Steatohepatita non-alcoolica | Progres spre diagnostic neinvaziv
Boala ficatului gras non-alcoolic este un termen folosit pentru o serie de afectiuni cauzate de acumularea de grasime la nivelul ficatului, care pot duce in cele din urma la aparitia steatohepatitei non-alcoolice.
In prezent, metoda invaziva de prelevare a unei probe de tesut (biopsia) reprezinta metoda principala pentru diagnosticarea steatohepatitei non-alcoolice prin analizarea histopatologica a steatozei hepatice si a inflamatiei lobulare. Cu toate acestea, biopsia are insa anumite limitari cum ar fi numarul mic de persoane care doresc aceasta procedura si potentialele complicatii asociate.
In ceea ce priveste investigatiile imagistice cum ar fi RMN-ul sau ultrasunetele, acestea pot detecta prezenta steatozei hepatice, insa nu pot diferentia intre boala ficatului gras non-alcoolic si steatohepatita non-alcoolica.
Solutie pentru identificarea neinvaziva
Plecand de la ideea ca procedurile imagistice trebuie sa fie capabile sa identifice parametrii noninvazivi ai ficatului gras non-alcoolic, un grup de cercetatori chinezi a publicat un studiu in jurnalul Liver Research, prin care a evidentiat o strategie noua de identificare folosind imagistica moleculara cu ultrasunete secventiale, prin care se poate vizualiza steatoza hepatica si inflamatia ficatului.
Cercetatorii s-au axat pe markerii CD36 (care este asociat cu steatoza hepatica) si ICAM-1 (al carui nivel ridicat este asociat cu progresul inflamatiei ficatului). Prin axarea individuala a acestor markeri, tehnica imagistica noua a putut diferentia intre cele doua surse de semnal (steatoza sau inflamatie), permitand astfel identificarea schimbarilor patologice predominante.
Conform autorului principal al acestui studiu, Tinghui Yin – “Ca o tehnica neinvaziva de diagnostic, aceasta strategie are potentialul de a ajuta la luarea deciziilor clinice terapeutice si de a contribui la dezvoltarea unor noi medicamente pentru steatohepatita non-alcoolica. Spre deosebire de alte modele de diagnosticare secventiala, trebuie mentionat ca tehnica folosita de noi a avut o sensibilitate de 95%, specificitate de 97%, valori pozitive predictive de 95%, valori negative predictive de 97% si acuratete de 96%.”
Intrucat vizualizarea markerilor hepatici CD36 si ICAM-1 pot oferi informatii importante pentru a determina amploarea steatozei hepatice si a inflamatiei, acest studiu reprezinta un pas inainte spre obiectivul final, adica acela de a crea o abordare fiabila noninvaziva de detectare a steatohepatitei non-alcoolice.
Despre steatohepatita non-alcoolica | pe scurt
Steatophepatita non-alcoolica este forma cea mai severa a bolii ficatului gras non-alcoolic. Ficatul face parte din sistemul digestiv al corpului, acesta avand mai multe roluri in organism cum ar fi stocarea energiei, descompunerea alimentelor, filtrarea produselor reziduale si inlaturarea toxinelor.
Chiar daca organismul poate vindeca leziunile minore aparute la nivelul ficatului, efectele severe si continue pot lasa in urma tesut cicatricial, care poate inlocui de-a lungul timpului tesutul normal al ficatului, ducand astfel la aparitia cirozei si la incapacitatea ficatului de a functiona corespunzator.
Cercetarea continua a acestei probleme este foarte importanta, intrucat oamenii de stiinta nu stiu inca motivul pentru care boala ficatului gras non-alcoolic este prezenta la unele persoane, iar la altele nu.
Descoperirea tehnicilor noi de diagnosticare si de tratament ar putea oferi totusi sperante noi persoanelor afectate de aceste boli, cum ar fi implementarea testelor noninvazive sau crestere calitatii vietii, printre multe altele.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: