...

Stresul si stilul de viata pot prezice speranta de viata

stres, stil de viata sanatos, speranta de viata

Stresul si stilul de viata pot prezice speranta de viata

Speranta de viata este influentata nu numai de factori asociati cu stilul de viata, ci si de factori legati de calitatea vietii, cum ar fi absenta sau prezenta stresului.


Cauzele cele mai mari, care scad speranta de viata cel mai mult, sunt fumatul si diabetul. Fumatul scade 6.6 ani din speranta de viata, in timp ce diabetul scade 6.5 ani. Persoanele care au un nivel ridicat de stres au speranta de viata scazuta cu 2.8 ani.


Rezultate sunt bazate pe un studiu efectuat de un grup de cercetatori finlandezi. Acestia au calculat efectele mai multor factori de risc, inclusiv cele legate de stilul de viata si i-au asociat cu speranta de viata, atat a barbatilor, cat si a femeilor.


Mai mult decat atat, studiul a evidentiat ca in ceea ce priveste barbatii de 30 de ani, lipsa de activitate fizica prin exercitii fizice, scade speranta de viata cu 2.4 ani.


Pentru rezultate mai pozitive insa, consumul unei cantitati mari de fructe si legume ar putea creste speranta de viata. Consumul fructelor ar putea adauga 1.4 ani la durata de viata, iar consumul de legume ar putea adauga 0.9 ani.


Aceiasi factori au influentat durata de viata atat a femeilor cat si a barbatilor. Pentru femeile de 30 de ani, fumatul a scazut 5.5 ani din speranta de viata, diabetul a scazut 5.3 ani, iar stresul a scazut 2.3 ani.


In cazul persoanelor in varsta, efectele au fost similare dar mai mici, comparativ cu grupurile mai tinere.


Pentru stres, “mijlocul” reprezinta cea mai benefica portiune. Cu alte cuvinte, stresul poate creste speranta de viata, daca persoana prezinta un nivel de stres aproximativ asemanator cu nivelul prezentat de celelalte persoane. Nivelul mic de stres si nivelul mare de stres scad din speranta de viata.


Despre studiu


Studiul a fost publicat in BMJ Open si a folosit o tehnica noua de calculare a factorilor de risc.


Acesta a folosit informatii colectate de la femei si barbati cu varsta cuprinsa intre 25 si 74 de ani, care au facut parte din Studiul National Finlandez FINRISK pe perioada 1987-2007. Informatiile au fost obtinute prin completarea unor chestionare si prin masurarea diferitelor valori. Rata de mortalitate a acestor participanti a fost urmarita pana in anul 2014.


Cercetatorii au calculat speranta de viata prin schimbarea valorilor fiecarui factor de risc pe rand. Doar IMC-ul, tensiunea arteriala si nivelul de colesterol au fost permisi sa fie schimbati de fiecare data cand valorile lor au fost modificate datorita stilului de viata.


Conform cercetatorului Tommi Härkänen – “Inainte, speranta de viata era de obicei calculata folosind doar cativa factori sociodemografici cum ar fi varsta, sexul si educatia. In acest studiu am vrut sa analizam impactul asupra sperantei de viata, a mai multor factori diferiti, pentru a putea compara efectele.”


Femeile au un stil de viata mai sanatos decat barbatii


Diferenta dintre speranta de viata a barbatilor si cea a femeilor, este datorata in mare parte factorilor care pot fi schimbati.


“Ce a fost interesant la acest studiu a fost diferenta mica a sperantei de viata dintre barbati si femei cu varsta de 30 de ani, in baza acelorasi factori de risc. Doar 1.6 ani diferenta. Conform statisticilor de la Statistics Finland, diferenta intre sexe a fost de 5 ani pentru toate persoanele de 30 de ani investigate, ceea ce inseamna ca femeile duc un stil de viata mai sanatos decat barbatii.” – Profesor Cercetator Seppo Koskinen.


In acest studiu, diferenta sperantei de viata pentru persoanele cu un nivel mai mic de educatie a fost destul de redus atunci cand ceilalti factori au fost la fel. Cu toate acestea, studiile precedente au evidentiat o diferenta mare a sperantei de viata prezentata de grupurile cu nivel diferit de educatie.


Stilul de viata care creste mortalitatea, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta nesanatoasa si lipsa de exercitiu fizic, sunt mult mai des intalnite la persoanele cu o pozitie sociala mai mica

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Sursa:

BMJ Open

Finnish Institute for health and welfare

Eurekalert

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.