Deteriorarea cognitiva si schizofrenia: Informatii noi.
O revizuire a mai multor cercetari genetice si studii de populatie, publicata in jurnalul “Genomic Psychiatry“, a prezentat rezultate noi care contrazic informatiile curente despre declinul cognitiv si schizofrenie.
Profesorul Michael Owen si Michael O’Donovan din cadrul Centrului de Genomica si Genetica in Neuropsihiatrie, au dezvaluit ca deteriorarea cognitiva premorbida (caracterizata printr-un scor IQ mic si alte deficiente cognitive prezente inainte de aparitia psihozei), poate fi explicata in mare parte prin factori nefamiliali si nu prin mostenirea variatiilor genetice de la parinti.
“Pana in acest moment am presupus ca problemele cognitive premorbide prezente in randul persoanelor cu schizofrenie, au fost cauzate direct de aceiasi factori genetici care au dus si la aparitia afectiunii in sine. Cu toate acestea, revizuirea noastra, care a inclus cele mai recente cercetari in acest domeniu, a aratat ca perturbarile de neurodezvoltare tind sa fie responsabile atat pentru deficitul cognitiv, cat si pentru cresterea riscului de dezvoltare a schizofreniei” – a precizat prof. Owen.
Rezultatele obtinute
Revizuirea studiilor anterioare a oferit patru informatii importante si anume:
1. Deteriorarea cognitiva premorbida evidentiaza prezenta unei perturbari de neurodezvoltare, care poate creste riscul de schizofrenie. Cu toate acestea, deteriorarea cognitiva in sine, nu poate cauza schizofrenia.
2. Gradul de deviere cognitiva a unui individ, bazat pe istoricul familial, reprezinta un factor predictor bun al perturbarilor de neurodezvoltare, care pot creste riscul de schizofrenie.
3. Perturbarile de neurodezvoltare nu par a fi cauzate in mare parte de factori familiali cum ar fi mostenirea variatiilor genetice care cresc riscul de schizofrenie sau care influenteaza gradul de cognitie. In schimb, acestea pot fi cauzate de variatii genetice rare si mutatii sau de alti factori de mediu nefamiliali.
4. Au fost obtinute dovezi ale declinului cognitiv chiar si dupa diagnosticare si a fost observat un risc mai mare de dementa, acesta din urma nefiind legat insa de riscul genetic de tulburari neurodegenerative.
In baza acestor descoperiri, cercetatorii studiului sunt de parere ca perturbarile de neurodezvoltare, influentate in mare parte de factori nefamiliali, produc atat deteriorarea cognitiva, cat si cresterea vulnerabilitatii la schizofrenie. Mai mult decat atat, acestia contesta ideea “subtipului de schizofrenie de neurodezvoltare”, sugerand in schimb un spectru axat pe neurodezvoltare, care sa acopere toate tipurile de schizofrenie.
Importanta studiului
Conform prof. O’Donovan – “Aceste descoperiri sunt importante intrucat ne schimba felul in care asociem schizofrenia si deteriorarea cognitiva. Intelegerea cauzelor care duc la perturbari de neurodezvoltare va fi importanta pentru dezvoltarea tratamentelor axate pe prevenirea si atenuarea declinului cognitiv si pe reducederea riscului de schizofrenie.”
Intrucat s-a descoperit ca declinul cognitiv continua chiar si dupa aparitia schizofreniei, cercetatorii spera ca vor exista investigatii aditionale care vor cauta cauza acestui declin si motivul pentru care exista un risc mai mare de dementa.
Aceasta revizuire reprezinta un pas inainte spre intelegerea conexiunilor complexe dintre genetica, cognitie si riscul de schizofrenie. Rezultatele obtinute pot duce in cele din urma la cercetari axate pe mecanismele principale care duc la deteriorarea cognitiva si la schizofrenie si pot ajuta in cele din urma la crearea unor strategii noi de prevenire sau tratament.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: