Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Tiparul de somn si bolile cardiovasculare

Conform unu studiu recent, bolile cardiovasculare au o probabilitate mai mica de dezvoltare in randul persoanelor cu tipar favorabil de somn.
tipar de somn, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, AVC, boala coronara

Sursa: Pexels

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la nivel global, aproximativ 33% din totalul deceselor din anul 2019 fiind asociate cu aceste afectiuni.


Printre numerosii factori care pot creste riscul de dezvoltare a acestor boli, tiparul de somn pare a reprezenta si el un potential factor de risc, insa cercetarile efectuate pana in acest moment s-au axat doar pe o singura metoda de verificare si analizare.


Intrucat in China rata de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare este de aproape 40%, un grup de cercetatori chinezi a efectuat un studiu pentru a verifica potentiala legatura dintre somn si bolile cardiovasculare.


Studiul a fost publicat in data de 23 aprilie 2024, in jurnalul “JAMA Network Open“.


Cum a fost realizat studiul


Studiul curent a fost realizat intre anii 2008 si 2018 in China si a inclus 15,306 participanti de varsta mijlocie care nu au fost diagnosticati pana in acel moment cu afectiuni sau complicatii cardiovasculare. Informatiile legate de tiparul si calitatea somnului au fost colectate intre anii 2008 – 2010 si la prima analiza medicala a participantilor, efectuata in anul 2013.


Tiparele de somn ale participantilor au fost catalogate ca fiind ”favorabile” sau ”nefavorabile” in baza informatiilor primite despre ora de culcare, durata somnului, calitatea somnului si dormitul in timpul zilei. Participantii au fost apoi impartiti in patru grupe si anume:

  • Persistent nefavorabil;
  • Favorabil spre nefavorabil (pentru cei care tranzitionau de la un tipar bun de somn la unul mai necorespunzator);
  • Nefavorabil spre favorabil (adica acei participanti care aratau semne de schimbare de la un tipar necorespunzator la unul corespunzator);
  • Persistent favorabil.


Deoarece bolile cardiovasculare pot fi asociate si cu factori genetici, cercetatorii au calculat scorul de risc poligenetic al participantilor, pentru a determina susceptibilitatea genetica fata de aceste tipuri de afectiuni.


Rezultatele obtinute


Intre anii 2013 – 2018 a existat un numar total de 3669 cazuri de boli cardiovasculare, care au inclus 2986 cazuri de boli coronariene si 683 cazuri de infarct miocardic.


Analizarea schimbarilor aparute in perioada de 5 ani de monitorizare medicala a evidentiat faptul ca 35,8% dintre participanti au avut un tipar nefavorabil de somn, in timp ce doar 25,8% au avut un tipar favorabil persistent. Participantii mai tineri, de sex feminin si cu un nivel de educatie mai ridicat au fost asociati cu un tipar persistent favorabil de somn.


Persoanele care au prezentat tipare nefavorabile persistente au avut un risc mai mare de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, comparativ cu toti ceilalti participanti.


Riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare a fost redus intre 16% si 34% in randul persoanelor cu tipar de somn persistent favorabil, iar factorii genetici de risc nu par a fi avut o influenta semnificativa asupra legaturii dintre somn si bolile cardiovasculare.


Combinatia dintre tiparul de somn si riscul genetic a prezentat urmatoarele rezultate:

  • Persoanele cu tipar de somn persistent favorabil si cu factor genetic de risc mediu au prezentat un risc mai mic cu 36% de dezvoltare a unui accident vascular cerebral;
  • Participantii cu tipar de somn persistent favorabil si cu factor genetic de risc ridicat au prezentat o reducere cu 45% a riscului de accident vascular cerebral;
  • Persoanele cu tipar de somn persistent favorabil si factor genetic de risc mic au prezentat o reducere cu 35% a riscului de boli coronariene si reducere cu 52% a riscului de accident vascular cerebral.


In concluzie


Studiul curent a descoperit ca persoanele cu tipar de somn persistent favorabil au prezentat riscul cel mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare cum ar fi boala coronariana si accidentul vascular cerebral.


Beneficiile tiparului favorabil de somn au ramas neschimbate chiar si pentru persoanele care au prezentat susceptibilitate de complicatii cardiovasculare din motive genetice, ceea ce a demonstrat ca persoanele cu risc genetic ridicat de boli cardiovasculare ar putea beneficia de pe urma unei rutine favorabile de somn.


Intrucat studiul s-a axat doar pe persoanele de varsta mijlocie si pe varstnici, este nevoie de studii aditionale pentru a obtine mai multe informatii despre legatura dintre somn si boli cardiovasculare. Mai mult decat atat, cercetatorii au mentionat ca studiul nu a inclus si alte informatii relevante cum ar fi existenta sau absenta tulburarilor de somn si nivelul de depresie prezentat.


Chiar si cu aceste limitari, studiul a oferit insa informatii mult mai detaliate despre legatura dintre tiparul de somn si riscul de boli cardiovasculare si reprezinta o fundatie solida pentru noi cercetari in acest domeniu.

Surse:

  1. JAMA Network Open
  2. NewsMedical
  3. Pexels