Relatia dintre AVC, cheag sangvin si bacterii orale

AVC, accident vascular cerebral, accident vascular cerebral ischemic, AVC ischemic, tromb, cheag de sange, cheag sangvin, bacterii cavitate bucala, bacterii

Relatia dintre AVC, cheag sangvin si bacterii orale

Cercetatorii Universitatii Tampere din Finlanda au analizat cheagurile sangvine provenite de la 75 de persoane care au primit tratament de urgenta pentru accident vascular ischemic.


Pacientii au trecut printr-o trombectomie, tratament chirurgical care are ca rol extragerea unui tromb sau cheag sangvin dintr-un segment vascular. In urma analizelor, 79% dintre cheagurile sangvine extrase prezentau ADN ale bacteriilor orale des intalnite la fiecare om, majoritatea provenind de la tipul streptococului mitis din grupul Streptococilor Viridans.


Conform studiului, numarul bacteriilor orale a fost mult mai mare in cheagurile sangvine fata de alte probe prelevate de la aceiasi pacienti.


Bacterii orale prezente si in alte afectiuni


Studiul mentionat mai sus face parte dintr-o investigatie mai mare a celor de la Universitatea Tampere, investigatie care a fost inceputa acum 10 ani si care este continuata si in prezent, avand ca obiectiv analizarea rolului bacteriilor orale fata de bolile cardiovasculare.


Chiar daca investigatia a descoperit deja prezenta bacteriilor orale (in special a streptococilor viridans) in cheagurile sangvine prezente in infarctul miocardic, anevrismul cerebral si tromboza venoasa in membrele inferioare, cercetatorii sunt de parere ca acest studiu recent este primul care implica streptococii viridans in accidentul vascular ischemic.


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, accidentul vascular cerebral apare atunci cand este intrerupta circulatia sangelui catre creier, cel mai adesea acest lucru fiind provocat de un cheag de sange sau tromb.

Accidentul vascular cerebral cel mai des intalnit este cel ischemic, acesta reprezentand 87% din totalul de incidente AVC. Cauza aparitiei este reprezentata de blocarea unui vas de sange de un tromb sau embol, ceea ce rezulta in imposibilitatea sangelui de a ajunge la creier.

Cel mai mare factor de producere al unui AVC ischemic este ateroscleroza, o afectiune care blocheaza treptat arterele prin depunerea de grasime, colesterol, calciu si alte substante gasite in sange.


Sunt necesare studii suplimentare


Deoarece studiul face parte dintr-o investigatie mai mare, acesta a avut anumite limitari, una dintre ele fiind numarul mic de persoane investigate. Mai mult decat atat, studiul a evidentiat prezenta bacteriilor orale in cheagurile sangvine dar nu putut dovedi rolul si impactul acestora in formarea trombozei.


Cu toate acestea, in baza rezultatelor obtinute cercetatorii au concluzionat ca ar trebui introdusa ingrijirea dentara regulata in lista de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale ischemice.

Mai multe informatii despre accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este o problema medicala severa care poate pune viata in pericol si care apare atunci cand circulatia sangelui catre creier este intrerupta.

Avand in vedere severitatea afectiunii, cu cat este acordat mai rapid tratament medical specializat cu atat sunt sanse mai mici de aparitie a leziunilor.

Principalele simptome care pot fi observate in caz de AVC includ:

  • Incapacitatea de zambi si aspectul de “fata cazuta sau lasata” doar pe singura parte;
  • Lipsa fortei intr-un singur brat, fapt care poate fi observat prin imposibilitatea persoanei afectate de a ridica ambele brate la acelasi nivel;
  • Tulburari de vorbire, persoana afectata avand probleme in acel moment cu formularea cuvintelor sau intelegerea lor;

Este important ca atunci cand o persoana sufera un accident vascular cerebral sa se apeleze imediat la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 pentru a primi tratament medical specializat cat mai rapid posibil.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse :

Journal of the American Heart Association

MedicalNewsToday