Obezitatea la copii: Depresie, anxietate si deces

obezitate infantila, obezitate, depresie, anxietate

Obezitatea la copii: Depresie, anxietate si deces

Doua studii efectuate de Institutul Karolinska din Suedia au evidentiat riscurile asociatie cu obezitatea infantila.


Copiii cu obezitate au un risc de trei ori mai mare de deces la varsta adulta, comparativ cu ceilalti copii. Mai mult decat atat, acestia au o probabilitate mai mare de a suferi de anxietate si depresie.


Rezultatele celor doua studii au fost publicate in PLOS Medicine si BMC Medicine.


Conform cercetatorilor, aceste rezultate evidentiaza o nevoie majora de a identifica factorii de risc pentru copiii cu obezitate si de a crea metode noi de preventie.


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul copiilor care sufera de obezitate a crescut in ultimii ani. In momentul de fata, acestia clasifica obezitatea infantila ca fiind una dintre cele mai serioase probleme ale secolului XXI.


Mai multe studii efectuate in trecut au asociat obezitatea din copilarie cu un risc mai mare de moarte prematura la varsta mijlocie.


In studiile curente, cercetatorii au dorit sa afle daca copiii cu obezitate prezinta un risc mai mare de moarte prematura atunci cand sunt adulti tineri si daca acestia sunt mai predispusi sa sufere de anxietate si depresie comparativ cu ceilalti copii.


Primul studiu


Studiul publicat in PLOS Medicine a evidentiat ca persoanele care au avut obezitate in tinerete au prezentat un risc de trei ori mai mare de a deceda in perioada adulta a vietii, comparativ cu un grup format din populatia generala.


Pentru acest studiu, cercetatorii au inclus aproximativ 7,000 de persoane care au primit tramament pentru obezitate intre anii 3 si 17. Aceste 7,000 de persoane au fost apoi comparate cu 34,000 de persoane din populatia generala, perioada de urmarire clinica fiind de 3.6 ani.


Rezultatul final a aratat ca 0,55% dintre persoanele care au suferit de obezitate in tinerete au decedat comparativ cu 0,19% din grupul de control. Varsta medie de deces a fost de 22 ani.


Conform autorului acestui studiu Emilia Hagman, cercetator al Departamentului de Stiinte Clinice, Interventii si Tehnologie din cadrul Institutului Karolinska – “Studiul nostru a aratat ca acei copii care sufera de obezitate, prezinta un risc semnificativ mai mare de deces prematur atunci cand vor fi adulti tineri. Atat riscul de deces cauzat de bolile somatice, cat si riscul de suicid a fost mai ridicat in grupul testat. Cu toate acestea, nu am observat o crestere a riscului de mortalitate din cauza leziunilor sau a altor cauze externe cum ar fi acte criminale.”


Posibile explicatii pentru aceste rezultate ar fi acelea ca obezitatea este asociata cu mai multe afectiuni somatice cum ar fi diabetul, boli hepatice si hipertensiune.


Aditional, copiii si adolescentii obezi sunt predispusi discrimarii, lucru care poate duce la probleme psihologice, dar conform autorilor – cauza principala de asociere intre aceste subiecte va trebui evaluata in alte studii viitoare.


Al doilea studiu


Al doilea studiu efectuat de acelasi grup de cercetatori a fost publicat in BMC Medicine si a descoperit ca obezitatea este asociata cu o crestere a riscului de anxietate si depresie in randul copiilor si adolescentilor.


Fetele care sufereau de obezitate au prezentat un risc cu 43% mai mare de dezvoltare a anxietatii si a depresiei, comparativ cu fetele din populatia generala, in timp ce baietii afectati au prezentat cu risc mai mare cu 33%.


Studiul a inclus peste 12,000 de copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani, care au primit tratament pentru obezitate. Acestia au fost comparati cu un grup de 60,000 de copii din populatia generala.


Asocierea a ramas la fel chiar si dupa ce echipa de cercetatori a luat in considerare si alti factori de risc cum ar fi descendenta, tulburari neuropsihiatrice, statut socio-economic si istoric familial de anxietate sau depresie.


“Luate impreuna, studiile noastre evidentiata situatia vulnerabila in care se afla copiii care sufera de obezitate. Anxietatea si depresia provoaca stres si suferinta psihologica si emotionala, care ar putea afecta eficienta tratamentului pentru obezitate. Este important ca acesti copii sa primeasca tratament corespunzator de lunga durata, cat mai devreme in viata, pentru a reduce aceste riscuri. Este lipsit de etica faptul ca in unele zone din Suedia acesti copii cu obezitate nu primesc niciun fel de tratament.” – Louise Lindberg, al doilea autor al studiului si cercetator al Departamentului de Stiinte Clinice, Interventii si Tehnologie.


Studiul a fost finantat de mai multe institutii, cum ar fi Societatea Suedeza pentru Cercetare Medicala, Fundatia Thuring si Fundatia Mjölkdroppen.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

PLOS Medicine

BMC Medicine

Eurekalert

Pexels