...

Somnul si munca in schimburi

munca in schimburi, munca in ture, risc crescut de imbolnavire, risc crescut boli metabolice, risc crescut diabet, risc crescut cancer, risc crescut boli cardiace

Somnul si munca in schimburi

Din cauza programului de lucru, munca in schimburi poate duce la aparitia unor probleme cronice. Afectiunea muncii in schimburi este considerata o tulburare a ritmului circadian de cei de la Clasificarea Internationala a Tulburarilor de Somn (International Classifications of Sleep Disorders), ceea ce inseamna ca exista o desincronizare a tiparelor de somn. Acest lucru face ca o persoana sa nu primeasca somnul in cantitatea si in calitatea necesara.

Din nefericire munca in schimburi poate afecta si sanatatea unei persoane. Conform celor de la National Sleep Foundation, in urma unui sondaj efectuat, doar 63% dintre persoanele care muncesc in schimburi spun ca programul lor le permite sa doarma atat cat este necesar (comparativ cu 89% dintre persoane care nu muncesc in ture).


Ce este ritmul circadian


Ritmul circadian tine corpul sincronizat pe o perioada 24 de ore. “Ceasul intern” al corpului trimite semnale la diferite ore ale zilei pentru a controla digestia, hormonii, temperatura corpului si multe altele. Una dintre principalele functii ale acestuia este de a regla perioada in care o persoana trebuie sa doarma sau sa fie activa.

Pentru a se mentine sincronizat, corpul se orienteaza dupa anumiti factori externi cum ar fi lumina soarelui, mesele regulate, diferite activitati efectuate in timpul zilei si intunericul noptii. Acest lucru il face flexibil, motiv pentru care este posibila si trecerea mai usor de la un fus orar la altul.


Odata inteles ce este ritmul circadian si cum functioneaza, este usor de observat cum un program neregulat poate afecta ceasul intern. Munca in schimburi creeaza o aliniere necorespunzatoare intre corp si lumea de afara, ceea ce face ca organismul sa trimita semnale si stimuli care intra in conflict cu activitatea practicata in acel moment.

Un exemplu ar fi atunci cand corpul trimite semnale de adormire atunci cand munca numai ce a inceput, sau semnale ca este ora de trezire sau de mancat cand o persoana incearca sa doarma.


Cu toate ca ceasul intern se poate adapta eventual la schimbari de program sau la cele ale fusului orar, acest lucru nu se intampla instant, iar la munca in schimburi ceasul intern al corpului ramane tot timpul in urma. Chiar daca programul in schimburi este constant, dormitul pe timpul zilei poate fi afectat deoarece corpul reactioneaza la factori externi cum ar fi lumina soarelui.

Chiar daca ca se poate adormi rapid dupa o noapte nedormita la locul de munca, poate fi totusi dificil ca o persoana sa doarma cele 7-9 ore necesare neintrerupte pe timpul zilei.

Din acelasi motiv este posibil ca pe timpul noptii persoanele sa fie mai putin alerte si treze datorita semnalelor trimise de corp, indemnandu-le la somn, ceea ce face ca munca in schimburi sa prezinte probleme de sanatate si securitate in munca.


Simptomele unui ritm circadian dereglat


Simptomele tulburarii ritmului circadian cauzat de munca in schimburi includ:

  • Stare de somnolenta excesiva;
  • Insomnie sau imposibilitatea de a dormi atunci cand este necesar. Acest lucru include si dificultatea de a adormi sau trezirea mai devreme decat este necesar;
  • Dificultate de concentrare;
  • Lipsa de energie;
  • Stare de irascibilitate sau depresie.


Majoritatea persoanelor care lucreaza in schimburi prezinta o parte dintre simptomele de mai sus cum ar fi trezirea mai devreme de 7-9 ore de somn sau somnolenta excesiva in timpul muncii.


Probleme de sanatate asociate cu munca in schimburi


Munca in schimburi este asociata cu diferite boli cronice. Persoanele care lucreaza numai in ture de noapte au un risc mai crescut de aparitie a anumitor forme de cancer, probleme metabolice cum ar fi diabetul, boli cardiovasculare, probleme gastrointestinale, obezitate etc.

S-a observat ca somnul insuficient aduce modificari ale apetitului si ale metabolismului la care se adauga si dieta nesanatoasa si ore neregulate intre mese, toate acestea crescand riscul de aparitie al bolilor metabolice.

Mai mult decat atat, din cauza tulburarii ritmului circadian persoanele care lucreaza in schimburi pot suferi si de depresie sau alte afectiuni si tulburari mintale.


Somnul sanatos


De regula adultii ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore in fiecare noapte, dar acesta nevoie variaza de la o persoana la alta, unele simtindu-se bine dupa 8 ore de somn in timp ce altele dupa doar 6.


Conform listei celor de la National Sleep Foundation, daca afirmatiile de mai jos sunt adevarate, atunci inseamna ca tiparul somnului este unul normal:

  • Persoana adoarme intre 15-20 de minute din momentul in care s-a intins in pat;
  • Se doarme de regula 7-9 ore in total intr-o perioada de 24 de ore;
  • Somnul este neintrerupt, nu exista perioade lungi de stare de veghe;
  • Odata treaza persoana se simte alerta, concentrata si productiva;
  • Partenerul sau membrii de familie nu observa comportament iesit din comun in timpul somnului cum ar fi sforait, pauze in respiratie, agitatie.


Mentinerea unei diete sanatoase


Persoanele care lucreaza in ture au risc crescut de obezitate si boli cardiace, deoarece exista tendinta de a sari peste mese, de a manca nesanatos si de a evita exercitii fizice regulate.

Recomandarile care pot ajuta la evitarea unui stil de viata nesanatos includ:

  • Disponibilitatea alimentelor sanatoase la munca si acasa – sa fie la indemana un sortiment variat de fructe si legume in loc de alimente procesate sau bogate in sodiu sau zahar.
  • Prepararea meselor inainte de a intra in tura – obiectivul fiind acela de a avea o mancare sanatoasa odata ce s-a ajuns acasa, evitand astfel mancarea fast food sau dormitul pe stomacul gol.
  • Propria mancare la munca – mergand pe aceeasi idee ca cea de mai de sus, mancarea facuta personal este mai sanatoasa si se evita astfel optiunea de mancare fast food.
  • Portii mici si dese in comparatie cu portiile mari – deoarece portiile mari sunt bogate in calorii, iar pentru unele persoane acest lucru poate duce la stare de somnolenta.
  • Consum moderat de cofeina – este recomandat sa nu se bea cofeina cu 4-5 ore inainte de iesirea din tura pentru a evita insomnia sau imposibilitatea de a adormi odata ajuns acasa.
  • Exercitiu moderat, perioade dese de mers sau urcat-coborat scari in timpul pauzelor – persoanele care exerseaza nu numai ca ard calorii, ci au si un somn si mai bun.
  • Obtinerea celor 7-9 ore de somn necesare – pentru a creste sansele de obtinere a somnului necesar este recomandat un dormitor cat mai intunecat deoarece corpul raspunde la factori externi in special lumina. Este recomandata informarea partenerului, a familiei sau a celor apropiati de perioada de somn pentru evita potentiale vizite sau telefoane in timpul somnului. Evitarea alcoolului inainte de somn trebuie si ea luata in considerare, chiar daca multe persoane sunt de parere ca alcoolul le ajuta sa doarma, de cele mai multe ori somnul obtinut este unul agitat si intrerupt.

Avand in vedere importanta somnului si numeroasele complicatii la care poate duce, este importanta obtinerea orelor necesare de somn si mentinerea unei diete sanatoase.

Deoarece persoanele care lucreaza in ture au un risc mult mai mare in acest aspect, se poate opta pentru ajutor din partea clinicilor specializate in acest domeniu.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse :

National Sleep Foundation

National Institute of Neurological Disorders and Stroke

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.