Boala Parkinson: Simptome, Cauze, Tratament
Boala Parkinson este o tulburare progresiva a sistemului nervos care afecteaza mobilitatea. Simptomele apar treptat, unele cazuri incepand cu tremor la o singura mana, greu de observat. Tremorul, rigiditatea si incetinirea miscarilor sunt simptome des intalnite in aceasta boala.
In stadiile incipiente ale bolii, fata ar putea arata putina expresie sau chiar deloc, bratele nu se vor mai balansa in timpul mersului, vorbitul va deveni mai dificil. Simptomele bolii Parkinson se agraveaza odata cu progresul bolii.
Cu toate ca boala Parkinson nu poate fi vindecata, exista totusi medicamente care pot ameliora semnificativ simptomele prezentate. Ocazional, doctorul ar putea sugera tratament chirurgical pentru a regla anumite regiuni ale creierului, cu obiectivul de a ameliora simptomele care nu raspund la tratament medicamentos.
Semnele si simptomele bolii Parkinson
Simptomele bolii Parkinson pot varia de la o persoana la alta. Semnele timpurii pot fi subtile si neobservabile. De obicei simptomele apar intr-o singura parte a corpului si afecteaza acea parte cel mai grav, chiar si dupa ce simptomele s-au raspandit si in a cealalta jumatate a corpului.
Semnele si simptomele bolii Parkinson pot include:
- Tremor – tremorul apare de obicei intr-un membru, adesea la nivelul mainii sau degetelor. Acesta se manifesta prin miscari involuntare ale mainilor si degetelor, atunci cand sunt in stare de repaus, sau prin frecarea degetelor intre ele.
- Miscari lente – odata cu trecerea timpului, boala Parkinson poate incetini mobilitatea, ceea ce inseamna ca activitatile de zi cu zi vor deveni mai dificile si vor necesita mai mult timp. Pasii pot deveni mai scurti, ceea ce rezulta in perioade mai lungi de mers, dificultate de a iesi din scaun si incapacitatea de a ridica picioarele in mod corespunzator.
- Muschi rigizi – rigiditatea musculara poate sa apara in orice parte a corpului. Muschii rigizi pot provoca durere si pot limita mobilitatea.
- Postura si echilibru afectat – din cauza bolii, postura poate deveni incorecta sau aplecata si pot exista probleme legate de echilibru.
- Pierderea miscarilor automate – odata cu progresul bolii, se poate pierde abilitatea de miscare automata, cum ar fi clipitul, zambitul sau miscarea mainilor in timpul mersului.
- Schimbari ale abilitatii de comunicare – este posibil ca persoana afectata sa vorbeasca mai lent si mai incet ca volum, sau vorbirea sa fie neclara. Tonul de conversatie ar putea sa devina mai monoton.
- Probleme legate de scris – scrisul devine mult mai greu de realizat, iar cuvintele scrise sunt mult mai mici.
Este recomandat un consult medical daca exista simptome asociate cu boala Parkinson, nu doar pentru a diagnostica problema, ci si pentru a inlatura alte posibile cauze ale simptomelor prezentate.
Cauzele bolii Parkinson
In boala Parkinson, anumiti neuroni se degradeaza treptat si mor. Multe simptome apar in urma pierderii neuronilor care produc dopamina. Atunci cand nivelul de dopamina scade, se produce o activitate anormala in creier, care duce spre aparitia simptomelor bolii Parkinson.
Cauza exacta a bolii nu este stiuta, cu toate acestea, au fost depistati insa anumiti factori care par a contribui la aparitia tulburarii, cum ar fi:
- Genele – cercetatorii au identificat mutatii genetice specifice care pot provoca boala Parkinson, insa acestea sunt neobisnuite, cu exceptia cazurilor rare in care mai multi membri de familie sufera de boala Parkinson. Anumite variatii ale genelor mai pot creste riscul de aparitie a bolii, insa acesta este mic pentru fiecare marker genetic.
- Mediul – expunerea la anumite toxine si factori de mediu pot creste riscul de boala Parkinson, insa acest risc este destul de mic.
Cercetatorii au observat producerea mai multor schimbari la nivelul creierului persoanelor cu boala Parkinson, dar nu stiu motivul exact care duce la aparitia acestor modificari:
- Prezenta corpilor Lewy – grupuri formate din substante specifice, aflate la nivelul neuronilor, care reprezinta markerii microscopici ai bolii Parkinson. Aceste grupuri se numesc corpi Lewy. Cercetatorii sunt de parere ca aceste grupuri detin un indiciu important in ceea ce priveste descoperirea cauzei acestei boli.
- Alfa-sinucleina descoperita in corpii Lewy – cu toate ca multe substante sunt intalnite in corpii Lewy, cercetatorii cred ca o substanta importanta este proteina naturala numita alfa-sinucleina. Aceasta este gasita in toti corpii Lewy, intr-o forma grupata pe care celulele nu o pot descompune. In momentul de fata, aceasta proteina este un subiect de interes major pentru cercetatorii bolii Parkinson.
Factorii de risc asociati cu boala Parkinson
Factorii de risc care cresc sansele de dezvoltare a bolii Parkinson includ:
- Varsta – boala Parkinson apare foarte rar la adultii tineri. Adesea, aceasta boala incepe la varsta mijlocie sau inaintata, iar riscul creste odata cu trecerea timpului. De obicei boala Parkinson apare la persoanele cu varsta de 60 de ani sau mai mult.
- Factori ereditari – indivizii care au o ruda apropiata diagnosticata cu aceasta boala, au sanse mai mari de a dezvolta si ei aceasta afectiune. Cu toate aceasta, riscul este destul de mic, cu exceptia cazurilor in care multiple rude sufera de boala Parkinson (atunci riscul este mult mai mare).
- Sexul – barbatii au sanse mai mari de a dezvolta boala Parkinson decat femeile.
- Expunerea la toxine – expunerea constanta la erbicide si pesticide ar putea creste cu putin riscul de aparitie a acestei tulburari.
Complicatii ale bolii Parkinson
Deseori, boala Parkinson este acompaniata de afectiuni aditionale care pot fi tratate, cum ar fi:
- Probleme de gandire – persoanele afectate pot prezenta probleme cognitive (dementa) si dificultate in gandire. Acestea tind sa apara de obicei in stadiile tarzii ale bolii Parkinson. Astfel de probleme cognitive nu sunt afectate prea mult de tratamentul medicamentos.
- Depresie si alte schimbari emotionale – in unele cazuri, inca din stadiile incipiente ale bolii, persoanele afectate pot prezenta depresie sau schimbari emotionale. Tratamentul pentru depresie poate ameliora si celelalte dificultati ale bolii Parkinson. Persoanele afectate mai pot prezenta si alte schimbari emotionale cum ar fi anxietate, frica si pierderea motivatiei. Medicul specialist poate prescrie medicamente pentru a trata aceste simptome.
- Probleme de deglutitie (inghitire) – odata cu progresul bolii, pot aparea dificultati in actul de deglutitie. Din cauza acumularii de saliva, aceasta poate iesi necontrolata din cavitatea bucala.
- Probleme legate de alimentatie – stadiile avansate ale bolii pot afecta muschii cavitatii bucale, provocand dificultate de masticatie. Aceste complicatii pot duce la inec si nutritie necorespunzatoare.
- Tulburari de somn – de obicei persoanele care sufera de boala Parkinson prezinta si probleme legate de somn. Acestea includ trezirea frecventa pe timpul noptii, trezirea devreme sau dormitul pe timpul zilei.
Alte complicatii ale bolii Parkinson pot include: constipatie, schimbari ale tensiunii arteriale, oboseala, durere etc.
Diagnostic si tratament pentru boala Parkinson
Nu exista o metoda unica si sigura de diagnosticare a bolii Parkinson. Cu toate acestea, exista insa diferite simptome si teste de diagnostic ce pot fi combinate. Diagnosticarea cu acuratete a bolii Parkinson este dificila, in special in stadiile incipiente, insa un medic specialist cu experienta in acest domeniu ar putea ajunge la concluzia ca ar putea fi boala Parkinson.
Pentru ca medicul specialist sa considere diagnosticul de boala Parkinson, doua dintre cele patru simptome majore ale bolii trebuie sa fie prezente o perioada lunga de timp. Acestea sunt:
- Tremorul;
- Miscari lente/incetinirea patologica a miscarilor voluntare (bradikinezie);
- Rigiditate in brate, picioare sau trunchi;
- Probleme legate de echilibru.
In ceea ce priveste tratamentul, nu exista un tratament standard pentru aceasta boala. Tratamentul difera de la o persoana la alta si este bazat pe simptomele prezentate. Tratamentul poate fi medicamentos si chirurgical.
Alte tratamente includ schimbari legate de stilul de viata, cum ar fi odihna mai multa si exercitiu fizic. Exista numeroase medicamente disponibile care pot trata simptomele bolii Parkinson, dar nu boala in sine.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: