Tuberculoza: Tusea ar putea fi inlaturata
Tuberculoza este caracterizata in mare parte prin tusea persistenta, care ajuta la raspandirea bolii. Oprirea mecanismului de declansare ar putea reduce semnificativ raspandirea afectiunii, care provoaca anual mai mult de 1.3 milioane de decese pe la nivel global.
Cercetatorii Universitatii din Texas, din cadrul Centrului Dallas de Studii Avansate ale Durerii, au colaborat cu cercetatorii Centrului Medical Southwestern pentru a localiza molecula bacteriei care provoaca tusea.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate in jurnalul Cell. Acestea ar putea reduce impactul tuberculozei care, conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, reprezinta una dintre primele 10 cauze de deces pe plan mondial.
Conform doctorului Ted Price – “Numarul de decese provocate de tuberculoza a fost redus semnificativ in Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, boala reprezinta inca o problema mare in alte parti ale lumii si ne-am dori sa avem un impact in oprirea raspandirii acestei afectiuni.”
Profesorul de neurostiinte si autorul al acestui studiu, Eugene McDermott a adaugat – “Descoperirea mecanismului prin care tuberculoza provoaca tusea ne ofera o astfel de oportunitate, iar echipa noastra are expertiza necesara sa rezolve aceasta problema.”
Despre test
Ideea de nociceptori (celule nervoase sau receptori care raspund la stimului de durere) care pot provoca tusea asociata cu tuberculoza, este contrara ideei care asociaza tusea cu o infectie sau iritatie la nivelul plamanilor.
Conform doctorului Price – “Nimeni nu a aratat pana in acest moment ca tuberculoza produce un agent iritant care actioneaza direct pe inervarea senzoriala a plamanilor. Noi am reusit sa evidentiem acest lucru prin acest proiect de colaborare.”
Prin testele efectuate pe model rozator, cercetatorii au incercat sa indentifice componentele sau produsele bacteriei Mycobacterium tuberculosis, care ar putea provoca tusea sau care ar putea declansa nociceptorii.
In cele din urma, echipa a descoperit un acid gras numit sulfolipid-1 sau SL-1 care avea rolul de mecanism declansator al raspunsului la durere.
In urmatoarea etapa a testului, cercetatorii au reprodus acest raspuns la nivelul celulelor nociceptor umane izolate, apoi au modificat tulpina Mycobacterium tuberculosis astfel incat aceasta sa nu mai produca SL-1.
Modelul rozator infectat cu aceasta versiune de bacterie a dezvoltat toate simptomele tuberculozei, dar nu si tusea.
In viitor
Daca cercetatorii pot demonstra ca suprimarea tusei nu inrautateste boala in sine, raspandirea tuberculozei ar putea fi prevenita prin dezvoltarea unui medicament care ar putea opri productia de SL-1.
Conform autorului corespondent al acestui studiu, dr. Michael Shiloh, profesor asociat de medicina interna si microbiologie din cadrul UT Southwestern – “Persoanele cu tuberculoza activa pot tusi timp de mai multe luni si pot raspandi boala chiar si daca primesc tratamentul corespunzator. Intr-o buna zi, medicii ar putea prescrie antibiotice alaturi de un medicament care ar putea preveni tusea, care la randul ei va preveni raspandirea bolii.”
Cercetarile efectuate au fost finantate partial din subventii provenite de la Institutul National de Tulburari Neurologice si Accident Vascular Cerebral, Fondul Burroughs Wellcome si Fundatia Welch.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: