...

Rezistenta la anumite antibiotice s-a dublat in ultimii 20 de ani

rezistenta antibiotice

Rezistenta la anumite antibiotice s-a dublat in ultimii 20 de ani

Rezistenta la antibioticele folosite frecvent pentru a tratata bacteriile daunatoare, care sunt prezente intr-un numar variat de afectiuni la nivelul stomacului, s-a dublat in ultimii 20 de ani. Aceata informatie a fost prezentata la Saptamana UEG Barcelona 2019.


Saptamana UEG este cea mai mare si prestigioasa conferinta de gastroenterologie din Europa. Aceasta intalnire are anual peste 14,000 participanti din mai mult de 120 de tari si este in continua crestere.


Studiul prezentat la aceasta conferinta a analizat 1,232 pacienti din 18 tari europene si a investigat rezistenta la antibioticele folosite frecvent pentru a trata infectia cu Helicobacter pylori (H. pylori). Aceasta este o bacterie daunatoare care este asociata cu ulcerul gastric, limfomul si cancerul gastric. Rezistenta la claritromicina, unul dintre cele mai folosite antibiotice folosite pentru a eradica H. pylori, a crescut de la 9,9% in 1998 la 21,6% anul trecut. Aceasta a mai crescut si pentru alte medicamente cum ar fi levofloxacina si metronidazolul.


Rezistenta la antibiotice apare atunci cand bacteria dezvolta abilitatea de a supravietui medicamentelor create cu scopul de o eradica. In momentul de fata, aceasta problema reprezinta una dintre cele mai mari pericole pentru sanatate, provocand peste 750,000 de decese in fiecare an. Se asteapta ca acest numar sa creasca, daca nu este luata o actiune urgenta cu privire la aceasta rezistenta.


Rezistenta la antibiotice creste cu aproape 1% in fiecare an


Studiul a fost prezentat de cercetatorul principal, Profesorul Francis Megraud. Acesta a explicat faptul ca H. pylori este deja o infectie complexa si greu de tratat, care necesita o combinatie de mai multe medicamente. Din cauza cresterii ratelor de rezistenta la antibiotice, aproape 1% in fiecare an, optiunile disponibile pentru a trata H. pylori devin din ce in ce mai limitate si ineficiente. Din acest motiv este necesara dezvoltarea unei noi strategii de tratament.


Eficienta redusa a terapiilor curente ar putea mentine incidenta ridicata de cancer gastric si a altor afectiuni cum ar fi ulcerul peptic, daca rezistenta la medicamente continua sa creasca in acest ritm.


Helicobacter pylori este una dintre cele mai des intalnite infectii bacteriene la oameni si este estimata a fi prezenta in jumatate din populatia globala. H. pylori duce la inflamarea mucoasei stomacului sau gastrita, care poate duce la aparitia ulcerului peptic.


H. pyloric reprezinta si factorul de risc cel mai important pentru aparitia cancerului gastric. A saptea cauza de deces provocata de cancer in Europa si a treia pe plan global. In ultimii ani, rezistenta acestei bacterii la antibiotice a devenit o problema internationala, proeminenta si urgenta. Pentru a evidentia severitatea situatiei, in 2017, Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat H. pylori rezistent la claritomicina, ca o bacterie cu prioritate ridicata in cercetarea si dezvoltarea unor noi tratamente sau antibiotice.


Cea mai mare rata de rezistenta este de 36,9% si cea mai mica este de 5%


Cercetarile au descoperit ca rata cea mai mare de rezistenta a bacteriei la claritomicina a fost in regiunea sudica a Italiei (36.9%), urmata apoi de Croatia (34.6%) si Grecia (30%). Acesta dezvaluire se aliniaza perfect cu rapoartele precedente, care au prezis o crestere atat in Italia cat si in Grecia a numerelor de decese provocate de rezistenta la antibiotice pana in anul 2050.


Nivelul mare de rezistenta la antibiotice este datorat consumului in exces al acestor medicamente, pentru probleme cum ar fi gripa sau raceala si lipsa unui suport institutional de strategie pentru a reduce rezistenta la antibiotice.


Romania nu a facut parte din cele 18 tari care au participat la acest studiu. Tarile participante si rata lor de H. pylori rezistent la Claritomicina in 2018 au fost:

  • Regiunea sudica a Italiei : 36.9
  • Croatia : 34.6
  • Grecia : 30.0
  • Polonia : 28.5
  • Bulgaria : 26.9
  • Irlanda : 25.6
  • Austria : 23.5
  • Franta : 22.5
  • Germania : 22.2
  • Portugalia : 20.0
  • Belgia : 17.4
  • Spania : 17.1
  • Slovenia : 16.0
  • Lituania : 13.0
  • Olanda : 9.2
  • Norvegia : 8.9
  • Letonia : 6.8
  • Danemarca: 5.0

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

United European Gastroenterology

Eurekalert

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.