Infectiile cu Salmonella, cele mai frecvente in UE
In anul 2018, aproximativ una din trei epidemii provocate de infectii alimentare in Uniunea Europeana, a fost cauzata de Salmonella. Aceasta este doar una din descoperirile principale ale raportului anual care intereseaza tendintele si sursele zoonoze.
Zoonoza inseamna o infectie contagioasa provocata de bacterii, virusuri, ciuperci, protozoare, viermi etc, comuna omului, dar si animalelor, transmisibilia direct sau prin intermediul unor insecte.
Raportul a fost publicat de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara si Centrul European de Preventie si Control al Bolilor.
In anul 2018, statele membre UE au raportat 5,146 de epidemii provocate de infectii alimentare, care au afectat 48,365 de persoane. O epidemie provocata de o infectie alimentara reprezinta un incident in care cel putin doua persoane au contractat aceeasi boala de la aceeasi bautura sau mancare.
Slovacia, Spania si Polonia au reprezentat 67% din totalul celor 1581 epidemii de Salmonella, acestea fiind asociate in principal cu consumul de oua.
Conform cercetatorului sef Marta Hugas din cadrul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara – “Descoperirile de la cel mai recent Eurobarometru au aratat ca mai putin de o treime dintre cetatenii europeni, claseaza intoxicatia alimentara bacteriana in primele cinci griji ale lor, atunci cand vine vorba de siguranta alimentelor.”
Doamna Marta Hugas a continuat sa mentioneze ca cele mai recente epidemii raportate sugereaza ca exista inca loc de imbunatatire in ceea ce priveste informarea consumatorilor cu privire la bolile alimentare, deoarece multe dintre ele pot fi prevenite doar prin imbunatatirea masurilor de igiena, atunci cand este manipulata sau gatita mancarea.
Salmoneloza a fost a doua cea mai comuna infectie gastrointestinala raportata la oameni, din Uniunea Europeana, cu un numar de 91,857 de cazuri raportate. Pe primul loc in ceea ce priveste bolile cu origine alimentara este Campilobacterioza cu 246,571 de cazuri.
Crestere anormala si a infectiilor cu virusul West Nile
Cea mai mare crestere de zoonoze acoperita de acest raport a fost aceea a numarului de infectii cu virusul West Nile. Cazurile acestei boli transmise prin tantari au fost de sapte ori mai multe decat in anul 2017, mai exact, 1605 cazuri comparativ cu 212 cazuri. Acestea au intrecut toate cazurile raportate din anul 2011 pana in 2017.
Conform cercetatorului sef din cadrul Centrului European de Preventie si Control al Bolilor, Mike Catchpole, cauzele acestei cresteri in 2018 nu sunt inca intelese complet. Factori precum temperatura, umiditatea si ploaia au aratat ca pot influenta activitatea sezoniera a tantarilor, motiv pentru care se presupune ca acesti factori ar fi jucat un rol in cresterea cazurilor.
“Cu toate ca nu putem prezice cat de intens va fi urmatorul sezon, stim ca virusul West Nile circula activ in multe tari din Uniunea Europeana, afectand oameni, cai si pasari. Centrul European de Preventie si Control al Bolilor va oferi sustinere tarilor in domeniul de monitorizare, pregatire, comunicare si control al vectorilor.”
Cazuri West Nile: Romania in primele trei tari din UE
Cele mai multe infectii aparute pe plan local cu virusul West Nile au fost raportate de Italia cu 610 cazuri, Grecia cu 315 cazuri si Romania cu 277 cazuri. Chiar daca Cehia si Slovenia nu au avut cazuri de infectie cu virusul West Nile din anul 2013, in anul 2018 insa, acestea au raportat primele lor cazuri din ultimii ani.
Aditional, Italia si Ungaria au inregistrat si ele o crestere a numarului de epidemii cu virusul West Nile in randul cailor.
E.Coli producatoare de toxina Shiga este a treia boala zoonoza de natura alimentara in ceea ce priveste numarul de cazuri. Aceasta a avut 8,161 de cazuri raportate si o crestere de 37% comparativ cu anul 2017.
Aceasta crestere poate fi explicata partial prin actualizarea si imbunatatirea echipamentelor de laborator, prin care se pot detecta mai usor cazuri sporadice de infectie.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse:
European Centre for Disease Prevention and Control