Virusul Denga si tantarii modificati genetic
Conform unui studiu nou publicat in jurnalul PLOS Pathogens in ianuarie 2020, s-a putut crea tantari modificati genetic care sa reziste la infectii de la mai multe tipuri de virus denga (dengue).
Aceasta este prima data cand ADN-ul modificat al tantarilor a inclus toate tipurile virusului.
Denga este o boala virala care este raspandita de tantari. Aceasta a devenit o problema globala din cauza numeroaselor complicatii aparute si a cazurilor de deces.
Boala este transmisa in principal de tantarii Aedes aegypti. Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, milioane de oameni in zonele cu clima subtropicala si tropicala sunt afectate de aceasta infectie virala, care este deseori fatala, intrucat aceasta ataca foarte rapid persoanele cu un sistem imunitar slabit.
Numarul de boli severe si cazuri de deces este mare in special la copiii din Asia si America Latina. Debutand cu febra si cefalee, boala progreseaza apoi prin alte simptome asemanatoare gripei. Daca nu este controlata la timp de sistemul imunitar, aceasta poate provoca sangerari la nivelul diferitelor organe din corp.
Deoarece nu exista o cale de eradicare a acestui virus, prevenirea infectiei necesita masuri de controlare a virusului.
Solutia acestei probleme
Ingineria genetica a facut posibila crearea tantarilor care nu vor juca rolul de gazda pentru virus. Datorita acestei modificari, tantarii nu mai pot lua virusul si nu il mai pot transmite la alte gazde.
Studiul descrie rezultatul obtinut in urma schimbarii anumitor gene ale tantarului Aedes aegypti, pentru a crea rezistenta la mai multe tipuri de virus denga.
Odata cu introducerea in tantari a unui fragment de gena numit pe scurt scFV, noii anticorpi previn infectarea sau transmiterea oricarui tip, din cele patru, de virus denga. Asta inseamna ca tantarii nu mai vor transmite virusul la oameni. Aceasta este prima data cand tantarii modificati genetic au fost creati sa reziste la toate tulpinile denga.
Dupa ce au indentificat anticorpii, cercetatorii i-au indrodus in femelele Aedes aegypti. Atunci cand tantarul intra in contact cu sangele infectat antigenul activeaza anticorpii, care apoi sunt exprimati in celulele tantarului. In felul acesta este declansata reactia imuna a tantarului fata de virus.
Acest raspuns imun previne replicarea virala si blocheaza raspandirea virusului. Cu alte cuvinte, oamenii nu vor mai fi infectati cu virusul denga prin intepatura de tantar.
Avantajele acestei abordari
Datorita informatiilor prezentate mai sus, studiul reprezinta o ruta foarte atractiva prin care virusul denga poate fi controlat cu mare eficienta.
Autorii studiului au mai sugerat o posibilitate. Daca aceasta strategie genetica este combinata cu editarea genetica utilizata de tehnologia CRISPR-Cas9, ar putea fi posibila introducerea genelor dorite si in alti tantari. Acesti tantari pot infecta la randul lor alti tantari “salbatici” cu gena modificata, prevenind astfel complet, trasnmiterea virusului denga prin tantari.
Comentand asupra acestui studiu, cercetatorul James Crowe a mentionat – “Este fascinant ca acum putem transfera gene din sistemul imunitar al omului, pentru a oferi imunitate tantarilor. Acest studiu deschide usa spre un nou domeniu de posibilitati biotehnologice, care pot intrerupe bolile transmise de la tantari la oameni.”
Pericolul prezentat de tantari in Romania
Tantarii sunt implicati in raspandirea mai multor boli grave si chiar fatale, de la boala mentioana mai sus, la virusul Zika si malarie. Din acest motiv, existenta tantarilor infectiosi poate pune in pericol sanatatea a miliarde de oameni.
Relatia Romaniei in ceea ce priveste bolile transmise prin tantari nu este una tocmai buna, aceasta aflandu-se in primele trei tari din UE ca numar de cazuri West Nile.
Virusul West Nile poate declansa mai multe afectiuni severe, iar principala cale de transmitere este prin intepatura de tantar.
Articolul complet poate fi citi. Acesta mentioneaza cele trei tari cu numarul cel mai mare de cazuri West Nile, si anume: Italia cu 610 cazuri, Grecia cu 315 cazuri si Romania cu 277 cazuri.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: