Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Cancerul pulmonar la nefumatori: Diferente

Tumorile incipiente ale persoanelor nefumatoare au fost similare din punct de vedere biologic cu tumorile mai avansate ale fumatorilor.
cancer pulmonar, cancer, fumatori, nefumatori

Sursa: Pixabay

Conform unui studiu, cancerul pulmonar aparut la persoanele nefumatoare este diferit fata de cancerul pulmonar aparut la persoanele fumatoare. Mai mult decat atat, este posibil ca acest tip de cancer sa raspunda diferit la tratamentele recomandate.


Studiul a fost condus de catre cercetatorii taiwanezi impreuna cu cercetatorii Institutului de Cercercetare a Cancerului, Londra.


Acestia au studiat populatia taiwaneza care prezinta o rata mare de dezvoltare a cancerului pulmonar in randul persoanelor nefumatoare si au descoperit ca exista un numar de schimbari genetice care variaza in functie de varsta si de sexul persoanei.


Studiul a fost publicat in prestigiosul jurnal Cell si reprezinta cel mai comprehensiv studiu realizat pana in acest moment privind biologia cancerului pulmonar la persoanele nefumatoare.


Acesta a fost finantat de catre organizatia Cancer Research din Regatul Unit si de mai multe institutii din Taiwan printre care Ministerul de Stiinte si Tehnologie. In urma rezultatelor descoperite, studiul poate duce la noi metode de tratament pentru pacientii nefumatori, personalizate dupa noile schimbari genetice identificate.


Tumorile incipiente la nefumatori similare genetic cu tumorile avansate la fumatori


Conform studiului, multi nefumatori cu cancer pulmonar au prezentat semne de modificare a ADN-ului din cauza factorilor cancerigeni de mediu. Dintre nefumatori, persoanele tinere de sex feminin au prezentat in special anumite schimbari genetice care pot impinge cancerul sa evolueze mult mai agresiv.


Cercetatorii au analizat probe tumorale de la 103 pacienti cu cancer pulmonar din Taiwan, majoritatea dintre ei fiind nefumatori.


Aproximativ 10-15% dintre cancerele pulmonare din Regatul Unit apar la persoanele care nu au fumat niciodata. Cu toate acestea, in Astia de Est proportia de cancer pulmonar aparuta la persoanele nefumatoare este mult mai mare, in special in randul persoanelor de sex feminin.


Pentru a crea cea mai comprehenesiva prezentare a biologiei cancerului pulmonar la nefumatori, cercetatorii au realizat mai multe analize detaliate cum ar fi: Schimbarile genetice, activarea genelor, activitatea proteinelor si mecanismele celulare ale cancerului pulmonar.


Analizand factorii genetici si proteinele produse in probele tumorale, cercetatorii au descoperit ca tumorile aflate inca in stadii incipiente la persoanele nefumatoare erau similare din punct de vedere biologic cu tumorile mai avansate ale fumatorilor.


Gene defecte atat la femei, cat si la barbati


Tumorile prezente la persoanele de sex feminin au prezentat defecte la nivelul genei EGFR, in timp ce persoanele de sex masculin au prezentat defecte ale genelor KRAS si APC. Aceste diferente ar putea afecta raspunsul la tratamentele specifice atat pentru barbati, cat si pentru femei.


Conform dr. Jyoti Choudhary, liderul de echipa din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului, Londra – “Am descoperit tipare distincte de defecte genetice atat la persoanele nefumatoare, cat si intre barbati si femei, ceea ce sugereaza ca o femeie care nu a fumat niciodata, de exemplu, are o probabilitate mai mare de a raspunde diferit la tratament comparativ cu un barbat fumator.”


“Anumite tumori aflate in stadii incipiente au avut caracteristici moleculare care sunt observate mai mult in stadiile avansate ale bolii. Acest lucru ne poate ajuta sa diagnosticam mai exact pacientii cu boli agresive si sa luam decizii mai bune privind tratamentul.”


Dr. Emily Armostrong din cadrul organizatiei Cancer Research UK a adaugat – “Pentru a invinge cancerul trebuie sa intelegem toate modalitatile prin care se poate dezvolta. Acest studiu evidentiaza cat de mult pot varia cancerele in functie de stilul de viata si mediu. Intelegerea diferentelor dintre cancerul pulmonar la fumatori si cancerul pulmonar la nefumatori poate fi un factor vital in ceea ce priveste administrarea tratamentului corect pentru pacienti.”

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Cell

The Institute of Cancer Research

Eurekalert

Pixabay