Osteoartrita: Medicament cu efect antiinflamator
Un medicament creat in ultimii ani pentru gestionarea osteoartritei ar putea diminua efectele negative ale unui sistem imunitar hiperactiv, in timp ce protejeaza toate celelalte functii benefice.
Reteaua de celule si molecule care creeaza sistemul imunitar al corpului sunt esentiale supravietuirii. In general, sistemul imuntar este echilibrat. Cu toate acestea, daca echilibrul este pierdut atunci sistemul imunitar poate prezenta efecte extrem de negative fata de propriul corp.
Un sistem imunitar dezechilibrat poate provoca un numar foarte mare de afectiuni, de la boli inflamatorii intestinale, la scleroza multipla si diferite forme de artirita.
Chiar daca oamenii de stiinta considera osteoartrita ca fiind o afectiune asociata cu uzura in timp, acestia au inceput sa inteleaga rolul inflamatiei in progresul acesteia.
Intr-un studiu publicat in jurnalul Inflammopharcology, cercetatorii Universitatii din Liverpool, Regatul Unit, au descoperit ca utilizarea unui nou medicament de proba pentru tratamentul osteoartritei, ar putea ajuta atat la mentinerea echilibrului sistemului imunitar, cat si la mentinerea intacta a functiilor sale protectoare.
Proiectul a rezultat dintr-o colaborare cu compania farmaceutica AKL Research & Development. In urma rezultatelor obtinute, medicamentul ar putea fi folosit pentru mai multe tinte terapeutice, atat pentru artrita reumatoida, cat si pentru alte afectiuni cauzate sau agravate de procesul inflamator.
Despre studiu
Studiul s-a axat pe rolul neutrofilelor, acestea fiind celule albe sau leucocite, care reprezinta prima linie de aparare utilizata de sistemul imunitar.
In cazul unei infectii corpul trimite imediat neutrofile la zona infectata pentru a distruge patogenii. Aditional, neutrofilele produc si alte molecule numite citokine, care trimit semnale altor celule, pentru a ajuta in lupta cu infectia.
De obicei acest raspuns este benefic, insa exista si cazuri cand neutrofilele devin hiperactive sau exista o anomalie in mecanismul de reglare a activitilor acestora. Indiferent de motiv, ambele situatii rezulta in eliberarea a unui numar mult mai mare de citokine, cateodata chiar si in absenta unei infectii.
Numarul mare de citokine declanseaza o reactie inflamatorie care afecteaza negativ tesuturile corpului. Aceste reactii pot fi atat de intense incat pot duce la leziuni ale sistemului circulator, rezultand in insuficienta totala a unui organ, situatie care poate fi severa sau chiar fatala.
Noul medicament: APPA
Obiectivul medicamentului este de a suprima activitatea daunatoare a sistemului imunitar, fara a interveni in abilitatea acestuia de a combate infectiile.
In urma colaborarii cu firma farmaceutica, cercetatorii au testat medicamentul APPA pe neutrofilele functionale. Pentru a observa impactul medicametului asupra leucocitelor, cercetatorii au izolat aceste celulele din sangele voluntarilor sanatosi care au fost tratati cu diferite concentratii APPA.
Rezultatele au evidentiat o scadere atat a nivelului de citokine, cat si a altor molecule care pot duce la aparitia inflamatiei. Aditional, medicamentul nu a avut niciun efect asupra abilitatii neutrofilelor de a proteja impotriva infectiilor.
Osteoartrita pe scurt
Osteoartrita este cea mai comuna forma de artrita. Aceasta apare atunci cand cartilajul protector este uzat, lucru care duce la frecarea oselor intre ele.
Chiar daca aceasta afectiune poate fi prezenta in orice articulatie, osteoartrita este cel mai des intalnita la nivelul mainilor, genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale.
Cu toate ca simptomele osteoartritei pot fi gestionate, leziunile aparute la nivelul articulatiilor sunt ireversibile.
Principalele simptome ale osteoartritei includ durerea, rigiditatea, aparitia pintenilor ososi si reducerea razei de miscare, printre multe altele.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: