Test de urina care poate analiza calitatea dietei
Un grup de cercetatori a creat un nou tip de test care poate fi efectuat la scara larga si care poate valorifica cat de sanatoasa este dieta persoanei testate. Testul este unul de urina si dureaza doar cinci minute.
Pentru acest studiu, cercetatorii de la Imperial College Londra, in colaborare cu colegii lor din cadrul Universitatii Northwestern, Universitatea din Illinois si Universitatea Murdoch, au analizat nivelul a 46 de metaboliti diferiti aflati in urina a 1,848 de persoane din Statele Unite ale Americii.
Conform echipei de cercetatori, metabolitii sunt considerati drept indicatori obiectivi in ceea ce priveste calitatea unei diete, acestia fiind produsi in urma digestiei diferitelor alimente.
Primul studiu
Acesta a fost publicat in jurnalul Nature Food si a fost finantat de catre Institutele Nationale de Sanatate din Statele Unite ale Americii si Institutul National de Cercetare a Datelor de Sanatate din Regatul Unit.
Conform autorului acestui studiu, dr. Joram Posma – “Dieta reprezinta un factor esential pentru sanatatea si bolile umane. Cu toate acestea, este extrem de dificil de masurat cu acuratete intrucat se bazeaza pe relatarile individuale ale participantilor, care poate duce de cele mai multe ori la raportari inexacte. Acum insa, cercetarile au evidentiat aceasta tehnologie care poate oferi informatii detaliate despre calitatea dietei unei persoane si daca este tipul corect de dieta pentru constitutia biologica individuala a acelei persoane.”
Rezultatele au aratat o asociere intre 46 de metaboliti aflati in urina si diferite tipuri de alimente sau nutrienti gasiti intr-o dieta. De exemplu, anumiti metaboliti au fost asociati cu aportul de alcool, in timp ce altii au fost asociati cu aportul de fructe citrice, glucoza si vitamina C.
Aditional, echipa a descoperit si alti metaboliti care au avut legatura cu consumul de carne rosie, carne de pui si calciu.
Anumiti metaboliti au fost asociati si cu afectiuni specifice, cum ar fi sodiul, un indicator al aportului de sare, care poate duce la obezitate sau hipertensiune arteriala.
Al doilea studiu
In al doilea studiu publicat tot in jurnalul Nature Food de aceeasi echipa de cercetatori din cadrul Imperial College, dar de data aceasta in colaborare cu Universitatea Newcastle, Aberystwyth si Murdoch, echipa a folosit aceasta tehnologie pentru a crea un test de cinci minute pentru a evidentia ca metabolitii prezenti in urina difera de la persoana la persoana.
Cercetatorii sunt de parere ca aceasta tehnologie care produce o “amprenta” individuala a urinei ar putea oferi posibilitatea ca oamenii sa primeasca sfaturi dietetice personalizate, in functie de rezultatele oferite de test.
Dr. Isabel Gargia-Perez, autorul studiului doi a mentionat ca aceasta “amprenta” ar putea fi folosita pentru a crea un scor individual numit Scorul Metabotip Dietetic (SMD) si ca in momentul de fata echipa doreste sa foloseasca acest test pe persoanele cu risc ridicat de boli cardiovasculare.
Pentru realizarea experimentelor cercetatorii au recrutat 19 persoane care au fost rugate sa urmeze patru feluri diferite de diete, de la foarte sanatoase care au urmat 100% recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO) pentru o dieta echilibrata, la diete nesanatoase, care au urmat recomandarile WHO in proportie de doar 25%.
Rezultatele testelor au aratat ca persoanele care au urmarit aceeasi dieta au avut un scor SMD diferit. Aditional, cu cat scorul SMD este mai mare, cu atat dieta persoanei este mai sanatoasa, scorul ridicat fiind asociat si cu un nivel mai mic de glucoza in sange.
Urmatorul pas este de a investiga cum ar putea fi asociata “amprenta” metabolitilor cu riscul de a dezvolta obezitate, diabet sau hipertensiune.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: