HIV: Si mai aproape de un tratament vindecator

HIV, tratament, celule T

HIV: Si mai aproape de un tratament vindecator

Cand vine vorba de crearea unui tratament vindecator pentru HIV, una dintre obstacolele cele mai mari este HIV-ul latent.

Acum insa, o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Emory si Qura Therapeutics au dezvoltat o noua strategie care poate actiona asupra HIV-ului latent. Aceasta descoperirie revolutionara poate duce la crearea unor noi terapii.


Studiul a fost publicat pe 22 ianuarie 2020 in jurnalul Nature. Acesta descrie abordarea folosita de cercetatori pentru a trece peste acest obstacol major.


In momentul de fata, pentru persoanele cu HIV este prescrisa terapia antiretrovirala. Chiar daca aceasta poate suprima nivelul HIV din sange, virusul continua sa existe in stare latenta in celulele T CD4+.


In acest moment nu exista terapii disponibile care sa se axeze pe aceste celulele T infectate, iar sistemul imunitar al corpului nu le poate recunoaste. Asta inseamna ca terapia antiretrovirala trebuie sa fie administrata constant, altfel creste nivelul viral in sange.


Acest rezervor latent de celulele T infectate este considerat ca fiind un obstacol major in crearea unui tratement vindecator.


Noua strategie


Cercetatorii au dezvoltat o noua strategie pentru a trece peste aceasta problema. Acestia au folosit un compus numit AZD5582 pentru a activa celulele infectate T CD4+. Spre deosebire de alte abordari efectuate in trecut, aceasta are o toxicitate foarte mica sau chiar deloc, lucru care o face sigura pentru uz uman.


Cercetatorii din acest domeniu au incercat sa “scoata” aceste celulele din starea lor latenta de mai multi ani. Acest studiu a demonstrat pentru prima data o metoda prin care se poate realiza acest obiectiv.


Folosind aceasta strategie, celulele devin din nou vizibile pentru sistemul imunitar, ceea ce permite corpului sa tinteasca si sa distruga aceste celule infectate.


Cercetari efectuate anterior


Asa cum am mentionat mai sus, in trecut au mai existat tentative de “trezire” a celulelor infectate T din latenta. Una dintre aceste tentative s-a axat pe activarea caii NF-kB in celulele T CD4+. Cu toate acestea, studiile au evidentiat faptul ca activarea acestei cai necesita activarea si a altor sute de alte gene, ceea ce face ca aceasta abordare sa fie prea toxica pentru a fi folosita in sigurata pe oameni.


In comparatie cu tratamentul de mai sus, AZD5582 nu declanseaza calea NF-kB si activeaza mult mai putine gene. Datorita acestei caracteristici, cercetatorii sunt optimisti cu privire la dezvoltarea unui tratament eficient care poate fi folosit in siguranta in celulele vii.


Rezultatele obtinute


Cercetatorii implicati in acest studiu sunt entuziasmati de aceste rezultate, mentionand ca au dezvoltat o metoda care poate expune sistemului imunitar acele celulele infectate cu virusul latent HIV, lucru care nu s-a mai realizat pana acum intr-un tratament HIV.


Echipa a lucrat la acest proiect de cinci ani si sunt de parere ca au vazut progrese intr-un timp relativ scurt. Cercetatorii vor continua sa lucreze impreuna la acest proiect, ei fiind de parere ca vor realiza si mai multe in anii ce vor veni.


Echipa de cercetatori a reusit sa reproduca acest rezultat pe diferite modele. Pasul urmator este de a explora metode prin care aceasta metoda poate fi dezvoltata intr-un tratament vindecator HIV.


In momentul de fata, Qura Therapeutics vrea sa creeze un compus similar celui AZD5582, cu scopul de a incepe testarea clinica pe oameni incepand cu anul 2021.

Avand in vedere ca sunt aproximativ 38 de milioane de persoane infectate cu HIV la nivel global, acest progres spre un tratament HIV are potentialul de a ajuta un numar semnificativ de persoane.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Nature

NewsMedical

Pixabay