Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Pentru a fi fericit, iubirea nu este atat de importanta

Conform unui studiu realizat de Universitatea Michigan, cine a "iubit si a pierdut" este la fel de fericit ca cel care "nu a iubit deloc".

Sursa: Pixabay

Cu totii am auzit intr-un fel sau altul citatul celebru “Este mai bine sa fi iubit si sa fi pierdut, decat sa nu fi iubit deloc”, dar cat de adevarat este si ce efect are iubirea asupra fericirii?


Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare cercetatorii Universitatii Michigan au realizat unul dintre primele studii de acest tip, care a cuantificat fericirea persoanelor casatorite, a celor care au fost casatorite la un anumit punct din viata si fericirea persoanelor care au fost singure toata viata. Aceste trei tipuri de persoane au primit o serie de intrebari legate de fericire si de gradul acesteia la sfarsitul vietii lor.


Studiul a fost publicat in Journal of Positive Psychology si a examinat istoria relatiilor a 7,532 de persoane de la varsta de 18 ani pana la varsta de 60 de ani, pentru a determina raportul de fericire la sfarsitul vietii.


Cine a “iubit si a pierdut” a fost la fel de fericit ca cel care “nu a iubit deloc”


Conform co-autorului acestui studiu, William Chopkin, profesor asistent de psihologie in cadrul Universitatii Michigan – “De obicei oamenii cred ca trebuie sa fie casatoriti pentru a fi fericiti, asa ca am ne-am pus urmatoarele intrebari ‘Au nevoie oamenii de relatii pentru a fi fericiti? Traind singur toata viata inseamna nefericire? Dar daca ai fost casatorit la un moment dat si nu a decurs bine?’ In urma acestor intrebari s-a descoperit ca fericirea care depinde de casatorie nu este un lucru sigur.”


Cercetatorii au descoperit ca participantii au putut fi impartiti in trei grupe astfel: 79% au fost casatoriti constant, petrecand majoritatea vietii intr-o singura casatorie; 8% au fost constant singuri sau au petrecut majoritatea vietii necasatoriti si 13% au avut istoric variat alcatuit din relatii, casatorie, divort, recasatorie, vaduvie.


In urma acestor clasificari cercetatorii au cerut participantilor sa evalueze fericirea generala pe care au avut-o in acel moment (la varsta inaintata) si au comparat valorile cu cele obtinute de la celelalte grupuri.


“Am fost surprinsi sa descoperim ca persoanele care au fost singure toata viata si cele care au avut un istoric variat al relatiilor, nu au prezentat diferente in ceea ce priveste fericirea pe care o simteau. Asta inseamna ca cei care au “iubit si au pierdut” au fost la fel de fericiti la sfarsitul vietii ca cei care “nu au iubit deloc”.


Fericirea tine mai mult de modul de gandire si mai putin de casatorie


Conform co-autorului Mariah Purol, chiar daca persoanele casatorite au aratat o mica diferentiere in ceea ce priveste fericirea, valorile au fost foarte mici si nu la ce se asteptau. De exemplu, daca persoanele casatorite au raportat un scor de 4 din 5 cu privere la fericire, persoanele singure au raportat un scor de 3.82 din 5 si cei cu istoric variat 3.7 din 5.


“Atunci cand vine vorba de fericire, daca cineva este intr-o relatie sau nu, rareori reprezinta intrega poveste. Oamenii pot fi nefericiti in anumite relatii, iar persoanele singure pot gasi fericire in alte parti ale vietii cum ar fi hobby-uri. prieteni sau chiar locul de munca. Daca obiectivul este de a gasi fericirea in viata, pare un pic ciudat ca oamenii sa puna atata accent pe relatii.” – William Chopik.


Cercetatorii sunt de parere ca daca o persoana necesita un partener de viata si sa intemeieze o familie pentru a fi fericit, atunci acea persoana nu este fericita de la inceput cu alte aspecte ale vietii sale, iar casatoria nu ar schimba dramatic aceasta stare.


“Este posibil ca acest lucru sa tina mai mult de modul de gandire si mai putin de casatorie. Daca poti gasi fericirea si implinirea ca o persoana singura, atunci o poti mentine chiar daca exista sau nu o verigheta pe deget.” – Mariah Purol.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Tandfoline.com

Eurekalert

Pixabay