Riscul consumului frecvent de alcool
Conform unui studiu publicat in jurnalul Societatii Europene de Cardiologie, EP Europace, consumul frecvent de alcool, chiar si in cantitati mici, este asociat cu o cresterea mai mare a riscului de aparitie a fibrilatiei atriale, comparativ cu perioadele de consum excesiv (binge drinking).
Conform Dr. Jong-Il Choi de la Colegiul Universitar de Medicina, Coreea – “Recomandarile cu privire la consumul de alcool sunt axate pe cantitatea totala si nu pe frecventa. Studiul nostru sugereaza ca un consum mai rar al alcoolului, ar fi la fel de important pentru a proteja impotriva fibrilatiei atriale.”
Fibrilatia atriala este cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac. Din cauza fibriliatiei atriale, riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral este de cinci ori mai mare.
Simptomele acestei tulburari includ palpitatii, puls accelerat sau neregulat, dispnee, oboseala, durere in piept si ameteala.
O metaanaliza efectuata anterior a descoperit o corelatie liniara intre alcool si fibrilatia atriala. Riscul a crescut cu 8% pentru fiecare 12 g de alcool (aproximativ un pahar), consumate pe saptamana. Cu toate acestea, nu se stia cu siguranta care era motivul mai important pentru cresterea acestui risc, cantitatea totala de alcool consumat sau numarul de sesiuni in care s-a consumat alcool.
Plecand de la aceasta intrebare, studiul a examinat importanta frecventei consumului de alcool comparativ cu perioadele de consum excesiv. Analiza a inclus 9,776,956 de persoane fara fibrilatie atriala, care au efectuat un control national de sanatate in anul 2009. Acest control a inclus si un chestionar legat de consumul de alcool, participantii fiind apoi urmariti pana in anul 2017 pentru a observa aparitia fibrilatiei atriale.
Atat frecventa cat si cantitatea saptamanala trebuie redusa
La fel ca in studiile anterioare, acest studiu a observat o crestere a riscului pentru fiecare gram de alcool consumat pe saptamana.
Numarul sesiunilor in care s-a consumat alcool, pe saptamana, a avut cel mai mare risc de aparitie a acestei tulburari. Comparativ cu consumul de alcool de doua ori pe saptamana, consumul de alcool in fiecare zi a fost cel mai riscant. Perioadele de consum excesiv nu au aratat o relatie clara, asociata cu aparitia fibrilatiei atriale.
Conform Dr. Choi, studiul sugereaza ca sesiunile frecvente de consum alcoolic sunt mai periculoase decat perioadele de consum excesiv, care au o frecventa mult mai mica. Numarul de sesiuni a fost asociat cu fibriliatia atriala indiferent de varsta sau gen.
Episoadele repetate de fibriliatie atriala provocate de alcool pot duce la aparitia altor boli. Mai mult decat atat, consumul de alcool poate provoca tulburari de somn, care reprezinta un factor de risc asociat cu fibrilatia atriala.
“Fibriliatia atriala este o boala cu multiple complicatii periculoase si care scade semnificativ calitatea vietii. Ar trebui sa fie prioritara prevenirea aparitiei fibrilatiei atriale si nu complicatiile ei. Consumul de alcool este probabil factorul de risc cel mai usor de modificat. Pentru a preveni fibrilatia atriala, atat frecventa cat si cantitatea saptamanala de alcool consumat trebuie sa fie redusa.” -Dr. Choi
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: