Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Numarul de pasi efectuati si riscul de deces

Conform unui studiu, utilizarea dispozitivelor care monitorizeaza activitatea fizica ar putea ajuta la scaderea ratei de deces.
stil de viata sanatos

Sursa: Pixabay

Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii a evidentiat faptul ca utilizarea dispozitivelor care inregistreaza pasii efectuati, a dus la o reducere a ratei de deces in randul populatiei americane.


Studiul a fost publicat in jurnalul JAMA.


Multe organizatii din domeniul sanatatii si fitness-ului promoveaza obiectivul de 10,000 de pasi pe zi. Cu toate acestea, nu exista insa multe dovezi care sa evidentieze beneficiul oferit sau efectul pe care l-ar avea asupra diminuarii ratei de deces in randul adultilor.


Exista studii efectuate deja care au indicat o scadere a ratei de deces odata cu cresterea pasilor efectuati, dar aceste studii au fost efectuate fie doar pe persoane varstnice si bolnave, fie doar pe persoane care au avut de la inceput un risc mic de deces.


Din acest motiv, studiul curent a dorit sa afle daca pasii efectuati si intensitatea ritmului de mers au un efect asupra ratei de deces la persoanele cu varsta de 40 de ani sau mai mult.


Despre studiu


Pentru acest studiu, cercetatorii au folosit informatii provenite de la Sondajul National de Examinare a Sanatatii si Nutritiei.


Participantii au purtat un accelerometru pe tot parcursul zilei, timp de sapte zile. Toate persoanele care au purtat dispozitivul au fost incluse in studiu, chiar si cele care l-au purtat doar o zi, sau mai multe ore.


Alte variabile au inclus rasa, factorii demografici, afectiuni cronice de sanatate, greutatea, inaltimea si calitatea dietei.


Accelerometrul folosit a prezentat o acuratete de 99% in notarea numarului de pasi efectuati si viteza de deplasare sau cadenta. Din numarul total de 6,355 adulti inregistrati la inceputul studiului, doar 4,840 au prezentat informatii valide din punct de vedere al accelerometrului.


Rezultatele studiului


Persoanele care au folosit accelerometrul au avut un nivel mai ridicat de educatie, au avut un IMC mai mare de 30, limitari de mobilitate, diferite afectiuni cronice si obiceiul de a consuma alcool.


Un numar mai mare de pasi efectuati a fost observat in randul persoanelor mai tinere, slabe, care consumau alimente de calitate mai slaba, educate si consumatoare de alcool. In acest grup aparitia afectiunilor cronice cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, a fost mai mica.


In medie, numarul de pasi realizati pe zi a fost peste 9,000. De-a lungul celor zece ani de monitorizare clinica au existat aproximativ 1,165 decese, dintre care 400 au fost cauzate de bolilor cardiovasculare si 280 de cancer.


Numarul de pasi a fost asociat cu o mortalitate mai mica din orice cauza, inclusiv cancer si boli cardiovasculare. In cazul persoanelor care au efectuat 2,000 de pasi pe zi, mortalitatea a fost cu 50% mai mare comparativ cu cea a persoanelor care au efectuat 4,000 de pasi pe zi.


In cazul persoanelor care au efectuat 8,000 de pasi comparativ cu 4,000 de pasi, diferenta de mortalitate din orice cauza a fost injumatatita.


La 12,000 de pasi pe zi, mortalitatea a fost redusa cu aproximativ doua treimi comparativ cu persoanele care au efectuat 4,000 de pasi pe zi.


Cu alte cuvinte, cu cat numarul de pasi era mai mare, cu atat mai mica era mortalitatea. Aceste rezultate au fost la fel indiferent de sex.


In ceea ce priveste ritmul de deplasare sau cadenta, intensitatea mai mare nu a fost asociata semnficiativ cu o scadere a mortalitatii.


Limitari si concluzii

Studiul prezinta cateva limitari. Acesta nu poate dovedi clar ca mersul prelungit ar fi cauza de reducere a ratei de deces, informatiile au fost colectate doar o singura data, iar activitatea a fost monitorizata doar pe durata unei singure saptamani.


Cu toate acestea, studiul sugereaza ca utilizarea dispozitivelor care monitorizeaza activitatea fizica ar putea ajuta la scaderea ratei de deces, intrucat acestea ofera informatii directe despre pasii efectuati, promovand activitatea fizica.


Mai mult decat atat, rezultatele oferite de acest studiu ar putea fi folosite pentru a crea obiective personalizate, luand in considerare varsta persoanei, sanatatea si mobilitatea.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

JAMA

News-Medical

Pixabay