Aerul poluat, mai multe decese decat fumatul
Un studiu a descoperit ca poluarea aerului ar putea fi printre principalele cauze de deces pe plan global, depasind cu mult fumatul, malaria si alti factori semnificativi.
Studiul a fost publicat in jurnalul Cardiovascular Research si sugereaza ca organizatiile de sanatate, responsabilii politici, legislatorii si mass-media ar trebui sa se axeze mai mult pe poluarea aerului si pe efectele severe pe care le are.
In ultimii ani, cercetarile in domeniu au demonstrat efectele negative ale poluarii aerului. Aceasta a fost asociata cu o crestere a bolilor cardiovasculare cum ar fi infarctul si accidentul vascular cerebral, dar si a afectiunilor cronice cum ar fi astmul. Mai mult decat atat, aerul poluat pare sa aiba efecte adverse si asupra sarcinii, cum ar fi nasterea prematura.
Autorii acestui studiu au mentionat ca exista si o sursa naturala a poluarii aerului, cum ar fi cantitatea semnificativa de praf in unele parti din Africa sau incendiile naturale in diferite parti ale globului.
Cu toate acestea, factorii influentati de oameni contribuie si ei foarte mult la amplificarea acestei probleme, in special arderea combustibililor fosili.
Un studiu efectuat in anul 2018 si publicat in International Journal of Environmental Research and Public Health a descoperit ca produsele rezultate din arderea combustibililor fosili reprezinta cel mai mare pericol pentru sanatatea copiilor si pentru viitor.
Conform studiului actual, adresarea acestor factori influentati de oameni ar putea reduce semnificativ numarul de decese cauzate de expunerea la aer poluat.
Cum a fost efectuat studiul
Pentru a determina efectele aerului poluat asupra mortalitatii globale, cercetatorii au creat un model nou si mai sofisticat de determinare a felului in care poluarea aerului interactioneaza cu diferiti factori. Aditional, acestia au creat un model nou si pentru a estima rata de deces pe plan global.
In pasul urmator, cercetatorii au aplicat acestui model informatiile oferite despre rata de mortalitate in diferite zone de pe glob.
Folosind aceste doua metode cercetatorii au putut distinge intre poluarea aerului “naturala”, adica cea provenita de la praf si incendii naturale si poluarea aerului provocata de oameni, cum ar fi arderea combustibililor fosili.
Mai mult decat atat, cercetatorii au putut observa efectele poluarii aerului asupra diferitelor grupe de varsta, in diferite zone de pe glob.
A fost estimat un numar de 8.8 milioane de decese
Studiul a descoperit ca poluarea aerului reprezinta una dintre principalele cauze de deces pe plan global. Cercetatorii au estimat ca in anul 2015, aproximativ 8.8 milioane de oameni au murit ca o consecinta a poluarii aerului. Aceasta reprezinta o reducere in medie a sperantei de viata pe plan global cu aproape 3 ani.
In comparatie cu numarul de mai sus, in acelasi an:
- Fumatul de tutun a provocat aproximativ 7.2 milioane de decese;
- SIDA a provocat 1 milion de decese;
- Bolile transmise prin paraziti sau insecte au provocat 600,000 de decese;
- Toate formele de violenta inclusiv razboaiele au provocat 530,000 de decese;
Cel mai mare efect pe care l-a avut poluarea aerului a fost legat de bolile cardiovasculare care au reprezentat 43% dintre aceste decese globale.
In ceea ce priveste varsta, seniorii au prezentat riscul cel mai mare. Aproximativ 75% din numarul de decese au fost in randul persoanelor cu varsta mai mare de 60 de ani.
Conform co-autorului acestui studiu, prof. Lelieveld – “Poluarea aerului depaseste malaria drept cauza globala de deces prematur cu un factor de 19, actele violente cu un factor de 16, HIV si SIDA cu un factor de 9, consumul de alcool cu un factor de 45 si abuzul de droguri cu un factor de 60.”
Limitari si concluzii
Studiul curent are cateva limitari cum ar fi dependenta partiala de estimari ale ratei globale de mortalitate. De mentionat insa, ca cercetatorii si studiile care analizeaa efectul altor factori contribuabili, cum ar fi fumatul, folosesc acelasi proces de estimare.
Expertii sunt de parere ca ar trebui sa se acorde mai multa atentie acestei probleme. Conform prof. Thomas Münzel din cadrul Departamentului de Cardiologie al Centrului Medical Universitar Mainz, Germania – “Atat poluarea aerului, cat si fumatul pot fi prevenite, dar in ultimii ani s-a acordat mult mai putina atentie poluarii aerului comparativ cu fumatul, in special in randul cardiologilor.”
Cu toate ca unele aspecte ale poluarii aerului nu pot fi controlate, cum ar fi incendiile naturale si abundenta de praf in unele zone, un factor major al numarului de decese globale este poluarea provocata de oameni, iar acest lucru poate fi prevenit.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: