Ritmul cardiac in stare de repaus si speranta de viata
Conform unui studiu publicat in jurnalul “Scientific Reports“, cresterea de-a lungul anilor a pulsului in stare de repaus poate amplifica semnificativ riscul de deces, atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor.
Aceasta asociere a fost evidentiata prima data in studiul de cohorta Framingham Heart Study, care a observat o crestere a ratei de mortalitate in randul persoanelor fara boli cardiovasculare, dar care prezentau totusi un ritm cardiac mai accelerat.
Chiar daca studiul de mai sus a fost important pentru evidentierea potentialelor riscuri asociate cu ritmul cardiac accelerat, acesta nu a analizat efectele produse de schimbarile ritmului de-a lungul timpului.
Cum a fost creat studiul
Informatiile medicale necesare pentru aceasta cercetare au fost obtinute din trei studii de mare amploare din Statele Unite ale Americii, Franta si Marea Britanie, care au folosit metoda de regresie liniara pentru a confirma relatia dintre speranta de viata si ritmul cardiac in stare de repaus.
Dupa realizarea analizelor statistice corespunzatoare pentru determinarea gradului de asociere dintre ritmul cardiac de-a lungul anilor si riscul de deces, rezultatele au fost ajustate apoi pentru mai multi factori de risc bine cunoscuti precum varsta, indicele de masa corporala, fumatul, activitatea fizica, diabetul, tensiunea arteriala sistolica si nivelul de colesterol.
Primul studiu
Studiul a recrutat un numar total de 7.976 de barbati sanatosi din Franta, cu varsta cuprinsa intre 42 si 53 de ani. Perioada de recrutare a durat intre 1967 si 1972 si pana in decembrie 1993 fusesera raportate 2.387 de decese.
Rezultatele monitorizarii clinice au evidentiat o asociere inversa semnificativa intre ritmul cardiac in stare de repaus si speranta de viata.
Al doilea studiu
Acesta a recrutat 1.226 de barbati sanatosi din Marea Britanie, cu varsta cuprinsa intre 45 si 59 de ani, intre anii 1967 si 1969, pana in anul 2008 fiind raportate 977 de decese.
Chiar daca acest studiu a evidentiat si el o asociere intre ritmul cardiac in stare de repaus si speranta de viata, trebuie mentionat faptul ca schimbarile aparute la nivelul inimii nu au fost analizate specific in cadrul acestei cohorte, limitand astfel abilitatea de a generaliza aceste rezultate.
Al treilea studiu
Studiul a recrutat 4.001 femei cu varsta cuprinsa intre 31 si 63 de ani, si 3.299 de barbati cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani din Statele Unite ale Americii, intre aniil 1971 si 1975. Un numar total de 2.409 de decese au fost raportate in randul persoanelor de sex feminin de-a lungul unei perioade de 33 de ani, iar in randul barbatilor, 2,172 de decese au fost raportate de-a lungul unei perioade de 31 de ani.
Rezultatele au aratat o asociere inversa intre ritmul cardiac si speranta de viata, atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor. Aditional, s-a descoperit ca persoanele de sex feminin au prezentat o speranta de viata cu 5 ani mai lunga decat cea a barbatilor, in fiecare categorie de ritm cardiac in stare de repaus.
Ritmul cardiac in stare de repaus si riscul de deces
Cercetatorii studiului curent au analizat asocierile dintre ritmul cardiac in stare de repaus si riscul de mortalitate pe o perioada cuprinsa intre 5 si 8 ani in randul participantilor din studiul francez si cel american.
Dupa ajustarea la factorii de risc bine cunoscuti, s-a observat ca un ritm cardiac accelerat in stare de repaus ar putea creste semnificativ rata de deces atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor. Mai exact, studiul francez a observat ca o crestere cu 10 batai pe minut a ritmului cardiac in stare de repaus, pe o perioada de 5 ani, a fost asociata cu un risc de deces cu 20% mai mare. Similar, in cadrul studiului american, cresterea cu 10 batai pe minut pe o perioada de 8 ani, a dus la o crestere cu 13% a riscului de deces a ambelor sexe.
Importanta studiului
Pe scurt, studiul curent a analizat informatii medicale obtinute de la trei cercetari de mare amploare din Statele Unite ale Americii, Franta si Marea Britanie si a descoperit ca ritmul cardiac in stare de repaus prezinta o asociere inversa cu speranta de viata si ca amplificarea acestuia de-a lungul anilor ar putea creste riscul de deces al ambelor sexe.
Chiar daca vor fi neceare studii aditionale pentru a verifica potentiale beneficii pentru reducerea ritmulu cardiac in randul persoanelor sanatoase, aceasta cercetare a evidentiat importanta verificarii valorilor ritmului cardiac pentru a monitoriza sanatatea generala si speranta de viata.
Cercetatorii sugereaza ca ritmul cardiac ar putea reprezenta o tinta importanta pentru interventii medicale publice, in special in zonele in care exista factori de mediu care ar putea contribui la cresterea pulsului.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: