Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Psihopatologia schizofreniei – recenzie carte

Psihopatologia schizofreniei este o carte axata pe o singura afectiune, ceea ce ii permite astfel sa discute in detaliu despre aceasta boala.
psihopatologia schizofreniei, schizofrenie, ebook,

Daca in trecut am citit carti axate pe ortopedie, o specialitate in care am practicat in urma cu cativa ani, acum a venit timpul sa discut despre o carte axata pe o problema comuna in domeniul in care profesez in momentul de fata.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii [1], schizofrenia afecteaza aproximativ 24 de milioane de persoane la nivel global si este asociata frecvent cu disfunctii in ceea ce priveste viata personala, sociala, profesionala si educationala.

Schizofrenia este o afectiune psihiatrica, de lunga durata, care implica de obicei o deconectare de realitate prin prezenta halucinatiilor si a scenariilor inchipuite. Aceasta perturba felul in care functioneaza creierul, afectand astfel memoria, simturile si comportamentul.

Cele mai comune semne si simptome ale schizofreniei

Este posibil ca persoanele afectate de schizofrenie sa nu recunoasca prezenta simptomelor, aceasta fiind evidente insa doar persoanelor din jur. Cele mai comune semne si simptome ale acestei probleme mintale includ:

  • Halucinatii – prin care persoana afectata poate vedea, auzi, atinge sau mirosi obiecte sau persoane care nu sunt prezente cu adevarat, in acel moment;
  • Sentiment de control sau influenta – persoana afecata crezand ca miscarile si actiunile sale sunt controlate sau influentate de alte persoane sau forte externe;
  • Pierderea interesului in activitatile zilnice sau cele indragite in trecut;
  • Tulburari de gandire si de vorbire;
  • Schimbari comportamentale, care se pot manifesta prin renuntarea la igiena corporala sau la ingrijirea personala in totalitate, printre multe altele;
  • Dorinta de a evita alte persoane, inclusiv cele apropiate.

De ce recomand Psihopatologia Schizofreniei

Psihopatologia Schizofreniei de Dr. Mihai Selaru si Dr. Dorina Donciu, a fost realizata prin sintentizarea informatiilor relevante si exprimarea punctelor de vedere persoanele in ceea ce priveste schizofrenia in sine.

Conform autorilor, cauzele care duc la disolutia personalitatii bolnavului de schizofrenie sunt complexe si complicate si se pot rezuma sintetic la cauze de ordin biologic, psihologic si socio-spiritual.

Intrucat schizofrenia nu se manifesta ca o boala cu sfera si continut strict limitat, cartea explica de ce multi clinicieni prefera sa vorbeasca despre “grupurile schizofreniilor” si nu doar despre “schizofrenie”.

Tinand cont de faptul considerat de autori, ca schizofrenia angajeaza in procesul sau patologic intreaga fiinta umana, abordarea studiului privind psihopatologia schizofreniei include rapoarte clinice care implica totodata, in mod necesar, intreaga patologie umana.

Datorita faptului ca aceasta carte este axata doar pe o singura afectiune, ii permite astfel sa discute in detaliu despre fiecare aspect al acestei boli complexe. Acest beneficiu, combinat apoi cu modul clar de a prezenta informatiile si parerile personale fac ca Psihologia Schizofreniei sa reprezinte, in opinia mea, o sursa ideala de informatii pentru cei interesati.

Expertiza autorilor este evidenta in paginile scrise ale acestei carti, mai ales daca se ia in considerare faptul ca polimorfismul manifestarilor psihopatologice ale schizofreniei este atat de bogat si de divers, incat incercarea  de a scrie despre schizofrenia in sine presupune cunoasterea temeinica a intregului domeniu de care se ocupa psihiatria.

Pentru persoanele interesate, cartea poate fi achizitonata in format electronic pe ebookuri.ro, ceea ce permite vizualizarea si citirea acesteia pe mai multe dispozitive cum ar fi tablete, laptopuri, telefoane, e-book readere si nu numai.

Referinte:

  1. World Health Organization