Potentiala “intoarcere” a diabetului
Cazurile de diabet sunt din ce in ce mai multe pe plan global, motiv pentru care studiile de cercetare cu privire la aceasta afectiune sunt in continua desfasurare. Un nou studiu explica nu numai cauzele declansatoare ale diabetului zaharat tip 2, dar si felul in care aceasta afectiune poate fi intoarsa.
Mai mult decat atat, rezultatele acestui studiu au putut dezvalui si motivele remisiei la unele persoane care initial au putut intoarce boala.
Intre anii 1980 si 2014, numarul persoanelor cu diabet a crescut de la aproximativ 108 milioane la 422 milioane, pe plan global. Aproximativ 90% dintre aceste persoane sufera de diabet zaharat tip 2.
Interventiile farmacologice nu au putut face prea multe pentru a opri aceasta “pandemie diabetica”, asa cum a fost numita de unele persoane. Cu toate acestea, schimbarile in stilul de viata ar putea avea succes acolo unde alte interventii au esuat.
In urma cu cativa ani au fost raportate rezultatele unui test clinic in care s-a dovedit ca programele intensive de scadere in greutate au putut ajuta persoanele cu diabet zaharat tip 2 sa ajunga la remisie, fara a fi nevoie de medicamente.
Acesta a fost numit Studiul Clinic de Remisie a Diabetului (Diabetes Remission Clinical Trial sau DiRECT pe scurt). Unul dintre co-liderii acestei cercetari a fost profesorul Roy Taylor din cadrul Universitatii Newcastle, Marea Britanie.
Prof. Taylor a revenit la acest studiu pentru a cauta raspunsuri la cateva intrebari cum ar fi: Cum apare remisia si daca este de lunga durata? De ce unele persoane dobandesc remisie de lunga durata in timp ce la alte persoane afectiunea reapare?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, profesorul Taylor a folosit informatii provenite de la studiul DiRECT, imagistica de ultima generatie si tehnici de monitorizare a sangelui. Studiul a fost publicat in jurnalul Cell Metabolism.
Testarea ipotezei de “doua cicluri”
Studiul a dorit sa testeze si sa confirme o ipoteza gandita de profesorul Taylor si de echipa sa, cu mai mult de un deceniu in urma.
Teoria propune ca diabetul zaharat tip 2 rezulta din acumularea de grasime in ficat, care la randul ei induce rezistenta la insulina si care creste productia de glucoza in sange. Acest efect creste apoi nivelul de insulina, formand astfel un ciclu care se autointretine, prin care insulina stimuleaza productia de grasime.
Aceasta cantitate ridicata de grasime la ficat duce la imprastierea lipidelor in alte tesuturi, printre care si pancreasul. Celulele beta care sunt responsabile de crearea insulinei sunt localizate in pancreas si conform autorilor – “Expunerea pe termen lung la acizi grasi saturati este daunatoare celulelor beta.”
In acest studiu recent, autorii au investigat aceasta ipoteza la 2 ani dupa inceperea testului DiRECT.
Deoarece autorii au dorit sa descrie procesul patofiziologic care sta la baza recurentei diabetului zaharat tip 2, acestia s-au axat pe grupul care a atins initial remisia bolii, dar care apoi a recidivat.
Pentru a realiza acest obiectiv, cercetatorii au cuantificat grasimea intraorganica si abdominala folosind imagini RMN de ultima generatie, efectuate la 12 si 24 de luni. Acestia s-au uitat in special la grasimea prezenta la pancreas si ficat.
Analiza a inclus valori ale glicemiei, HbA1c, HDL, colesterol si trigliceride. Aditional, echipa a analizat acizii grasi, secretia de insulina si functia celulelor beta.
Grasimea de pe ficat afecteaza pancreasul
Studiul a dezvaluit ca majoritatea participantilor au mentinut remisia timp de cel putin doi ani de zile, dar ca acest lucru s-a putut realiza numai daca nivelul de trigliceride si grasime din pancreas a ramas mic.
Mai exact, aproape 9 din 10 participanti care au reusit sa piarda 15 kilograme sau mai mult in studiul DiRECT au reusit sa intoarca boala. Dupa 2 ani, mai mult de o treime dintre acesti participanti au scapat de diabet si de nevoia de administrare a medicamentelor pentru aceasta afectiune.
Cu toate acestea, un grup mic a prezentat a revenire a bolii. Recidivarea a fost asociata cu revenirea nivelelor ridicate de trigliceride si grasime pancreatica.
“Am observat ca atunci cand o persoana acumuleaza prea multa grasime, care normal ar trebui depozitata sub piele, aceasta tinde sa se duca in alta parte din corp. Cantitatea de grasime care poate fi depozitata sub piele variaza de la persoana la persoana, lucru care indica un “prag personal de grasime”. Daca se trece peste acest prag, acumularea de grasime poate cauza probleme.” – Prof. Roy Taylor.
Acesta a continuat – “Atunci cand grasimea nu poate fi depozitata in siguranta sub piele, aceasta este depozitata in ficat si imprastiata in restul corpului, inclusiv in pancreas. Aceasta grasime “infunda” pancreasul si opreste gena care gestioneaza producerea eficienta de insulina si astfel se produce diabetul zaharat tip 2.”
Dieta si perseverenta poate intoarce diabetul
“Acest lucru inseamna ca putem observa diabetul zaharat tip 2 ca o simpla afectiune in care individul a acumulat mai multa grasime decat poate face fata corpul.”
“Asta inseamna ca prin dieta si perseverenta, pacientii sunt capabili sa scape de grasimea acumulata si sa intoarca potential diabetul. Cu cat aceasta este efectuata mai rapid dupa diagnostic, cu atat mai posibila este realizarea remisiei.” – a concluzionat prof. Roy Taylor.
In Marea Britanie, Serviciul National de Sanatate va derula un program care va testa aceasta teparie de scadere in greutate la mii de oameni care traiesc cu diabetul zaharat tip 2.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: