Vitaminele B-6, B-12 si riscul aparitiei fracturilor de sold

fractura de sold, fractura, vitamina B6, vitamina B12, suplimente alimentare

Vitaminele B-6, B-12 si riscul aparitiei fracturilor de sold

Vitaminele sunt esentiale pentru sanatatea generala, cu toate acesta, consumul excesiv al acestor vitamine poate avea efecte negative. Un studiu a analizat aportul de vitamina B si riscul aparitiei fracturilor de sold.


Suplimentele cu vitamine si minerale devin din ce in ce mai populare. Cu toate ca exista persoane care chiar au nevoie de aceste suplimente, exista insa si un numar mare de oameni care consuma cu mult peste doza necesara. Autorii studiului au explicat ca, atat cantitatea insuficienta cat si cea excesiva a unui nutrient, poate fi daunatoare.


Cercetatorii acestui studiu au fost interesati in mod special de vitaminele B-6 si B-12. Ambele tipuri de vitamine sunt implicate in mai multe functii ale organismului si se pot gasi in diferite alimente.


Majoritatea persoanelor primesc cantitatea necesara de vitamina B-6 si B-12 printr-o dieta variata si sanatoasa.


Vitaminele B si riscul de aparitie a fracturilor


In anul 2017, autorii studiului curent au mai publicat rezultatele unei alte investigatii care a cuprins 6,837 de persoane. In acel studiu, cercetatorii au descoperit “un risc neasteptat de ridicat de aparitie a fracturilor de sold”. Acest risc a fost cel mai ridicat la persoanele care au consumat ambele tipuri de vitamine, adica atat B-6, cat si B-12.


Pentru a investiga aceasta relatie intr-un mod mai amanuntit, cercetatorii au folosit o noua baza de date, de aceasta data mult mai mare. Rezultatele acestui studiu nou au fost publicate in jurnalul JAMA Network Open.


Cercetatorii au avut acces la informatii care au provenit de la 75,864 femei aflate la postmenopauza, implicate in studiul de cohorta Nurses’ Health Study.


Pe langa informatiile legate de sanatate, dieta si suplimente, cercetatorii au avut acces si la alte detalii cum ar fi activitatile recreationale practicate de participanti, medicamentele consumate, fumatul si indicele de masa corporala (IMC).


Risc crescut cu aproximativ 50%


Studiul a durat 20 de ani. In tot acest timp, au existat 2,304 cazuri de fracturi de sold care nu au fost asociate cu traume majore sau cancer. Asa cum era de asteptat, cercetatorii au observat o relatie intre suplimentele cu vitamina B si riscul de aparitie a fracturilor.


“Riscul de aparitie a fracturilor de sold a fost cel mai mare la femeile care au avut un aport ridicat al ambelor vitamine, prezentand o crestere de aproape 50% a riscului, comparativ cu femeile care au avut un aport scazut al ambelor vitamine.”


In cazul femeilor care au avut un aport mediu al acestor vitamine, riscul nu a crescut semnificativ.


Cercetatorii au mentionat faptul ca nivelul ridicat de vitamina B a fost asociat cu consumul de suplimente si ca nu a provenit de la consumul alimentar.


In acest studiu, cercetatorii clarifica faptul ca exista persoane care au nevoie de suplimente cu vitamina B-12 si ca nu exista dovezi care sa sugereze ca doar aportul de vitamina B-12 ar creste riscul de aparitie al fracturilor de sold.


Acestia au explicat ca nivelul de vitamina B necesar pentru a creste riscul de aparitie a fracturilor, depaseste cu mult doza recomandata.


Rolul vitaminelor B in cresterea riscului de fracturare a soldului


Nu este stiut cu exactitate felul in care vitamenele B-6 si B-12 cresc riscul de aparitie a fracturii de sold. O teorie a cercetatorilor este legata de efectele secundare aparute in urma ingestiei unei cantitati mari de vitamina B-6.


De exemplu, unii experti sunt de parere ca dozele ridicate de vitamina B-6 produc simptome neurologice, cum ar fi ataxia, care afecteaza atat coordonarea miscarilor cat si tonusul muscular. Aceste simptome ar putea creste riscul de cadere si prin urmare, ar creste si riscul de aparitie a fracturilor de sold.


O alte teorie a autorilor este ca nivelul ridicat de vitamina B-6 ar putea accelera pierderea masei osoase. In ceea ce priveste rolul vitaminei B-12 in aceasta relatie, cercetatorii nu au inca teorii concrete.


Punctele forte dar si limitarile studiului


Punctul forte al acestui studiu este accesul cercetatorilor la un numar foarte mare de participanti si informatii detaliate pe o perioada de 20 de ani.


Cu toate acestea, exista insa si cateva limitari, cum ar fi faptul ca cercetatorii nu au stiut cu exactitate, daca femeile au inceput aportul de vitamina B-6 si B-12 din cauza unei afectiuni.


Aceasta informatie este importanta deoarece fracturile aparute dupa aceasta perioada puteau fi provocate de boala si nu de suplimente. Cu toate acestea, cercetatorii au introdus in analiza lor posibilitea de slabiciune si boala, iar rezultatele nu au fost modificate substantial.


In momentul de fata, acesta este singurul studiu care a investigat relatia dintre vitamina B-6 si B-12 si fracturile de sold. Este nevoie de mai multe studii pentru a dovedi clar aceasta relatie. Autorii sunt de parere ca rezultatele acestui studiu, chiar si cu limitarile aparute, sugereaza o abordare prudenta in ceea ce priveste folosirea suplimentelor cu vitamine si minerale, atunci cand nu exista o deficienta clara.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

JAMA Network Open

Medical News Today

Pixabay