In viitor: testele de sange vor putea prezice speranta de viata
Abilitatea de a prezice cat de mult va trai o persoana va ajuta doctorii sa creeze planuri de tratament personalizate fiecarui pacient. Un studiu nou care a analizat biomarkerii din sange a concluzionat ca estimarea mortalitatii va fi posibila in viitorul apropiat.
Prin “biomarker” se intelege o molecula biologica gasita in sange, fluide si tesuturi care evidentiaza procesele normale, anormale sau ale unei anumite boli prezente in organism.
In momentul de fata, doctorii pot prezice mortalitatea doar in ultimul an de viata, acest lucru fiind destul de precis. Cu toate acestea, prezicerea pe perioade mai lungi de timp cum ar fi 5 sau 10 ani, nu este posibila inca.
Acum insa, un grup de cercetatori care a publicat in jurnalul Nature Communications, spera ca este pe calea corecta spre dezvoltarea acestui sistem de prezicere exacta.
Acestia sunt de parere ca testele de sange ar putea prezice intr-o buna zi daca o persoana va trai inca 5 sau 10 ani, informatie care va ajuta mult luarea deciziilor privitoare la tratament. De exemplu, doctorii pot determina daca o persoana in varsta este destul de sanatoasa pentru tratament chirurgical sau pot determina persoanele care au nevoia cea mai mare de interventii medicale.
O astfel de analiza ar fi benefica si pentru testele clinice, cercetatorii putand monitoriza cum o anumita interventie ar putea afecta riscul de mortalitate fara a efectua testele pana la sfarsit, adica pana atunci destule persoane au decedat.
Au fost identificati 14 biomarkeri asociati independent cu mortalitatea
Momentan, durata de viata a unei persoane este estimata de catre doctor pe baza tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, insa la persoanele mai in varsta, aceste valori sunt mai putin folositoare. Dimpotriva, la persoanele cu varsta mai mare de 85 de ani, tensiunea arteriala ridicata si colesterolul sunt asociate cu risc mai mic de mortalitate.
Cercetatorii Universitatii Brunel Londra si Centrul Medical al Universitatii Leiden din Olanda au demarat un studiu pentru a identifica biomarkeri in sange care pot ajuta la determinarea mortalitatii.
Acesta este cel mai mare studiu efectuat de acest tip si contine informatii de la 44,168 persoane cu varsta cuprinsa intre 18-109 ani. Pe perioada de urmarire a studiului 5,512 persoane au decedat.
Echipa a identificat initial markeri metabolici asociati cu mortalitatea. Din aceste informatii cercetatorii au creat un sistem de punctare care poate prezice data in care o persoana ar putea muri.
In pasul urmator, cercetatorii au comparat sistemul nou de prezicere cu sistemul standard bazat pe factori de risc. Pentru a face aceasta comparatie, cercetatorii au studiat informatiile de la inca 7,603 persoane, din care 1,213 au decedat in timpul urmaririi studiului.
Dupa ce au mai inlaturat din lista lunga de metaboliti, cercetatorii au lasat 14 biomarkeri asociati independent cu mortalitatea.
Concentratia mai mare o unor biomarkeri cum ar fi histidina, leucina si valina a fost asociata cu mortalitate scazuta. In schimb, concentratia mai mica a altor biomarkeri cum ar fi glucoza, acidul lactic si fenilalanina, a fost asociata cu amplificarea mortalitatii.
Descoperirea mai multor biomarkeri va creste acuratetea prezicerilor
Cercetatorii au demonstrat ca aceasta combinatie de biomarkeri poate prezice mortalitatea la fel de bine atat in randul persoanelor de gen feminin cat si in randul celor de gen masculin. Acestia au testat rezultatele pe mai multe grupuri de varste concluzionand ca toti cei 14 biomarkeri au aratat asocieri constante de mortalitate in toate domeniile.
Biomarkerii identificati sunt implicati in diferite procese in corp, cum ar fi echilibrul hidroelectrolitic si inflamarea. Majoritatea acestor biomarkeri au fost asociati deja cu mortalitatea in studii anterioare, insa acest studiu nou reprezinta pasul urmator spre folosirea analizelor de sange pentru determinarea mortalitatii.
Cercetatorii sunt optimisti, deoarece scorul mortalitatii obtinut in urma analizelor acestor 14 biomarkeri si genul persoanei a produs predictii de risc mai bune fata de scorul primit in urma analizei conventionale a factorilor de risc.
Cu toate ca au existat anumite limitari cu privire la acest studiu, de exemplu, cercetatorii nu au putut analiza decat cateva sute din mii de metaboliti, includerea mai multor metaboliti atunci cand vor fi descoperiti va ajuta la o predictie si mai exacta.
Momentan acest tip de test nu este disponibil pentru public, dar este posibil ca in viitor intrebarea “Cat voi trai?” sau fie inlocuita cu “Oare vreau sa stiu cat voi trai?”
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: