Ne nastem oare cu o busola morala?
Timp de milenii, filozofii s-au intrebat daca oamenii se nasc cu o busola morala, teoriile lor fiind insa impartite de fiecare data.
Acum insa, un grup de cercetatori din Japonia a descoperit ca nou-nascutii pot avea o judecata morala si ca pot actiona in baza ei, oferind astfel o informatie foarte importanta acestei intrebari.
Studiul a fost publicat in data de 9 iunie 2022 in jurnalul Nature Human Behaviour de catre cercetatorii Universitatii din Osaka, in colaborare cu Universitatea Otsuma, Laboratoarele de Stiinta a Comunicarii LTT si Universitatea din Tokyo.
Rezultatele acestuia au evidentiat faptul ca nou-nascutii cu varsta de 8 luni pot pedepsi comportamentul antisocial manifestat de un tert, fapt care poate arata ca motivatia care duce la pedepsire este una intrinseca si nu invatata.
Cand vine vorba de pedepsirea comportamentului antisocial, aceasta actiune este gasita doar in randul oamenilor si este prezenta la nivel global, in toate culturile. Cu toate acestea, dezvoltarea acestei busole morale nu este bine cunoscuta, mai ales ca analizarea abilitatii de a lua decizii in randul nou-nascutilor este de cele mai multe ori o actiune greu de realizat.
Acum insa, cercetatorii universitatii din Osaka au reusit sa analizeze aceste actiuni printr-o metoda axata pe privire.
Realizarea studiului
Conform autorului principal al acestui studiu, Yasuhiro Kanakogi – ”Moralitatea este o parte importanta dar misterioasa a ceea ce ne face oameni. Din acest motiv, am vrut sa stim daca pedepsirea unui tert pentru actiuni antisociale ar putea fi prezenta inca de la nastere, fapt care ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine daca moralitatea este invatata sau nu.”
Pentru a raspunde la aceasta intrebare si a rezolva problema de analizare a gandurilor celor mici, cercetatorii au dezvoltat o metoda speciala de testare compusa din mai multe etape.
In prima etapa, cercetatorii au familiarizat nou-nascutii cu un computer care prezenta pe ecranul sau diferite animatii.
Nou-nascutii au putut interactiona cu obiectele prezentate pe ecran prin priviri, un sistem special luand in considerare durata de timp in care un nou-nascut se uita la un anumit obiect. Daca cel mic se uita o anumita perioada de timp pe un obiect specific, aceasta actiune rezulta in distrugerea obiectului.
Dupa aceste etape, cercetatorii au facut ca un anumit obiect din animatie sa imite lovirea unui alt obiect pentru a observa daca nou-nascutii vor pedepsi aceasta actiune.
Rezultatele obtinute
Conform autorului principal, Kanakogi, rezultatele obtinute au fost surprinzatoare, explicand ca nou-nascutii analizati au ales sa pedepseasca agresorul antisocial prin axarea privirii pe acel obiect specific.
Pentru a verifica rezultatele si pentru a exclude alte interpretari alternative, cercetatori au efectuat inca trei experimente de control.
Observarea acestui comportament in randul nou-nascutilor ar putea indica faptul ca oamenii au obtinut aceste tendinte pozitive de-a lungul evolutiei, incurajand astfel cooperarea umana si pedepsirea obiceiurilor antisociale care ar putea pune in pericol grupul sau societatea la acel timp.
Acest test folosit pentru studierea deciziilor in context social ar putea reprezenta un element important si pentru cercetarile cognitive in randul nou-nascutilor, deoarece pana acum s-a folosit o abordare pasiva de examinare.
Acum insa testul axat pe privire va schimba aceasta metoda intr-una activa si directa, fapt care va putea duce la potentiala descoperire a unor noi informatii legate de abilitatile cognitive ale nou-nascutilor preverbali.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: