Tip nou de insulina poate preveni hipoglicemia
Cercetatorii de la UCLA Samueli School of Engineering au creat un nou tip de insulina care ar putea preveni aparitia episoadelor de hipoglicemie in randul persoanelor cu diabet sau a celor dependente de acest hormon.
Fiind creat inca din 2019, acest medicament este evaluat pentru potentiale teste clinice si daca este eficient acesta poate schimba managementul diabetului.
Insulina este un hormon necesar care permite transformarea glucozei in energie. Aparitia diabetului este cauzata de lipsa de productie a insulinei de catre pancreas (in cazul diabetului zaharat tip 1) sau atunci cand corpul rezista efectele produse de insulina ori nu produce destul hormon pentru a mentine un nivel normal al glucozei in sange (diabet zaharat tip 2) .
Ambele forme de diabet pot fi gestionate prin doze regulate de insulina. Persoanele care folosesc acest tip de medicament trebuie sa monitorizeze constant nivelul glicemiei, cel mai adesea cu ajutorul glucometrelor. In acelasi timp, persoanele care sufera de diabet trebuie sa fie constiente de cantitatea de carbohidrati consumata pentru a mentine un nivel normal al glucozei in sange.
Aceste tipuri de monitorizari sunt supuse erorilor umane si pot avea consecinte severe, administrarea unei cantitati prea mari de insulina putand duce la scaderea periculoasa a nivelului glicemiei (hipoglicemie), fapt care poate duce la convulsii, coma sau chiar deces in cazuri mai severe.
Pentru a reduce aceste riscuri, cercetatorii de la UCLA au creat o forma noua de insulina care asigura ca valoarea glicemiei nu scade la un nivel periculos.
Evitarea hipoglicemiei prin prevenirea patrunderii unei cantitati prea mari de glucoza in celule, atunci cand nivelul este deja normal
Deoarece insulina ajuta glucoza sa acceseze celulele sangvine prin intermediul unor transportatori amplasati pe suprafata celulei, cei de la UCLA au modificat insulina prin adaugarea unui inhibitor la nivelul transportatorilor de glucoza.
Conform descrierii cercetatorului Zhen Gu, acest inhibitor previne patrunderea glucozei in celula in cantitati mari atunci cand nivelul glicemie este deja normal, evitand astfel aparitia hipoglicemiei. Mai mult decat atat, acest tip de insulina poate raspunde rapid si in cazul unui nivel mare al glicemei in corp.
Cand medicamentul a fost testat pe model rozator acesta a mentinut nivelul glicemiei normal timp de 10 ore dupa prima injectare si inca 3 ore dupa a doua injectare.
Urmatorul pas al echipei este de a evalua biocompatibilitatea pe termen lung al acestui medicament pe model animal apoi se va decide daca se va trece la teste clinice.
Importanta mentinerii glucozei din sange la un nivel normal
Daca suferi de diabet zaharat tip 1 sau tip 2 si ai tratament cu insulina atunci este necesar sa verifici nivelul glicemiei mult mai des. Chiar si asa, este important de verificat si de mentinut nivelul glucozei in sange in limite normale pentru preveni sau a intarzia cat mai mult aparitia altor complicatii si probleme de sanatate cum ar fi cele cardiovasculare, cele renale sau anumite probleme de vedere.
Daca sari peste mese, depui mai mult efort fizic decat de obicei sau iei peste limite normale tratament pentru diabet, atunci poti prezenta un nivel mic de glucoza in sange sau hipoglicemie, problema care se poate manifesta prin:
- Tremur;
- Transpiratii;
- Anxietate sau stare de neliniste;
- Ameteala;
- Stare de confuzie sau iritabilitate;
- Senzatie de foame.
Pe de alta parte, atunci cand mananci prea mult sau uiti sa iti iei medicamentele prescrise de catre medicul specialist, nivelul glicemiei poate creste peste limitele normale, situatie care se poate manifesta prin:
- Stare severa de oboseala;
- Sete excesiva;
- Tulburari de vedere;
- Nevoie mult mai frecventa de urinare.
Deoarece atat diabetul cat si nivelul anormal de glucoza in sange poate duce la complicatii severe sau chiar fatale, este recomandata apelarea la o consultatie medicala specializata cat mai curand posibil daca exista simptome asociate cu aceasta afectiune si respectarea recomandarilor medicului cu privire la frecventa verificarii nivelului de glicemie si administrarea tratamentului.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse :