Tipuri de imbatranire: De ce imbatranim diferit?

tipuri de imbatranire

Tipuri de imbatranire: De ce imbatranim diferit?

Fiecare persoana imbatraneste diferit, dar de ce? O echipa de cercetatori a incercat sa raspunda la aceasta intrebare si in urma studiului efectuat, au fost gasite patru tipuri de imbatranire, care ar putea oferi raspunsul la aceasta intrebare.


Odata cu inaintarea in varsta, majoritatea persoanelor trebuie sa faca fata si problemelor de sanatate, dar acestea tind sa difere de la o persoana la alta.


Pentru a gasi un raspuns la aceasta problema, o echipa de cercetatori de la Facultate de Medicina din cadrul Universitatii Stanford, California a efectuat un studiu care a fost publicat in jurnalul Nature Medicine.


Cercetarile echipei s-au axat un grup de 43 participanti sanatosi cu varsta cuprinsa intre 34 si 68 de ani, care au fost de acord cu verificarea markerilor biologici moleculari, de cel putin cinci ori in ultimii doi ani de zile.


Cercetatorii de la Stanford au ales aceasta abordare longitudinala pentru a putea crea diferite “harti” de imbatranire pentru fiecare persoana in parte.


Conform autorului senior al acestui studiu, prof. Michael Snyder – “Stim deja anumiti markeri clinici si moleculari, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol, care sunt des intalniti in randul persoanelor varstnice. Cu toate acestea, vrem sa stim mai multe despre imbatranire decat ce poate oferi o medie a populatiei. Ce se intampla cu o persoana atunci cand imbatraneste? Nimeni nu s-a uitat la aceeasi persoana in detaliu, de-a lungul timpului.”


In acest studiu au fost identificate patru cai biologice diferite, care descriu patru tipuri principale de imbatranire.


Conform cercetatorilor, prin intelegerea tipului sau tipurilor de imbatranire la care poate fi predispusa o persoana, este posibila incetinirea imbatranirii.


Cele patru tipuri de imbatranire


Conform prof. Snyder, studiul efectuat de echipa s-a a putut observa mai in detaliu efectele imbatranirii, datorita analizei la nivel molecular a mai multor probe recoltate de-a lungul anilor, de la acelasi participant.


Acestia au putut observa tipare clare de imbatranire moleculara pentru fiecare participant. iar diferentele au fost destul de clare.


In urma analizelor efectuate, echipa a descoperit patru tipuri diferite de imbatranire si anume:

  • Imbatranirea metabolica (care este legata de acumularea si distrugerea substantelor in organism).
  • Imbatranire imuna (care are legatura cu sistemul imunitar).
  • Cea hepatica (asociata cu functiile hepatice).
  • Imbatranirea nefrotica (asociata cu functiile renale).


Prof. Snyder a explicat ca persoanele care sunt predispuse imbatranirii metabolice, au un risc mai mare de a dezvolta anumite afectiuni cum ar fi diabetul zaharat. Odata cu inaintarea in varsta, aceste persoane pot prezenta nivel ridicat de hemoglobina A1c, care este folosita pentru a determina nivelul glucozei din sange.


Cercetatorii au mentionat ca unele persoane pot fi predispuse la mai multe tipuri de imbatranire, prezentand astfel, un risc mai mare de dezvoltare a mai multor boli.


Posibilitatea de incetinire a imbatranirii


In cei doi ani de colectare a datelor provenite de la participanti, cercetatorii au descoperit ca nu toate persoanele care au efectuat modificari in viata de zi cu zi, au obtinut o incetinire a imbatranirii.


Cu toate acestea, la unele persoane care au schimbat anumite aspecte ale stilului de viata cum ar fi dieta, markerii de imbatranire au scazut pentru o perioada de timp. Ceea ce inseamna ca aceste persoane au inbatranit intr-un ritm mai lent.


La alti participanti care au primit tratament cu statine, a scazut nivelul de creatinina, care sugereaza o imbunatatire a sanatatii rinichiilor.


Inclusiv profesorul Snyder si-a analizat propriile probe biologice si spera ca schimbarile efectuate in stilul de viata vor fi eficiente.


“O sa fie interesant de vazut, daca intr-un an de zile, aceste schimbari vor influenta caile mele biologice de imbatranire.”

Alti co-autori ai studiului sunt: Instructorul de genetica Sophia Miryam Rose, MD; manager de proiect Reza Sailani, PhD; cercetatorii Kevin Contrepois PhD si Monika Avina; coordonatorul de cercetare Melanie Ashland si profesor de genetica Anne Brunet, PhD.


Echipa de cercetatori a mentionat ca aceste descoperiri reprezinta doar inceputul unui drum lung si complex spre intelegerea imbatranirii. Acestia spera ca odata cu trecerea timpului, vor descoperi si mai multe raspunsuri.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Nature Medicine

Medical News Today

ScienceDaily

Pexels