic pentru a evalua intensitatea durerii – medicul poate apasa usor pe partea dureroasa, odata ce acesta presiune este inlaturata spontan, durerea provocata de apendicita va fi mai mare. Lucru care poate insemna ca peritoneul este inflamat.


Un alt semn analizat in timpul controlului este acela de “garda”. Medicul va cauta prezenta rigiditatii abdominale sau tendinta de a incorda muschii abdominali ca raspuns la presiunea pusa pe zona inflamata.


In unele cazuri se va efectua un examen rectal. La persoanele de sex feminin se poate face o examinare pelvina pentru a inlatura posibilitatea ca durerea sa fie produsa de anumite afectiuni ginecologice.

 • Analiza de sange – aceste analize permit medicului sa verifice nivelul leucocitelor. Un nivel ridicat de leucocite poate sugera o infectie.
 • Teste de urina – medicul poate cere aceste teste pentru a fi sigur ca durerea nu este provocata de o infectie a tractului urinar sau pietre la rinichi.
 • Teste imagistice – se mai poate cere radiografie abdominala, ecografie abdominala, tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN), pentru a confirma apendicita sau pentru a gasi alte cauze ale durerii.


Tratamentul disponibil pentru apendicita


Tratamentul pentru apendicita implica de cele mai multe ori inlaturarea apendicelui prin interventie chirurgicala. Inainte de interventia chirurgicala, persoana poate primi tratament cu antibiotice pentru a trata infectia.


Apendicectomia poate fi realizata ori prin efectuarea unei incizii abdominale de aproximativ 5-10 centrimetri (laparotomie), ori prin efectuarea unor incizii abdominale mici (chirurgia laparoscopica).

Laparoscopia inseamna introducerea unor instrumente chirurgicale speciale si o camera video direct in abdomen pentru a inlatura apendicele.


In general, laparoscopia permite o recuperare mai rapida, mai putin dureroasa si mai putina cicatrizare. Aceasta forma de interventie chirurgicala pare a fi mai buna pentru persoanele in varsta si persoanele care sufera de obezitate.


Cu toate acestea, laparoscopia nu este posibila pentru toate persoanele sau in toate cazurile. Daca apendicele s-a rupt si infectia s-a raspandit mai departe de apendice sau exista un abces format, atunci este nevoie de apendicectomie deschisa, pentru a putea curata intreaga cavitate abdominala.


Abcesul poate fi drenat printr-un tub care trece prin abdomen direct in zona infectata. In cazul acesta, apendicectomia poate fi efectuata dupa cateva saptamani, dupa ce s-a controlat infectia.


Recuperarea dupa operatia de inlaturare a apendicelui


Apendicectomia necesita cateva saptamani de recuperare sau poate chiar mai mult, daca apendicele s-a rupt. Pentru a ajuta corpul sa se vindece corespunzator, este bine de aplicat urmatoarele sugestii:

 • Evitarea activitatilor intense sau solicitante – in general, apendicectomia efectuata laparoscopic va necesita mai putine zile de repaus, comparativ cu apendicectomia deschisa. Cu toate acestea, medicul va specifica cu exactitate numarul zilelor, in functie de fiecare caz in parte.
 • Suport pentru abdomen in timpul tusei – pozitionarea unei perne pe abdomen si aplicarea presiunii in timpul tusei sau rasului, pentru a reduce din durere.
 • Instiintarea medicului daca tratamentul medicamentos impotriva durerii nu ajuta – durerea pune stres in plus pe corp si astfel este incetinit si procesul de vindecare. Trebuie instiintat medicul, daca exista durere chiar si dupa administrarea tratamentului antialgic.
 • Ridicare si miscare – este recomandat ca acestea sa fie efectuate treptat si sa evolueze atunci cand persoana se crede in stare. De exemplu, este bine de inceput cu mersul pe distante scurte.
 • Somnul – in timp ce corpul se vindeca, persoana afectata se poate simti mai obosita si poate prezenta stare de somnolenta mai amplificata decat de obicei.
 • Revenirea la scoala sau la munca – este recomandata consultarea cu medicul specialist cu privire la revenirea la activitatile zilnice, atat cele mentionate mai sus cat si cele care includ scoala sau locul de munca. In functie de varsta, stare generala de sanatate si tipul de apendicectomie efectuat, timpul de refacere difera de la caz la caz.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

National Health Service

KidsHealth.org

MayoClinic

Healthline