Vitamina D si rolul ei in prevenirea cancerului
Conform unui studiu realizat in 2020, un nivel bun de vitamina D poate fi benefic atat pentru prevenirea cancerului, cat si pentru un prognostic mai bun al cazurilor deja existente.
Efectele anti-cancer ale vitaminei D sunt prezente in special in prevenirea si tratamentul cancerului de colon si a cancerelor de sange. Aditional, aceasta mai poate fi asociata si cu un risc mai mic de cancer. Necesitatea de vitamina D difera de la o persoana la alta, afectand astfel nevoia de suplimentare.
Articolul a fost publicat in Seminars in Cancer Biology si a fost scris de catre profesorul Carsten Carlberg din cadrul Universitatii Eastern Finland impreuna cu profesorul Alberto Muñoz, Universitatea Autonoma Madrid. Articolul ofera informatii noi cu privire la vitamina D si rolul acesteia in terapiile si prevenirea cancerului.
Vitamina D este cunoscuta in special pentru rolul important pe care il are in sanatatea oaselor. Cu toate acestea, autorii evidentiaza si rolul ei in reglarea sistemului imunitar, efectele sale anti-cancer fiind mediate in mare parte de celulele sistemului imunitar, cum ar fi celulele T.
Despre studiu si rezultatele obtinute
Vitamina D isi produce efectul prin receptorul de vitamina D (VDR), care este implicat in reglarea epigenetica a unui numar foarte mare de gene.
Conform articolului, studiile care s-au axat pe efectul vitaminei D asupra diferitelor tipuri de cancer au oferit dovezi clare ale efectului acesteia in cazul cancerului colorectal si a cancerelor de sange cum ar fi leucemia si limfomul.
Vitamina D este importanta atat in diferentierea celulelor sangvine in timpul hematopoiezei, cat si in cazul celulelor stem pentru regenerarea rapida a tesuturilor.
Un nivel prea mic de vitamina D poate duce la o functionare sub nivelul optim VDR si poate prezenta un risc mai ridicat al celulelor de a nu se diferentia complet si de a se transforma in celule canceroase cu crestere necontrolata.
Chiar si in alte tipuri de cancer cum ar fi cel de san sau cel de prostata, nivelul mic de vitamina D, masurat ca nivelul de 25 hidroxivitamina D in sange, a fost asociat cu o incidenta mai mare de cancer si cu un prognostic mai slab. Cu toate acestea, suplimentarea cu vitamina D nu a dovedit in mod consistent ca ar putea reduce mortalitatea cancerului in testele controlate si randomizate.
Conform autorilor, impactul vitaminei D ar putea fi evidentiat mai clar daca participantii ar fi impartiti in functie de nevoia individuala de vitamina D si rezultatul final sa fie analizat in relatie cu schimbarile acelui nivel.
Mai multe informatii despre vitamina D
Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi. Intrucat aceasta se gaseste natural in foarte putine alimente, de cele mai multe ori vitamina este adaugata sau distribuita sub forma de suplimente.
Cu toate ca vitamina D este necesara pentru sanatatea oaselor, aceasta are mai multe roluri in organism, acestea variind de la celule la sistem imunitar, la functii neuromusculare si reducerea inflamatiilor.
Mai mult decat atat, aceasta are un rol si in combaterea anumitor afectiuni:
- Conform unui studiu publicat in 2006 in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, vitamina D poate reduce riscul de aparitie a sclerozei multiple.
- Conform unui studiu publicat in 2008 in jurnalul Circulation, vitamina D poate reduce sansele de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
- In 2010 un alt studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a evidentiat faptul ca vitamina D ar putea reduce probabilitatea de dezvoltare a gripei.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: