...

Tehnologia portabila si dozajul medicamentelor

Tehnologia portabila si dozajul medicamentelor

Cand vine vorba de anumite medicamente puternice, exista o diferenta extrem de mica intre doza sigura si doza care poate produce efecte secundare severe, iar acest echilibru reprezinta o provocare zilnica pentru numerosi medici.


In prezent, doctorii pot ajusta doza medicamentoasa prin efectuarea analizelor de sange pentru a determina cantitatea medicamentului prezenta in organism. Cu toate acestea, abordarea este una lenta, intrucat poate dura mai multe zile pana cand rezultatele pot fi obtinute.


Mai mult decat atat, acele rezultate ofera informatii doar din momentul prelevarii probei si nu in timp real, valorile putand suferi modificari pana cand rezultatul este obtinut.


Acum insa, o echipa de cercetatori din cadrul UCLA a creat un plasture cu microace, care poate analiza lichidul dintre celulele aflate la mai putin de un milimetru sub piele, oferind astfel informatii in timp real despre concentratia medicamenului in corp. Echipa spera ca in viitor aceasta tehnologie sa ajute medicii la administrarea dozajelor exacte, pentru a obtine rezultatul cel mai bun.


Studiul a fost publicat in jurnalul Science Advances si a fost realizat pe model rozator care a fost tratat cu antibiotice.


Mai multe optiuni terapeutice


Folosind informatiile primite de la dispozitiv dupa aproximativ 15 minute de la administrarea tratamentului, cercetatorii au putut preconiza cantitatea medicamentoasa care va fi folosita de organismul animalului, precizia preconizarii fiind una destul de mare.


Conform autorului corespondent Sam Emaminejad – “Tehnologia cu microace biosensibile avanseaza numeroase aspecte ale medicinei personalizate si ne permite sa imbunatatim tratamenele disponibile prin optimizarea dozajului in functie de nevoile fiecarui pacient. Mai mult decat atat, aceste microace sunt ieftine si usor de produs, ceea ce va face ca acest test de monitorizare sa fie accesibil populatiei.”


Abilitatea de a masura cu exactiate dozajul medicamentos ar putea ajuta si la cresterea optiunilor terapeutice, intrucat unii medici ezita sa administreze anumite medicamente intrucat riscul poate fi destul de mare, daca doza nu este exacta. Administrarea in siguranta a fiecarei doze si observarea in timp real a schimbarilor ar putea ameliora aceasta teama, lucru care ar putea fi benefic in aceste timpuri, cand rezistenta la antibiotice este din ce in ce mai mare, iar optiunile devin din ce in ce mai putine.


Conform co-autorului Carlos Milla – “Criza prin care trecem acum, asociata cu rezistenta patogenilor la antibiotice, a fost creata atat prin folosirea ineficienta a antibioticelor, cat si prin recomandarea unor medicamente necorespunzatoare. De cele mai multe ori, recomandarile incorecte au fost realizate pentru a evita administrarea unor medicamente cu risc mai mare de toxicitate, in caz de dozaj necorespunzator. Acest senzor va crea posibilitatea de a administra aceste medicamente si cresterea optiunilor terapeutice.”


Se lucreaza la avansarea in urmatoarea faza de testare


Cercetatorii au evaluat rezultatele oferite de dispozitiv prin administrarea a trei dozaje diferite de antibiotic si verificarea informatiilor cu cele primite din analizele de sange.


“Experimentele efectuate au evidentiat faptul ca senzorul nostru arata informatii corecte, fara a fi nevoie de proceduri minim invazive de verificare, cum ar fi recoltarea analizelor de sange” – Shuyu Lin – autor principal al studiului.


Cercetatorii estimeaza ca materialele necesare pentru a crea un astfel de plasture-dispozitiv ar avea un cost de aproximativ 2 dolari/bucata, in cazul in care vor fi create cantitati mari. Cercetarile ce vor urma, se vor axa pe optimizarea plasturelui si verificarea sigurantei, pentru a putea trece in faza de studii clinice.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Referinte:

  1. Science Advances
  2. News-Medical
  3. Pixabay
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.