Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Suprafete metalice care pot distruge bacterii

O tehnica noua foloseste lasere pentru a grava santuri nano, amplificand astfel proprietatile anitibiotice ale metalului.
suprafete metalice

Sursa: Pixabay

Cercetatorii Universitatii Purdue au descoperit un tratament cu laser pentru metale, care are potentialul de a transforma orice suprafata metalica intr-una care elimina rapid orice bacterie cu care are contact.


Studiul a fost publicat in jurnalul Advanced Materials Interfaces. Acesta poate ajuta la intreruperea lantului de transmitere a bacteriilor si astfel poate reduce numarul de persoane infectate.


Acest studiu este important deoarece majoritatea bacteriilor pot supravietui perioade lungi pe suprafete metalice. Mai mult decat atat, lucrurile atinse cel mai des de catre oameni sunt facute din metal, de la clanta, la robinet si chiar cheile de la masina. Toate acestea pot reprezenta surse de infectare prin contactul lor cu pielea.


Acum insa, aceasta noua abordare poate schimba metalul dintr-un loc sigur pentru bacterii, intr-un loc in care acestea sunt distruse. Aceasta tehnica functioneaza prin modificarea suprafetei metalului.


Cuprul, de exemplu, este folosit des ca un material natural antimicrobian. Cu toate acestea, poate dura ore pana cand sunt distruse majoritatea bacteriilor de pe suprafata lui. In urma tratamentului cu laser al Universitatii Purdue, numarul bacteriilor care au intrat in contact si care au murit a crescut dramatic.


Explicatia? Cuprul are in general o suprafata neteda. Acest lucru limiteaza zona de contact cu bacteriile, afectand numarul de bacterii distruse intr-un timp anume. Cu toate ca s-a incercat in trecut mai multe metode de a amplifica efectul natural antimicrobian al cuprului, cum ar fi aplicarea unui strat de nanomaterial, acesta nu se putea lipi bine si deseori era si toxic.


Cum functioneaza?


Aceasta tehnica noua lucreaza direct cu metalul. Laserul este folosit pentru a grava santuri de dimenisuni foarte mici (nano), marind astfel suprafata de contact si amplificand proprietatile antibiotice ale metalului.


Lucrand direct cu metalul face ca aceasta abordare sa fie mai rezistenta decat celelalte optiuni deja disponibile, nu poate fi inlaturata si nici nu are un efect negativ asupra mediului.


Profesorul asistent Rahim Rahimi din cardul Universitatii Purdue a mentionat – “Lucrul pozitiv al acestui proces este faptul ca nu adaugam nimic pe suprafata metalului, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de material aditional, antibiotice sau spray. Am creat un proces care genereaza in mod selectiv tipare nano, care nu modifica restul materialului.”


In urma testelor s-a dovedit ca suprafata modificata a amplificat proprietatile de distrugere a bacteriilor, chiar si a celor care au dezvoltat o rezistenta la antibioticele conventionale, cum ar fi MRSA.


Cu toate acestea, materialul nu a fost dezvoltat pana in punctul in care sa elimine si virusii responsabili pentru COVID-19, intrucat acestia sunt mult mai mici decat bacteriile.


Suprafata modificata a fost eficienta atat in cazul bacteriilor Gram-pozitive, cat si in cazul bacteriilor Gram-negative.


Implanturile ortopedice si tehnica noua cu laser


In momentul de fata prof. Rahimi si echipa sa lucreaza la adaptarea acestui proces pentru implanturile ortopedice. Datorita naturii lor, implanturile reprezinta o zona vulnerabila a sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca trebuie luate masuri aditionale pentru a le proteja. De obicei antibioticele sunt folosite pentru a preveni formarea unui biofilm bacterian, dar aceasta abordare poate duce la o rezistenta a bacteriilor la antibiotice.


Intrucat aceasta tehnica este usor de implementat, procesul de modificare a suprafetelor poate fi integrat cu usurinta in fabricarea dispozitivelor medicale.


Bacteriile pot varia si pot produce afectiunilor usoare sau afectiuni care pot pune viata in pericol. O mare parte din munca echipelor medicale este axata pe mentinerea acestora in afara corpului. Aceasta tehnica noua ar putea usura considerabil procesul de preventie.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Advanced Materials Interfaces

News-Medical

Pixabay