Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Tratat de chirurgie Vol. II Ortopedie-traumatologie – Recenzie

Citeste acest articol pentru a afla opinia mea despre "Tratat de chirurgie vol. II - Ortopedie - Traumatologie".
tratat de chirurgie vol 2 ortopedie traumatologie, ortopedie, traumatologie, ebook

In articolul trecut am mentionat despre pasiunea mea pentru ortopedie si am prezentat una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit despre fracturile bazinului.

Acum insa, pentru ca am avut mai mult timp liber in ultima perioada, si pentru ca am mai terminat de citit o carte, am decis sa scriu inca o recenzie despre o alta sursa extrem de buna de informatii ortopedice si anume: Tratatul de Chirurgie vol. II: Ortopedie – Traumatologie de Irinel Popescu, Constantin Ciuce si Dinu M. Antonescu.

Chiar daca aceasta carte este scrisa pentru rezidentii din specialitatea chirurgicala, am decis totusi sa o citesc si eu, intrucat discuta despre tumorile si infectiile aparatului locomotor, iar informatiile prezentate pot fi folosite si pentru acordarea corespunzatoare a primului-ajutor.

Inainte de a discuta despre carte insa, as dori sa scriu cateva cuvinte atat despre ortopedie, cat si despre traumatologie, pentru a evidentia mai clar rolul fiecarei specialitati si obiectivul pe care il au impreuna.

Ce este ortopedia?

Ortopedia este o specialitate medicala care se ocupa cu tratarea problemelor aparute la nivelul sistemului musculo-scheletal. Partile care compun acest sistem si care pot fi tratate de catre un medic ortoped includ oasele, muschii, articulatiile, tendoanele, ligamentele si nervii.

Optiunile terapeutice pot include atat abordari chirurgicale, cat si nechirurgicale sub forma de recuperare si reabilitate, in functie de fiecare caz in parte.

Ce este traumatologia?

Traumatologia este o specialitate medicala axata pe diagnosticarea si tratarea problemelor aparute la nivelul aparatului locomotor si a organelor interne, fie din cauze congenitate, fie din cauze de natura traumatica (accident, impact violent, cazatura etc).

La fel ca medicii ortopezi, traumatologii pot trata numeroase probleme asociate cu oasele, tendoanele, muschii, ligamentele si articulatiile. Diferenta dintre cei doi insa, este ca traumatologii pot trata si pacienti aflati in stare critica, pe langa cei care prezinta doar fracturi simple, fara alte leziuni sau traumatisme.

Ce este ortopedia – traumatologia?

Ortopedia – traumatologia este o specialitate medicala care se ocupa cu tratarea ortopedica a pacientilor cu fracturi complexe si dificile cum ar fi cazuri in care fracturile nu s-au vindecat sau probleme asociate cu vindecare incompleta sau in pozitii gresite.

In ceea ce priveste leziunile traumatice aparute la nivelul aparatului locomotor, majoritatea tind sa fie cauzate de accidente rutiere si industriale, de cazaturi si de accidentari sportive.

Despre Tratatul chirurgical vol. II: Ortopedie – Traumatologie

De la tumori osoase, in care se discuta si despre ultimele noutati din domeniul biologiei moleculare, la luxatii si instabilitati articulare pentru diagnosticarea si tratarea afectiunilor umarului, cartea contine numeroase capitole scrise clar si detaliat despre fiecare problema in parte.

Mai mult decat atat, volumul II contine si subcapitole axate pe traumatologia copilului, pe polifracturi si politraumatisme, probleme care, conform autorilor, tind sa fie din ce in ce mai frecvente si mai grave.

Motivele principale pentru care recomand aceasta carte oricui doreste sa isi aprofundeze cunostintele despre ortopedie-traumatologie includ, printre altele, claritatea informatiilor, descrierea detalitata a diferitelor probleme si prezentarea celor mai noi descoperiri si cercetari in acest domeniu.

Structura generala a continutului si impartirea corespunzatoare pe capitole si subcapitole, face ca procesul de cautare sa fie simplu si usor de realizat, ceea ce inseamna ca orice informatie dorita poate fi obtinuta intr-un timp scurt, fara batai de cap.

Daca esti medic rezident (pentru cine a fost creata cartea) sau cadru medical care doreste sa isi aprofundezi cunostintele in acest domeniu (ca mine), atunci iti recomand aceasta carte datorita informatiilor clare si noutatilor prezentate, acestea din urma fiind utile pentru a ne tine la acelasi nivel cu serviciile medicale internationale!

Tratat de chirurgie vol. II: Ortopedie – Traumatologie poate fi achizitionat de pe ebookuri.ro in format digital, ceea ce inseamna ca il poti avea oricand la indemana pe laptop, telefon, PC, tableta sau e-reader.