Sanatatea femeilor si obligatiile familiale si profesionale
Cercetatorii sunt de parere ca stresul si sanatatea cardiovasculara sunt legate intr-un anumit fel, dar aceasta asociere nu a fost inteleasa in totalitate. Un studiu de mare amploare, efectuat in Brazilia, incearca sa gaseasca efectele unui tip unic de stres si anume, stresul serviciu-familie.
Conform celor de la American Hearth Association, stresul poate afecta factori ce pot creste riscul de aparitie a bolilor cardiace, printre care nivelul colesterolului si tensiunea arteriala. O sursa majora de stres este reprezentata de locul de munca.
Intr-o analiza a 27 de studii efectuate anterior si publicata in anul 2015 in jurnalul Current Cardiology Reports, au fost gasite legaturi intre stresul provenit de la locul de munca si riscul moderat de ridicat al incidentelor de natura coronariana si aparitia accidentului vascular cerebral.
Cu toate acestea, un tip de stres pe care cercetatorii nu il iau in considerare de multe ori este stresul simtit de persoana care trebuie sa echilibreze simultan viata de serviciu cu viata de familie.
Conform autorilor acestui studiu, care a fost publicat in Journal of the American Heart Association, o examinare mai in detaliu a acestui tip de stres, ar putea ajuta personalul medical sa identifice si sa tratateze mai bine problemele cardiovasculare.
Ce este conflictul serviciu-familie?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), bolile cardiovasculare reprezinta momentan cauza principala de deces pe plan global.
Medicii specialisti pot determina scorul sanatatii cardiace in baza a 7 indicatori care includ dieta, tensiune arteriala si nivelul de activitate fizica. Cercetatorii care au efectuat acest studiu, au folosit aceste scoruri pentru a investiga impactul stresului provocat de munca si familie asupra sanatatii inimii.
Conform descrierii folosite in studiu, conflictul serviciu-familie se refera la o forma de conflict in care rolul care trebuie efectuat in cadrul serviciului si rolul care trebuie efectuat in cadrul familiei, nu sunt deloc compatibile.
Peste 11,000 de persoane angajate, cu varsta cuprinsa intre 35 si 74 de ani din Brazilia, au format lotul de analiza al acestui studiu. Participantii au provenit din diferite domenii de munca si au avut diferite trepte de educatie. Studiul a inclus un numar un mai mare de femei.
Participantii au completat un chestionar pentru a determina felul in care locul de munca le afecteaza viata de familie si cum familia le afecteaza locul de munca.
Cercetatorii au calculat scorul de sanatate cardiovasculara al participantilor folosind a combinatie intre examinarea clinica, teste de laborator si chestionare.
Impact inegal intre sexe
Rezultatele acestui studiu au aratat o diferenta distincta intre sexe. Barbatii au raportat mai putina suprapunere intre serviciu si familie si mai mult timp liber pentru nevoi personale si relaxare. Totusi, ambele sexe au raportat o suprapunere similiara a vietii de familie cu serviciul.
Cu toate acestea, femeile par a avea probleme mai mari decat barbatii. Cele care au raportat conflicte frecvente serviciu-familie au avut un scor cardiovascular mai mic.
Conform autorului senior al acestuiu studiu, Dr. Itamar Santos, profesor al Univeristatii São Paulo, Brazilia, acest rezultat este interesant deoarece in studiile precedente, stresul provocat la locul de munca a afectat barbatii si femeile in mod aproape egal.
“Ar putea exista o explicatie simpla pentru aceasta situatie: Rolurile traditionale de gen. Simti stresul de a efectua rolurile care sunt asteptate de la genul tau, si cred ca femeile inca simt nevoia de a cultiva un mediu favorabil pentru familie.” -Dr. Gina Price Lundberg, Director clinic al Centrului Cardiac pentru Femei Emory, Atlanta.
Aceasta a continuat – “Barbatii ajuta mai mult ca niciodata, dar cred ca femeile angajate tot simt in continuare stresul de a incerca sa realizeze tot.”
Dr. Gina Price a descris acest studiu ca fiind unul bine pus la punct, datorita numarului mare de participanti, a mediului diversificat din care provin acestia si echilibrul dintre femei si barbati.
Cu toate acestea, anumite elemente ale studiului s-au bazat pe informatii provenite direct de la participanti, iar aceste aprecieri personale ar fi putut crea rezultate mai mult sau mai putin eronate.
Traind cu stres
Ce a evidentiat acest studiu, a fost nevoia unui echilibru bun intre serviciu si viata, dar acest lucru este usor de zis, greu de realizat. Dr. Santos spera ca aceste noi descoperiri vor incuraja locurile de munca sa introduca initiative de reducere a stresului si sa indemne doctorii sa caute semne de stres in timpul consultarilor medicale.
“Nu vom elimina stresul, dar ar trebui sa invatam cum sa traim cu el pentru a nu mai suporta atat de multe consecinte negative.” – Dr. Santos.
Echipa de cercetatori doreste sa urmareasca participantii studiului pe o perioada de maxim 10 ani, pentru a primi mai multe informatii legate de aceasta problema.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: