Rata de fertilitate: Declin la nivel global
Conform unui studiu nou publicat in jurnalul ”The Lancet”, pana in anul 2100, mai mult de 97% din totalul tarilor si teritoriilor de pe glob vor avea o rata de fertilitate sub cea necesara pentru mentinerea populatiei. In schimb, aceasta problema este inexistenta in Africa, in special in tarile din estul si vestul regiunii subsahariene.
Cercetarile efectuate prezinta estimari obtinute din ”Studiul Povarei Globale a Bolilor, Accidentarilor si a Factorilor de Risc” – o analiza globala condusa de Institutul de Evaluare si Metrica a Sanatatii din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii Washington, pentru tendinte de fertilitate din trecut, prezent si viitor, atat la nivel regional, cat si national.
In general, tarile necesita o rata de 2.1 copii per femeie pentru a putea mentine inlocuirea generatiei precedente pe termen lung. Folosind metode noi de prevedere a mortalitatii, fertilitatii si a altor factori esentiali pentru fertilitate (nivelul de educatie, accesul la contraceptive, mortalitatea infantila etc), cercetatorii au estimat ca pana in anul 2050, 155 din 204 tari si teritorii (76%) vor fi sub limita necesara pentru inlocuirea generatiei precedente, acest numar urmand sa creasca la 198 de tari din 204 (98%) pana in anul 2100.
Pentru a preveni reducerea populatiei acestor tari, cercetatorii sugereaza adoptarea unor politici care sa ofere mai multa sustinere noilor parinti sau cresterea ratei de fertilitate prin imigrare.
Rezultatele obtinute
Informatiile oferite pe termen lung evidentiaza dificultatile economice enorme in tarile dezvoltate, care vor avea o forta de munca redusa si o crestere a dependentei in sectorul sanatatii si a celui social din cauza numarului mare de persoane varstnice.
Intrucat studiul s-a axat pe rata de fertilitate la nivel global, pe langa cea redusa in tarile occidentale, fertilitatea ridicata in regiunile subsahariene, care a reprezentat 29% din totalul bebelusilor nascuti la nivel global in anul 2021, a evidentiat o nevoie urgenta de crestere a accesului la contraceptive si de ridicare a nivelului de educatie in randul persoanelor de sex feminin.
Conform profesorului Stein Emil Vollset, autor senior al acestui studiu – ”Observam o schimbare sociala semnificativa. La nivel global, ne confruntam cu un nivelul ridicat de fertilitate in tari care nu au resursele necesare pentru sustinerea numarului mare de bebelusi si o rata mica de fertilitate in tarile dezvoltate, care va duce in cele din urma la reducerea fortei de munca si la cresterea dependentei de serviciile sociale si de sanatate.”
Diferenta dintre tarile mentionate mai sus este cu atat mai evidenta daca luam in considerare Coreea de Sud si Serbia, care in anul 2021 au avut o rata de 1.1 copii pentru fiecare persoana de sex feminin, comparativ cu multe tari din Africa subsahariana unde rata generala a fost de 4 copii per femeie.
Se estimeaza ca rata de fertilitate in Europa de Vest va fi de 1.44 in anul 2050, aceasta scazand la 1.37 pana in anul 2100. Doar Islanda, Israel, Danemarca, Franta si Germania vor avea rate de fertilitate ridicate in 2100, cu valori cuprinse intre 2.09 si 1.40, la sfarsitul secolului. In alte 13 tari, printre care Bhutan, Bangladesh, Nepal si Arabia Saudita, rata ar putea fi redusa sub 1.0 copii per femeie.
Cresterea ratei de fertilitate in unele tari si scaderea acesteia in altele
In urmatoarele decenii, majoritatea copiilor se vor naste in regiuni limitate din punct de vedere al resurselor disponibile, peste trei sferturi (77%) din totalul nasterilor fiind in tari cu venit mic sau mic-spre-mediu.
Conform Dr. Austin E. Schumacher, co-autor al acestui studiu – ”Schimbarea ratei de fertilitate arata o diviziune demografica intre tarile dezvoltate si cele mai putin dezvoltate, care necesita o implicare a guvernelelor nationale in ceea ce priveste implementarea de politici benefice si sigure pentru sustinerea cresterii ratei de fertilitate in unele tari si reducerea ei in altele.”
Cu toate acestea, chiar daca implementarea unor solutii pentru cresterea ratei de fertilitate (extinderea concediului de crestere a copilului, servicii gratuite de ingrijire a copilului, incentive financiare si drepturi aditionale de angajare) ar putea duce la un numar mai ridicat de nasteri, unii cercetatori sunt de parere ca multe tari vor ramane totusi sub limita de mentinere a populatiei curente.
Studiul a fost publicat in data de 20 martie 2024 si chiar daca s-a axat pe informatii obtinute de-a lungul anilor, acesta a avut totusi anumite limitari semnificative cum ar fi informatiile limitate obtinute pentru anii 2020-2021 din cauza pandemiei. Mai mult decat atat, chiar daca aceste prognosticuri sunt bazate pe fiecare factor care poate influenta rata de fertilitate, tendintele din trecut nu sunt reprezentative de ceea ce s-ar putea intampla in viitor.
Rata de fertilitate in Romania
Conform celor de la “Eurostat”, in anul 2021, Franta a avut rata cea mai mare de fertilitate din Uniunea Europeana cu 1.84 nasteri per femeie, urmata de Cehia cu 1.83 si Romania cu 1.81.
In anul 2022 insa, Frata a ramas cu cea mai mare rata de fertilitate din Uniunea Europeana cu 1.79 nasteri per femeie, urmata de Romania pe locul doi cu o rata de 1.71, o scadere fata de anul 2021.
Conform valorilor aratate de cei de la ”Statista” rata de fertilitate in Romania a crescut de-a lungul anilor, de la 1.47 in anul 2011, la 1.7 in anul 2017 si apoi 1.8 in anul 2021, aceasta scazand iar la 1.7 in 2022, valoare egala cu cea din 2017.
Tendintele de scadere sunt sustinute si de Institutul Central al Europei care a precizat ca declinul ratei de fertilitate in Romania ar putea fi explicat de emigrarea in masa a romanilor, multi stabilindu-se definitiv in alte tari, combinata cu numarul redus de imigranti primiti in tara pentru a inlocui persoanele plecate.
Conform publicatiei, scaderea ratei de fertilitatea si lipsa de incentive ar putea duce, pana in anul 2050, la o reducere a populatiei cu aproximativ 4,49 milioane.
Informatiile discrepante legate de rata de fertilitate in Romania,obtinute in ani diferiti, arata si mai clar limitarile pe care studiul curent le-a intampinat la nivel global. Cu toate acestea, urmarirea fertilitatii si a schimbarilor sociale atat la nivel global, cat si national, ne poate oferi o viziune a unui potential viitor si a pasilor necesari pentru a-l preveni sau pentru a-l sustine.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: