...

Antibioticele pot creste riscul de artrita reumatoida

antibiotice, risc crescut artrita reumatoida, artrita reumatoida, antibiotice, infectii

Antibioticele pot creste riscul de artrita reumatoida

Rezultatele obtinute in urma unui studiu realizat in ultimii ani, sugereaza ca antibioticele ar putea creste riscul de aparitie al artritei reumatoide prin modificarea microbiotei intestinale.


Artrita reumatoida este o afectiune de natura autoimuna care provoaca inflamare la nivelul articulatiilor. Deoarece cauzele nu sunt cunoscute, nu exista nici tratament curativ in momentul de fata. Artrita reumatoida este una dintre cele mai des intalnite tulburari autoimunte, mai frecventa decat psoriazisul, boala Crohn, scleroza multipla sau lupus.


Simptomele artritei reumatoide sunt declansate atunci cand sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase ale corpului.


Cercetatorii sunt de parere ca factorii genetici si de mediu ar fi responsabili pentru aparitia artritei reumatoide. Cu toate acestea, un studiu nou condus de Lindsay Hall de la Institutul Quadram al Parcului de Cercetare Norwich sugereaza ca folosirea antibioticelor ar putea fi o potentiala cauza a artritei reumatoide.


Studiul a fost publicat in jurnalul BMC Medicine si vorbeste despre schimbarile aparute la nivelul microbiotei intestinale din cauza uzului de antibiotice si efectul acestora in aparitia artritei reumatoide.


Antibioticele pot creste riscul de aparitie a mai multor afectiuni si boli


Hall si echipa sa au inceput acest studiu plecand de la observatiile obtinute din studii precedente care au evidentiat ca folosirea antibioticelor, mai ales in copilarie, creste semnificativ riscul de a dezvolta conditii de natura infectioasa si inflamatorie la nivelul intestinelor.


Studiile mai recente au sugerat ca antibioticele pot creste riscul de aparitie al afectiunilor de natura autoimuna cum ar fi artrita idiopatica juvenila, boli hepatice autoimune si diabetul zaharat tip 1.


Alte studii au mentionat compozitiile diferite de microbiota intestinala la persoanele afectate si neafectate de aceasta problema.


Toate observatiile de mai sus sugereaza ca microbiota joaca un rol important in dezvoltarea acestei afectiuni inflamatorii.


Echipa a analizat baza de date Clinical Practice Research Datalink si au descoperit 22,677 cazuri de artrita reumatoida. Acestea au fost combinate cu mai mult de 90,000 de cazuri neafectate pe post de control, toate fiind apoi urmarite timp de aproximativ 10 ani.


Risc de dezvoltare a artritei reumatoide mai mare cu 80% in unele cazuri


Rezultatele acestei analize au aratat ca, in medie, sansele de a dezvolta artrita reumatoida sunt cu 60% mai mari pentru persoanele care primesc tratament antibiotic.


Mai exact, persoanele care au primit prescriptie pentru un tratament cu antibiotic au risc de 40% mai ridicat de a dezvolta artrita reumatoida. Persoanele care au primit sau au urmarit doua randuri de tratament cu antibiotice au risc mai mare cu 66%, riscul crescand odata cu numarul de antibiotice.


Persoanele care au luat antibiotice mai recent, de exemplu in ultimul an sau ultimii doi ani au avut sanse cu 80% mai mari de a dezvolta artrita reumatoida. Insa si prescriptiile primite in trecut, in urma cu 5-10 ani au fost asociate cu un risc de 48% mai mare.


Tipul de infectie pentru care s-a administrat tratamentul antibiotic influenteza si el probabilitatea dezvoltarii artritei reumatoide. De exemplu antibioticele folosite pentru infectiile tractului respirator superior sunt asociate cu risc mai mare de dezvoltare a artritei reumatoide.


Echipa nu a gasit acesta crestere a riscului in cazurile de infectie a tractului respirator superior netratate, ceea ce sugereaza ca antibioticele au fost responsabile pentru cresterea riscului.


Este clar ca modificarile aduse microbiotei intestinale au un rol in aparitia artritei reumatoide. Pasul urmator este de a descoperi mai exact asocierea intre microbiota si aceasta conditie, deoarece intelegerea acestei etape va putea duce spre dezvoltarea unor noi tratamente terapeutice.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

BMC Medicine

Medical News Today

RheumatoidArthritis.org

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.