O noua metoda de creare a vaccinurilor
O metoda noua ar putea face ca vaccinurile sa fie mult mai eficiente decat sunt in momentul de fata. Mai mult decat atat, acestea ar putea fi mai ieftine si ar putea combate problema actuala cu care se confrunta societatea, cea a bacteriilor rezistente la antibiotice.
Deoarece bacteriile evolueaza constant, tot la fel trebuie create vaccinuri si antibiotice noi pentru a le putea gestiona.
Conform profesorului Jukka Corander, din cadrul Universitatii din Oslo – “Echipa noastra de cercetatori a analizat un numar foarte mare de informatii despre bacterii, boli si genomuri din diferite zone geografice. Cu ajutorul modelului computational de prezicere, am fost capabili sa generam modele pentru producerea vaccinurilor specifice fiecarui caz, comparativ cu vaccinurile “universale” pe care le avem momentan.”
Echipa de cercetatori formata din profesorul Caroline Colijn din cadrul Universitatii Simon Fraser, Jukka Corander si dr. Nicholas J Croucher, a colectat informatii detaliate de la studiile de genom pneumococcus si le-a adunat cu statisticile despre progresul bolii.
Folosind modele de inalta performanta computationala, echipa a putut testa efectul pe care l-ar putea avea diferite tipuri de vaccinuri, nu doar la persoanele infectate, ci si la intreaga populatie bacteriana.
A fost folosit ca exemplu Streptococcus pneumoniae
Pentru a testa aceasta metoda noua, cercetatorii au ales Streptococcus pneumoniae. Atat cercetatorii cat si persoanele care lucreaza in domeniul medical stiu foarte bine acest tip de bacterie. Aceasta reprezinta cauza principala de pneumonie, sepsis si meningita, pe plan global.
Intrucat acest tip de bacterie este foarte raspandit, cercetatorii au putut analiza un numar foarte mare de informatii. In primul rand, acestia au avut acces la informatii provenite de la studii si chestionare epidemiologice, adica informatii patologice de la diferie persoane din diferite tari.
Aceste informatii au ajutat la crearea unui model care a aratat reactia diferitelor populatii bacteriene la fiecare campanie de vaccinare din tari diferite.
Prof. Corander a explicat – “Cercetarile noastre au aratat ca este foarte important sa luam in considerare tulpinile prezente intr-o populatie pentru a dezvolta un nou vaccin. Exista diferente majore intre tari si din acest motiv eficienta unui singur vaccin va varia foarte mult de la tara la tara.”
Deoarece secventierea ADN a devenit mai ieftina, aceasta a oferit oportunitatea de a efectua monitorizari pe scara larga a genomurilor bacteriene. Aceasta la randul ei a oferit noi oportunitati de prezicere a rezultatelor aparute in randul bacteriilor, in cazul unor modificari, cum ar fi vaccinarea.
Aceasta metoda noua poate oferi noi abordari in crearea vaccinurilor, poate accelera timpul de creare, poate reduce costul si poate crea vaccinuri specifice fiecarei populatii de pe glob.
“Intrucat exista diferente foarte mari intre populatiile bacteriene din fiecare tara, exista astfel si diferente foarte mari cand vine vorba de eficienta unui singur vaccin.” – Prof. Corander.
Mai putine antibiotice folosite, mai putine bacterii rezistente
Vaccinurile eficiente pot ajuta la reducerea utilizarii antibioticelor. Daca o persoana este vaccinata si nu se imbolnaveste si nici nu transmite mai departe bacteria, atunci nu va fi nevoie de antibiotice pentru acel tip de infectie.
In momentul de fata exista o criza mondiala din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Acest studiu reprezinta cea mai noua incercare de a combate aceasta problema.
In acest moment, prof. Jukka Corander conduce un proiect care are ca obiectiv extinderea cercetatorilor pentru a acoperi si alte bacterii cum ar fi E. coli – una din principalele cauze de bacterii in sange sau bacteriemie.
Bacteria multi rezistenta E. coli este prima pe lista celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii in ceea ce priveste bacteriile importante pe care cercetatorii si oamenii de stiinta ar trebui sa se axeze. Motivul? Acest tip de bacterie este pe punctul de a deveni rezistenta la toate formele disponibile de antibiotice.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: